Νταβίντ Μαρία Σασόλι: Από τη δημοσιογραφία στη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Ιταλός, πρώην δημοσιογράφος και με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, είναι ο 63χρονος Νταβίντ Μαρία Σασόλι, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, της δεύτερης σε μέγεθος πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα διαδεχθεί έναν άλλο Ιταλό, τον Αντόνιο Ταγιάνι, άνθρωπο του περιβάλλοντος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Γεννημένος το 1956 στη Φλωρεντία, ο Νταβίντ Σασόλι ξεκίνησε να συνεργάζεται με μικρές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Το 1992, προσελήφθη από την RAI και σύντομα άρχισε να παρουσιάζει το βραδινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, της οποίας έγινε παράλληλα υποδιευθυντής.

Το 2009 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, όταν ο τότε δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι ίδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα, που απαρτιζόταν από τα δύο μεγάλα κόμματα της αριστεράς και της κεντρο-αριστεράς. Ο Σασόλι αποφάσισε να συμμετάσχει στο εγχείρημα.

Στις ευρωεκλογές, κατάφερε να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 400.000 ψήφους, Τόσο αυτή η επιτυχία όσο και η αποτυχία να εκλεγεί δήμαρχος Ρώμης το 2013, τον ώθησαν να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην πολιτική του καριέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το 2014 επανεκλέχτηκε και έγινε αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και την Ευρω-μεσογειακή Πολιτική. Ο Σασόλι διεκδικεί επίσης την πατρότητα της σημαντικότερης σιδηροδρομικής μεταρρύθμισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση – της ευρωπαϊκής οδηγίας Sassoli-Dijksma- που υιοθετήθηκε το 2017 έπειτα από τριετείς δύσκολες διαπραγματεύσεις.

“Δεν εγκατέλειψα πλήρως την καριέρα του δημοσιογράφου, συνεργάζομαι ενεργά με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά”, αναφέρει ο ίδιος.

Εξάλλου, μαζί με τον Φρανσέσκο Σαβέριο Ρομάνο συνέγραψαν ενός βιβλίου σχετικά με τα υπουργικά συμβούλια κατά την περίοδο της απαγωγής του Αλντο Μόρο, την άνοιξη 1978.

Στην ομιλία του πριν από την έναρξη της σημερινής ψηφοφορίας, δήλωσε ενώπιον των συναδέλφων του “εάν μου δώσετε την εμπιστοσύνη σας, θα αγωνισθούμε μαζί για ένα σύγχρονο Κοινοβούλιο, περισσότερο διαφανές, οικο-βιώσιμο, προσβάσιμο στους πολίτες”. “Τίποτε δεν είναι δυνατό χωρίς τους ανθρώπους, τίποτε δεν διαρκεί χωρίς τους θεσμούς”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Ζαν Μονέ, ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Νταβίντ Σασόλι είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author