Θλίψη για τον πρόωρο χαμό του Κώστα Αρβανίτη: Ποιος ήταν ο ψαράς που διέσωσε 70 ανθρώπους στο Μάτι

Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τον Ιούλιο του ’18, βγήκε με το καΐκι του με πλήρωμα τη γυναίκα του Χρύσα, τον γιο του Δημήτρη και τον Μαχμούντ Μεσαφέρ και έσωσαν 70 ανθρώπους που ήταν στη θάλασσα και καλούσαν για βοήθεια. Ηταν η ημέρα των γενεθλίων του, 23 Ιουλίου.

 

Ο Κώστας Αρβανίτης είχε καταφέρει να σώσει τουλάχιστον 70 ανθρώπους που μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι τον Ιούλιο του ’18 είχαν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν.

Το θάνατό του έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Θωμάς. Ο Κώστας Αρβανίτης ήταν ένας άνθρωπος που, όπως έγραψε, «είχε κάνει βίωμα την προσφορά και την αλληλεγγύη».

Εκείνη την ημέρα, την ημέρα της καταστροφής στο Μάτι, ήταν η μέρα των γενεθλίων του. Αλλά ο Κώστας Αρβανίτης δεν μίλησε ποτέ για όσα έκανε εκείνο το βράδυ. Για όσους έσωσε από το θάνατο. «Ο Κώστας ήταν σεμνός και αγνός» γράφει ο Γιάννης Θωμάς.

Ο Αιγύπτιος ψαράς Μαχμούντ Μεσαφέρ που ήταν στο σκάφος μαζί με την οικογένεια Αρβανίτη, περιγράφει:

«Εκείνο το βράδυ το αφεντικό μου, ο Κώστας Αρβανίτης, που είναι και ιδιοκτήτης του σκάφους, είχε γενέθλια και μετά τη δουλειά κανονίζαμε να γιορτάσουμε. Ενώ ήμουν σπίτι και ετοιμαζόμουν να βγω για τη γιορτή, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να τα παρατήσω όλα γιατί πρέπει να πάμε να σώσουμε ανθρώπους που πνίγονται. Κατέβηκα γρήγορα και μαζί με τον Κώστα, τον γιο του Δημήτρη και την γυναίκα του Χρύσα βγήκαμε αμέσως στα ανοιχτά γύρω στις 6.30πμ.

Ήμασταν το πρώτο καΐκι που βγήκε, πριν ακόμα από το λιμενικό. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, είχε πάρα πολύ αέρα και όταν πλησιάζαμε στο σημείο με τη φωτιά ο καπνός ήταν τρομερός. Από τον πολύ καπνό δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις που ξεκινάει η θάλασσα. Ήμασταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά έπρεπε να μπούμε μέσα στο μαύρο καπνό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστας Αρβανίτης Μάτι

Μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά και μέσα στον πυκνό καπνό αρχίσαμε να βλέπουμε δεξιά και αριστερά ανθρώπους που είχαν μπει στη θάλασσα για να σωθούν από τη φωτιά. Αρχίσαμε να μαζεύουμε κόσμο. Ένας άντρας φώναζε μέσα στο μαύρο καπνό το όνομα της γυναίκας του, Κατερίνα, Κατερίνα… Αμέσως μετά μαζέψαμε ένα ζευγάρι, έριξα σκοινί και σημαδούρα και τους τράβηξα. Λίγο πιο κάτω βρήκαμε κάποιους ηλικιωμένους. Δεν μπορούσαν να δουν την παραλία. Κολυμπούσαν αλλά κόντευαν να πεθάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι, μα το θεό, αν δεν ήμασταν εκείνη την ώρα εκεί να τους μαζέψουμε θα χανόντουσαν.

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

«Ο Κώστας Αρβανίτης, που έφυγε από κοντά μας, ήταν ο άνθρωπος που συγκίνησε ολόκληρη την Ελλάδα όταν μαζί με τη γυναίκα του Χρύσα, τον γιο του Δημήτρη και τον Μαχμούντ Μεσαφέρ έσωσαν 70 συνανθρώπους μας, με το καΐκι του, τη νύχτα της τραγωδίας στο Μάτι. Η απώλειά του μας γεμίζει θλίψη», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στην οποία γίνεται γνωστό ότι η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει δημοσία δαπάνη

About Author