Σε πορτοκαλί συναγερμό ενόψει πρωτοφανούς καύσωνα η Δυτική Ευρώπη

Πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης αναμένεται στη Δυτική Ευρώπη με τη Γαλλία να βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό και θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και στο Βέλγιο, την Ελβετία και τη Γερμανία. Δεν θα επηρεαστεί η από το κύμα καύσωνα, τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου.

Στη Γαλλία, το εθνικό μετεωρολογικό γραφείο προβλέπει θερμοκρασίες που θα φθάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (και στην πρωτεύουσα) με την κορύφωση του φαινομένου να αναμένεται την Πέμπτη.

Έχει σημάνει συναγερμός 3ου βαθμού στην 4βάθμια κλίμακα καθώς υπάρχει ο φόβος μιας επανάληψης του καύσωνα του 2003 που προκάλεσε τον θάνατο 15.000 ανθρώπων ανάμεσα στις 4 και τις 18 Αυγούστου.

Στο Παρίσι, οργανώσεις παρέχουν νερό στους άστεγους ενώ οι τοπικές αρχές διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες για το κοινό.

Σύμφωνα με τη Meteo France, τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, το κύμα καύσωνα που ξεκίνησε σήμερα αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρη τη βδομάδα και να κορυφωθεί την Πέμπτη, όπως αναμένεται, με τον υδράργυρο να πιάνει 40άρια

Σχετική εικόνα
Σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Στη Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET δημοσίευσε σειρά συμβουλών για την αντιμετώπιση των επεισοδίων του καύσωνα και επέστησε τη προσοχή για πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών στη Καταλονία, την Αραγονία, την Ναβάρα και την Εστρεμαδούρα.

Σύμφωνα με την AEMET, η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής Ισπανίας, του νότου και του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας.

Η Γερμανία είναι πιθανόν να γνωρίσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες της τελευταίας 70ετίας. Το ρεκόρ για τον Ιούνιο καταγράφηκε το 1947 με 38,2 βαθμούς Κελσίου στην Φρανκφούρτη.

Στην Αυστρία, η μετεωρολογική υπηρεσία ZAMG προειδοποίησε για κίνδυνο σφοδρών καταιγίδων, με θερμοκρασίες που θα σκαρφαλώσουν στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα θα φθάσει και το νότιο τμήμα της Σκανδιναβίας από την Τρίτη, με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται στους 30 βαθμούς Κελσίου στην νότια Σουηδία και Δανία.

Αποτέλεσμα εικόνας για καύσωνας Ευρώπη πορτοκαλί συναγερμός

Δεν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Το κύμα ζέστης φθάνει από την Σαχάρα και δεν θα επηρεάσει άμεσα την Ελλάδα, τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου, καθώς θα βρίσκεται κάτω από την επιρροή ενός βαρομετρικού χαμηλού, που θα οδηγήσει σε άστατο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πηγή: efsyn.gr

 

About Author