Πώς η Ελλάδα παίρνει “κεφάλι” στο Αιγαίο μετά το αμερικανικό μπλόκο στην Τουρκία για τα F35

Χαρούμενοι μπορεί να πει κανείς πως είναι πολλοί επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την εξέλιξη που αφορά τα αμερικανικά μαχητικά F-35, που δεν θα παραλάβει η Τουρκία από την Αμερική. Προς το παρόν ο εφιάλτης της 5ης γενιάς αεροσκαφών στο Αιγαίο απομακρύνεται.

  • Ανατρέχοντας ανάμεσα σε δεκάδες σημειώσεις και μπλοκάκια, βρίσκουμε πως στο πλαίσιο της γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας τον Οκτώβριο του 2017, ο νυν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου είχε σημειώσει ερωτώμενος πόσο απειλή είναι για την Ελλάδα τα F-35 μόλις προσγειωθούν στην γείτονα.
  • Ο Αρχηγός είπε τότε πως «όταν θα τα πάρουν, αν θα τα πάρουν, θα εξετάσουμε τι είδους απειλή είναι. Προς το παρόν όμως απειλή αποτελεί ο στόλος των αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας».

Δεν θα πούμε ότι ήταν μάντης, αλλά ίσως παρατηρούσε πως οι πράξεις της Τουρκίας έχουν αναδείξει ακόμη περισσότερο την αξία της Ελλάδας ως χώρα σταθερότητας κι έναν υγιή σύμμαχο στην περιοχή.

Η πίστωση χρόνου κέρδος, καιρός για υλοποίηση σχεδίων

Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν ανατρέπει τον αεροπορικό συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά δίνεται πίστωση χρόνου για την ενίσχυση της ισχύος της χώρας.

Με δεδομένη την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση που διανύουμε, η Πολεμική Αεροπορία κερδίζει χρόνο, γλυτώνοντας τον πραγματικό εφιάλτη ενός εξελιγμένου αεροσκάφους το οποίο θα δημιουργούσε «τεχνολογικό χάσμα» στον ουρανό του Αιγαίου.

  • Θα δημιουργούσε πρόβλημα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και πολλά κενά στην άμυνα, με τέτοιο τρόπο ώστε θα καθίστατο ιδιαίτερα δύσκολη η αντιμετώπισή του. Η μια επιλογή εφόσον προχωρούσε κανονικά το πρόγραμμα με την παράδοση στην Τουρκία των F-35 μέσα στο καλοκαίρι ήταν η άμεση ενίσχυση της επίγειας αεράμυνας, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο.

Με το F-35 όμως η χώρα μας θ’ αντιμετώπιζε καθημερινό πρόβλημα από την στιγμή που το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα παραβίαζε το FIR Αθηνών χωρίς να γίνεται τις περισσότερες φορές αντιληπτό. Παράλληλα το F-35 θα είχε τη δυνατότητα να καταγράφει πολλές πληροφορίες για την Ελληνική αεράμυνα.

Η ορθή προσέγγιση από το Αμερικανικό Κογκρέσο

Όπως σημειώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές του Ελληνικού επιτελείου, ορθώς έπραξε η Αμερικανική πολιτεία και ιδιαίτερα το Κογκρέσο, διότι είναι απολύτως βέβαιο πλέον ότι η αμυντική επαφή που υπάρχει με τον Ρωσικό παράγοντα και τους S-400, θεωρείται βέβαιη η διαρροή τεχνολογίας και αφορά κυρίως το ίχνος «RCS» που έχει το αεροσκάφος στο ραντάρ.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως από τη στιγμή που το S-400 θεωρείται αυτή τη στιγμή το σύστημα πρώτης γραμμής αεράμυνας, είναι δεδομένο πως από την στιγμή που το έχει η Τουρκία, σε αεροπορικές ασκήσεις θα μπορούσε σαφέστατα να το δοκιμάσει και μάλιστα σ’ ένα πλήθος σεναρίων, άρα και οι Ρώσοι θα είχαν πρόσβαση στο τι βλέπει και πως βλέπει το ραντάρ του S-400 το μαχητικό F-35.

Αυτό άμεσα σημαίνει πως θα είχαν την πλέον πολύτιμη βοήθεια για να σχεδιάσουν και ν’ αναπτύξουν την τεχνολογία που θέλουν για το επόμενο αντιαεροπορικό- αντιβαλλιστικό σύστημα τους S-500, στους οποίους όπως έχει πει αρκετές φορές ο κος Ερντογάν, θέλει να είναι συμπαραγωγός χώρα και η Τουρκία.

Το κέρδος της αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο Viper

Συμπέρασμα είναι πως παραμένουμε στο γνωστό επίπεδο απειλών στο Αιγαίο, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 52 Adv & Block 52 plus στο επίπεδο Viperπροχωρά κανονικότατα χωρίς ημέρα καθυστέρησης και σε λίγα χρόνια από σήμερα, πρωτοπόρος στον συσχετισμό των αεροπορικών δυνάμεων σε ποιοτικό επίπεδο θα είναι η χώρα μας.

  • Ταυτόχρονα το πάγωμα της προμήθειας ανταλλακτικών από την Αμερική προς την Τουρκία (παρά το γεγονός πως η Άγκυρα έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο stock) αργά ή γρήγορα θα δείξει ελλείψεις και κάπου εκεί ξεκινά ο γνωστός «κανιβαλισμός» αεροσκαφών ώστε κάποια από τον στόλο της να παραμείνουν ενεργά και μάχιμα με ανταλλακτικά από τα καθηλωμένα αεροσκάφη.
  • Τα Ελληνικά F-16 Viper, θα έχουν τεχνολογία πολλές σκάλες ανώτερη από αυτά της Τουρκίας στο ραντάρ και κατά συνέπεια στην αξιοποίηση των όπλων που θα μεταφέρουν. Άρα η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κρίνεται υπέρ μας σ’ αυτή την φάση.

Πηγή: https://hellasjournal.com

About Author