Νέες προκλήσεις Ακάρ μετά το “Γιαβούζ- σώου” ενόψει συνάντησης Αναστασιάδη- Ακκιντζί

Σήμερα, Παρασκευή (τοπική ώρα 9.30 π.μ.), θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με το μέλλον του Κυπριακού να βρίσκεται για άλλη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και των χθεσινών απειλητικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προειδοποίησε από τα Κατεχόμενα πως «δεν πρέπει να δοκιμάσουν τη δύναμή μας γιατί θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Την προσδοκία ότι στην άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα καταγραφεί η θέληση των δύο πλευρών για συνέχιση των επαφών και των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκφράζει κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ανοίξει και τον δρόμο για έναν νέο γύρο επαφών της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, με στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι προσδοκίες της Λευκωσίας για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης είναι συγκρατημένες, με την κυβερνητική πηγή να υποδεικνύει ως «αγκάθια» την πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο, τις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ και τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο.

Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει στη σημερινή συνάντηση δύο θέματα, αφενός σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου και αφετέρου για την Αμμόχωστο.

Όσον αφορά την ΑΟΖ, η ίδια πηγή παρέπεμψε στην ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ζήτησε τον περασμένο Μάιο τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Η κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε και σε πρόταση που κατατέθηκε στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς, τη Δευτέρα στο Τρόοδος, για δημιουργία υποεπιτροπής για ενημέρωση των Τ/κ όσον αφορά το φυσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι την πρόταση, που κατέθεσε πολιτικός αρχηγός, αντίκρυσε θετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα συνδιαχείρισης των φυσικών πόρων.

Για την περίκλειστη πόλη, η ίδια πηγή είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει στον Τ/κ ηγέτη θέμα τερματισμού των ενεργειών στις οποίες προβαίνει η «κυβέρνηση», επαναφέροντας παράλληλα την πρότασή του για σύσταση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να μεταβεί στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί από την θερινή προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχει επαφές με στενούς συνεργάτες του ενόψει του τετ- α-τετ με τον Τ/κ ηγέτη. Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πάντως στα Ηνωμένα Έθνη που φιλοξενούν τη συνάντηση των δύο ηγετών ότι δεν τον ενοχλεί η κάλυψη από ΜΜΕ, ενώ όπως έχει ήδη αναφερθεί, η κ. Σπέχαρ δεν θα είναι παρούσα καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών.

Ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση των μελών του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τη συνάντηση, ενώ αναζητείται βολική ημερομηνία, πιθανότατα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ακάρ από τα Κατεχόμενα: Να μην δοκιμάσουν τη δύναμη μας, το τίμημα θα είναι βαρύ
«Η Τουρκία πάντα προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα της όπως και αυτά της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ και θα συνεχίσει να το κάνει», προειδοποίησε από τα Κατεχόμενα ο κ. Ακάρ και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να λέμε κανένας να μην προσπαθήσει να δοκιμάσει την ισχύ μας καθώς το τίμημα θα είναι βαρύ και θα συνεχίζουμε να το λέμε. Δεν θα επιτρέψουμε με τετελεσμένα να καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να καταλάβουν καλά την αποφασιστικότητα αλλά και την θέλησή μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Τούρκο υπουργό Άμυνας συνόδευαν αξιωματούχοι του ψευδοκράτους αλλά και η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: newpost.gr

About Author