Νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισαγγελέας ο Βασίλειος Πλιώτας

Στη προαγωγή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, σε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προχώρησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του. Ακόμη, αποφασίστηκε η προαγωγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το υπουργικό συμβούλιο με την απόφασή του, έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσαλαγανίδης και ο κ. Πλιώτας είχαν έλθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους έναντι των άλλων υποψηφίων συναδέλφων τους, που είχαν επίσης προκριθεί για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018. Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1955. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022 και είναι δεύτερος στην επετηρίδα.

Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με το lawandorder.gr, ο κ. Τσαλαγανίδης αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος του δικαστικού έτους ενώ ο κ. Πλιώτας σε τρία χρόνια. Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου θα είναι να αποκαταστήσει την ηρεμία στο χώρο της Δικαιοσύνης, η οποία επλήγη ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της Novartis αλλά και τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης με την εσπευσμένη επιλογή δικαστικών για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Τσαλαγανίδης, αντιπρόεδρος έως τώρα του Αρείου Πάγου, θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς νομικούς επιστήμονες. Το 2017, είχε παραλειφθεί από τις προαγωγές για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, στον οποίο τότε πρόεδρος ήταν η κυρία Βασιλική Θάνου. Την Άνοιξη του 2014 είχε αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με βασικό «πρωταγωνιστή» της δικογραφίας τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Πλιώτας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θεωρείται επίσης εξαιρετικός εισαγγελέας με σπουδαία νομική κατάρτιση. Έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις και μάλιστα ήταν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησε ο κ. Τσαλαγανίδης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είχε ζητήσει την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο. Επίσης, ο κ. Πλιώτας είχε ταχθεί κατά της αναιρεθεί η απόφαση που επέβαλλε στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, τριετή φυλάκιση με αναστολή για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

About Author