Δυσφορία στο ΚΙΝ.ΑΛ για την “διαρροή” της επικοινωνίας Μητσοτάκη- Γεννηματά

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαίωσε ρεπορτάζ το οποίο μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό one tv σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΙΝΑΛ, ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το ΚΙΝ.ΑΛ εναντιώθηκε τελικά στην διάταξη για την κατάργηση του ασύλου και στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση. Στελέχη κοντά στην Φώφη Γεννηματά  μιλούσαν αρνητικά για την σπουδή συνεργατών του πρωθυπουργού να διοχετεύσουν την είδηση περί του τηλεφωνήματος και να δημιουργήσουν κλίμα προσχώρησης του ΚΙΝ.ΑΛ στις κυβερνητικές προθέσεις.

Σε αυτή την επικοινωνία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διατύπωσε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του κόμματός της για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Φαίνεται πως ουσιαστικά γίνεται μία προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα ώστε το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει την κατάργηση του ασύλου. Μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της κ. Γεννηματά, πάντως, φαίνεται πως δημιουργεί τους πρώτους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του κόμματος καθώς αρκετοί διαβλέπουν πως έτσι θα ανοίξει ίσως ο δρόμος για συμπράξεις σε άλλα θέματα, όπως η κατάργηση της απλής αναλογικής και η προεδρική εκλογή, άρα και μια πολιτική ταύτιση με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η κ.Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε ενστάσεις για την παράγραφο τρία που αφορά τις αστυνομικές περιπολίες και άφησε να εννοηθεί πως το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να ψηφίσει εάν άλλαζε η σχετική διατύπωση.

“Είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση να την κάνουμε πράξη” είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπισθούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου κλπ. Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης, αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα. Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος, που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία, στον σεβασμό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».

Όπως είπε η ίδια το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει «συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία: Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους. Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας».

Και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση «αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο», όπως τόνισε η κ. Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης και προεκλογικά είχε εκφράσει την έκπληξη και δυσαρέσκεια του γιατί η Χαριλάου Τρικούπη δήλωσε αντίθετη στην κατάργηση του ασύλου, αν και αντίστοιχη ρύθμιση είχε υπάρξει το 2011 επί κυβέρνησης Παπανδρέου και υπουργίας Διαμαντοπούλου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν ταχθεί θετικά απέναντι στην κατάργηση του ασύλου.

Μία φόρμουλα που θα επιτρέψει στο ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει το άσυλο θα διευκολύνει τόσο το Κίνημα να αποφύγει εσωτερικές αντιθέσεις, όσο βεβαίως και την κυβέρνηση της ΝΔ να δείξει ότι η κατάργηση του ασύλου εκφράζει ευρύτερες πλειοψηφίες.

Γιατί καταψήφισε το ΚΙΝ.ΑΛ

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις ενστάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ με αποτέλεσμα η διάταξη να μην λάβει υπόψη τις ενστάσεις της κ. Γεννηματά.

Στην ομιλία της η τελευταία τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σας καλέσαμε να φέρετε την διάταξη του 2011 διορθωμένη, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική και να μπορέσει να διαμορφωθεί ευρύτατη πλειοψηφία», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. «Η άποψή μας είναι, συνέχισε η κ. Γεννηματά, «ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των ιδρυμάτων χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση των πρυτανικών αρχών, γιατί για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κατά την εφαρμογή του νόμου στο παρελθόν οι πρυτανικές αρχές δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους».

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση ανεξάρτητα με το εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Αξιόποινες πράξεις τελούνται και στις πλατείες όπου δεν προστατεύονται από το άσυλο. Διακινούνται ναρκωτικά και υπάρχει παραεμπόριο. Γιατί επιμένετε σε μια λάθος διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα;», διερωτήθηκε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στη ΝΔ και τόνισε ότι «Δεν σας ενδιαφέρει να εξασφαλίσετε ισχυρή πλειοψηφία η οποία θα δώσει και στις αστυνομικές αρχές την αίσθηση ότι έχουν την πλήρη κάλυψη να προχωρήσουν».

About Author