anatropinews.gr

4,3 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος μετασεισμός – Οι εκτιμήσεις σεισμολόγων

Δεκάδες μετασεισμοί (κατά κύρια εκτίμηση) έχουν σημειωθεί μετά τα 5,1 Ρίχτερ στην Αττική με επίκεντρο της Μαγούλα. Ο μεγαλύτερος ήταν 4,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Με εντολή των επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής πληρώματα και οχήματα των υπηρεσιών έχουν βγει στους δρόμους, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση και να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

Η πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς στο κέντρο της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ στους κεντρικούς δρόμους υπάρχει σοβαρό κυκλοφοριακό όπως και στην Αττική Οδό.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Οι σεισμολόγοι, στις πρώτες εκτιμήσεις τους, συνιστούν ψυχραιμία, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα από τόσο νωρίς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Παπαζάχο, ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί και πρόσθεσε «ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ο κύριος ή όχι. Για να αποφανθούμε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερα στοιχεία».

Όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας το ρήγμα δεν έχει πια δυναμικότητα να επαναλάβει ένα χτύπημα εκείνο του Εγκέλαδου πριν δέκα χρόνια.

Επίσης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα, καθώς ο δομικός ιστός της Αττικής αντέχει πλέον πολύ μεγαλύτερους σεισμούς.

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο οποίος ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.

«Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Read Previous

Τσελέντης: Εκτιμώ ότι ήταν ο κύριος σεισμός – Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς ιδιαίτερα αισθητούς (vid)

Read Next

Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου: Δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί – Ζημιές σε σπίτια