Το σχέδιο Τσίπρα για την “επόμενη μέρα” του ΣΥΡΙΖΑ και οι νέες εσωκομματικές ισορροπίες

Τελικά κατάφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οριοθετήσει την εσωκομματική πυρκαγιά;

 

Εν μέσω των αυγουστιάτικων δασικών πυρκαγιών, τον ρόλο «πυροσβέστη» φαίνεται πως καλείται να παίξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με σκοπό την οριοθέτηση των εσωκομματικών «εστιών» που έχουν ανάψει τις τελευταίες ώρες στο κόμμα της Κουμουνδούρου. Και όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, ο καπνός δεν κρύβεται…
Όπως είχαμε γράψει νωρίτερα στο newpost.gr, τα δύσκολα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν από σήμερα αφού πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του η πρώτη σύσκεψη, κατά την οποία έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης μέσα στο κόμμα, κυρίως όσον αφορά τα «συντροφικά μαχαιρώματα» που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες βάζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση σε έναν κύκλο εσωστρέφειας.
Ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει από καιρό πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να γυρίσει σελίδα και να προσαρμοστεί στα νέα πολιτικά δεδομένα της χώρας, υπονοώντας κυρίως την κομματική διεύρυνση προς την ευρεία κοινωνική βάση του σχεδόν 32% που εμπιστεύτηκε το κόμμα στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου. Εντούτοις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει και κάτι ακόμη – που όπως φαίνεται διαφεύγει σε πολλούς. Ότι η νέα σελίδα του κόμματος θα έχει την υπογραφή του.
Το ερώτημα, λοιπόν, που πλανάται στα σύννεφα του πολιτικού ουρανού είναι πως θα κινηθεί το κόμμα της Κουμουνδούρου στην επόμενη ημέρα, ιδίως σε μια περίοδο που ένας «εμφύλιος» με «χτυπήματα κάτω από τη μέση» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ένας εμφύλιος που φέρει το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη.
Όπως έχουμε ήδη υπογραμμίσει, δεν είναι η πρώτη φορά που ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής έχει διαφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για μείζονα πολιτικά ζητήματα. Και η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές δεν έβρισκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σύμφωνο τον κ. Σκουρλέτη, ενώ και η ρύθμιση για τη μεταφορά των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει τη δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα και τελικά δεν προχώρησε.
Μάλιστα, το newpost.gr σας είχε πληροφορήσει από πρώτο χέρι πως σχετικές εισηγήσεις για αντικατάστασή του είχαν γίνει στον πρόεδρο αμέσως μετά τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο φέρεται να εκτίμησε και το γεγονός ότι ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε στα τέλη Αυγούστου πέρυσι το πρώτο τη τάξει υπουργείο για να αναλάβει την «ηλεκτρική καρέκλα» του γραμματέα τη στιγμή που τον έλεγχο στο κόμμα είχαν οι «προεδρικοί» και όλοι «σιγοψιθύριζαν» την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονταν.

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος και συμφωνήθηκαν τα βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Για το σκοπό αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την ερχόμενη Τρίτη, 27 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, εντός τη επόμενης βδομάδας, θα συγκληθεί το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Στόχος είναι εντός του Σεπτέμβρη να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές διεργασίες, να συγκροτηθεί Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή και των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εγγραφής νέων μελών και οργανωτικής ανασυγκρότησης.
Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, η συμφωνία στο σχέδιο και στο χρονοδιάγραμμα της Οργανωτικής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για δήθεν αντιπαράθεση, διαφωνίες και κρίση στην ηγεσία του κόμματος.

Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ
Ενόψει της παρουσίας του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 14 Σεπτέμβρη, αλλά και του αναμενόμενου συνεδρίου για την επόμενη μέρα του κόμματος στα τέλη του έτους, ένα είναι σίγουρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης αυτών στα μέσα ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να έχει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν οι προσπάθειες «κατάσβεσης» της εσωκομματικής «πυρκαγιάς» ήταν επιτυχείς από πλευράς Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι κάηκαν αρκετά στρέμματα «συντροφικού» εδάφους.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το πλάνο του για την νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν αυτό γίνει χωρίς παλιούς συντρόφους. Άλλωστε, ο ίδιος μας έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς να το κάνει αυτό…

Πηγή: newpost.gr

About Author