Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά στους δολοφόνους του 25χρονου Νίκου Μουστάκα πριν ένα χρόνο στου Φιλοπάππου

Ισόβια αλλά και πολυετείς καθείρξεις ήταν η ετυμηγορία των μελών του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας για τους δυο αλλοδαπούς κατηγορούμενους στην υπόθεση δολοφονίας του 25χρονου Νίκου Μουστάκα, πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο στο λόφο του Φιλοπάππου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το law&order.gr, το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλε στον πρώτο κατηγορούμενο ισόβια κάθειρξη και 17 έτη και 6 μήνες, ενώ στον δεύτερο ισόβια κάθειρξη και 11 έτη και 6 μήνες. Κανείς από τους δύο δεν ζήτησε από το δικαστήριο να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά, ενώ και οι δύο κατά τις απολογίες τους ζήτησαν συγνώμη για τις πράξεις τους. Η μητέρα, ωστόσο, του άτυχου νέου, που ήταν παρούσα στη δίκη δεν άντεξε και ξέσπασε λέγοντας: «Να μας φέρει το Νικόλα μας πίσω και αν τον φέρει από εμένα είναι ελεύθερος! Εμείς ούτε γιορτές ούτε Χριστούγεννα θα ζήσουμε ξανά»

Οι απολογίες

Στην απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος, Πακιστανικής καταγωγής, είπε: «Ζητάω συγνώμη από την οικογένεια. Πήγαμε να ληστέψουμε, δεν είχαμε σκοπό να σκοτώσουμε. Ο νεαρός καθόταν κοντά στο γκρεμό. Πήγα κοντά του κρατώντας μαχαίρι και αυτός γλίστρησε».

Ο συγκατηγορούμενός του, Ιρακινής καταγωγής, ανέφερε στο δικαστήριο: «Συμφωνήσαμε να μοιραστούμε με τους συγκατηγορουμένους μου. Εγώ με τον ανήλικο πήγαμε στην κοπέλα και της πήραμε το κινητό. Ο Πακιστανός είχε αναλάβει τον άνδρα. Όσο έψαχνα την τσάντα της κοπέλας άκουσα τον Πακιστανό να έρχεται και να μου φωνάζει πάμε να φύγουμε. Δεν κατάλαβα γιατί, ούτε είδα τι έγινε με το νεαρό. Δεν γνωρίζω εάν τον πέταξε στο γκρεμό. Ήταν πιο εύκολο να πάω στην κοπέλα γιατί δεν αντιδρούσε. Ζητάω συγνώμη, δεν το πιστεύω ακόμα ότι έγινε αυτό το πράγμα. Ποτέ δεν σχεδίασα κάτι τέτοιο, πήγαμε να κλέψουμε, αλλά όχι να σκοτώσουμε. Δεν ξέρω πως έγινε κάτι τέτοιο. Εγώ ήμουν μόνο στο κορίτσι δεν έφτασα ποτέ δίπλα στον άνδρα. Μετά από λίγο ήρθε ο άλλος και μου είπε να φύγουμε».

Καταπέλτης η εισαγγελέας

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας πως τον ώθησαν προς το γκρεμό. Ανέφερε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός: «Από την ακροαματική διαδικασία την εξέταση των μαρτύρων τις απολογίες των κατηγορουμένων τα αναγνωστέα έγγραφα και κυρίως την ιατροδικαστική έκθεση, κατά τη γνώμη μου αποδείχθηκε ότι (οι κατηγορούμενοι) τέλεσαν ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού». Κατά την εισαγγελέα, μάλιστα, τόσο από τις καταθέσεις όσο και από άλλα στοιχεία «προέκυψε η βίαιη ώθηση του θύματος προς το γκρεμό και μάλιστα η ώθηση του σε απόσταση 12 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν αρχικά, καθώς τον είχαν πιάσει από τους ώμους».

Το ξέσπασμα της μάνας

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε μέσα σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα και είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και ο μεταφραστής, που είχε ορίσει το δικαστήριο για να μεταφράσει τις απολογίες των κατηγορουμένων, λύγισε. «Φανταστείτε τις τραγικές στιγμές που βίωσε ο γιος μου στα τελευταία λεπτά της ζωής του από αυτούς και κυρίως από τον αρχηγό (υπέδειξε τον Ιρακινό) που έχει το θράσος να υψώνει τη φωνή του στο δικαστήριο», είπε η τραγική μητέρα μετά την ολοκλήρωση των απολογιών.

Ούτε όμως και ο Πακιστανός μεταφραστής άντεξε την συναισθηματική φόρτιση και ξέσπασε σε δάκρυα. «Δεν αισθάνομαι καλά από την στεναχώρια, έχω χάσει κι εγώ παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας χρόνο από το δικαστήριο για να συνέλθει.

About Author