Πορείες φοιτητών και αριστερών νεολαίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την κατάργηση του ασύλου

Σε κινητοποίηση στα Προπύλαια κάλεσαν σήμερα στις 18.00 φοιτητικοί σύλλογοι, αριστερές Νεολαίες και πλήθος φορέων και συλλογικοτήτων ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στην παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και στις αλλαγές που φέρνει στα πανεπιστήμια το διυπουργικό νομοσχέδιο της ΝΔ το οποίο ψηφίστηκε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής – η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε μάλιστα με τις ψήφους τόσο της ΝΔ όσο και της Ελληνικής Λύσης του Κυρ. Βελόπουλου.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στη Βουλή.

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στη Θεσσαλονίκη, με φοιτητές, μέλη φοιτητικών συλλογών και ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΟΚΔΕ) και του αντιεξουσιαστικού χώρου να πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Καμάρα

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω των οδών Ιασονίδου και Ολύμπου και κατέληξαν έξω από το ΥΜΑΘ, όπου φώναξαν συνθήματα, μοίρασαν προκηρύξεις και αποχώρησαν (Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ)

Το κάλεσμα

Στο διαδικτυακό κάλεσμα που γίνεται για τη διαδήλωση στην Αθήνα στα Προπύλαια οι φοιτητές διαμηνύουν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης «να δώσει ένα σαφές μήνυμα καταστολής των αγώνων του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος και τσακίσματος των συλλογικών μας κατακτήσεων ώστε να προωθήσει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της» δεν θα περάσει. «Θα είμαστε εκεί!».

Στην κινητοποίηση πρόκειται να συμμετάσχουν φοιτητικοί σύλλογοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, συλλογικότητες και συνελεύσεις από τον αναρχικό χώρο.

“Το πανεπιστημιακό άσυλο βρέθηκε ξανά και ξανά στο επίκεντρο της κρατικής επιθετικότητας. Προσδιορίστηκε ως συνώνυμο της ανομίας και της παραβατικότητας, λέξεις – κλειδιά ενταγμένες πλήρως στην παραδοσιακή συντηρητική ρητορική” αναφέρει στο ψήφισμα – κάλεσμά του ο σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητών και υπ. Διδακτόρων.

“Οι κοινότητες αγώνα φοιτητ(ρι)ών και εργαζομένων πρέπει να πιάσουν το νήμα των κοινών τους αντιστάσεων και να βάλουν μπροστά τις δικές τους πρακτικές, που ανοίγουν το πανεπιστήμιο στην πληττόμενη κοινωνία, που δημιουργούν αντιπαραδείγματα, που μοιράζονται τη γνώση, που γεννάνε συνειδήσεις και εμπειρίες κοινωνικού ανταγωνισμού” τονίζει ο σύλλογος.

Στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές θα ξεκινήσουν να συγκεντρώνονται από τις 6.30 μ.μ. «Η κατάργησή του ισοδυναμεί με ένα πραγματικά ιστορικό πισωγύρισμα της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής στις πιο μαύρες και αντιδραστικές σελίδες της» αναφέρει στο δικό της κάλεσμα η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη. Καταλήγοντας, καλεί τους νέους να γίνουν «από χαμένη γενιά, η γενιά της εξέγερσης!».

About Author