“Βήμα”: Αυξήσεις-σοκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Σεπτεμβρίου

Από την 1η Σεπτεμβρίου οι αυξημένες χρεώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Εξετάζουν νέο σύστημα εκπτώσεων για τους συνεπείς πελάτες μετά τις αντιδράσεις περί κατάργησης της έκπτωσης 10%

Ηλεκτροσόκ με αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ περιμένει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», βρίσκεται και σενάριο για σπάσιμο του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας με την είσοδο ιδιωτών επενδυτών.

Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, εκτιμάται ότι θα δώσει οικονομικές ανάσες στην πολύπαθη επιχείρηση. Μάλιστα η διοίκηση σχεδιάζει να επισπεύσει την απόσυρση ρυπογόνων και κοστοβόρων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη.

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως μια τέτοια απόφαση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ θα δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό θέμα καθώς προεκλογικά αλλά και πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις.

Συγκεκριμένα στις προγραμματικές δηλώσεις είχε κάνει λόγο για πιθανές αυξήσεις που, όμως, θα εκμηδενιστούν με άλλες μειώσεις.

Είχε τονίσει:

-Αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, η οποία όμως δεν θα επηρεάσει τους καταναλωτές αφού θα μειωθούν ισόποσα άλλες χρεώσεις στο λογαριασμό, μερική πώληση του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυα διανομής) και άμεση ένεση ρευστότητας, η οποία θα ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, είναι μερικά από όσα προβλέπονται. Αναλυτικότερα τα μέτρα στήριξης:

1. Αλλαγή του στόχου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση θα συζητήσει και θα ζητήσει η Επιχείρηση να διατηρήσει μερίδιο μεγαλύτερο του 50%.

2. Κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μέτρο το οποίο έχει κοστίσει στη ΔΕΗ 600 εκατ. ευρώ.

3. Θα κλείσει το θέμα των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) με τον προσφορότερο τρόπο.

4. Το ίδιο θα επιδιωχθεί και με τα λεγόμενα ΑΔΙ ώστε να αποδοθούν άμεσα. Πρόκειται για την αποζημίωση που λαμβάνουν οι μονάδες που συμμετέχουν στο σύστημα ηλεκτρισμού, για τη διαθεσιμότητά τους.

About Author