Ειρήνη Καλού- Δήμητρα Κοκοτίνη: Ποια είναι η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου…

Άρωμα γυναίκας στον Άρειο Πάγο. Ποίες είναι η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη, οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, στις οποίες κατέληξε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Γυναικεία υπόθεση είναι πλέον η ηγεσία του Αρείου Πάγου, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο βρήκε στα πρόσωπα δύο δικαστικών λειτουργών τους επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου. Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη είναι τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν ως τα καταλληλότερα για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντίστοιχα και πλέον αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα που θα επικυρώνει την επίμαχη απόφαση.

Το «θρίλερ» προκλήθηκε για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου τελικά επικράτησε ως επικρατέστερη επιλογή εκείνης της αντιπροέδρου Δήμητρας Κοκοτίνη, η οποία ωστόσο δεν ήταν μεταξύ των τριών δικαστικών λειτουργών που είχαν επιλέγει από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Προτιμήθηκε από το Χαρ. Βουρλιώτη που είχε λάβει 15 ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αλλά και των Διονυσίας Μπιτζούνη και Ειρήνης Καλού, οι οποίες είχαν λάβει από 9 ψήφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για την αλλαγή αυτή ήταν ότι κρίθηκε ορθότερο ότι η θέση του ανώτατου εισαγγελέα δεν θα πρέπει να δοθεί σε κάποιον που προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο αλλά από το δικαστικό, όπως είναι δυνατό σύμφωνα με το νόμο. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι το υπουργικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται να επιλέξει από την τριάδα, στην οποία είχε καταλήξει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη εξ αρχής συμπλήρωνε μεγάλες πιθανότητες για να διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα, ενώ διαθέτει τη φήμη της δυναμικής δικαστικής λειτουργού. Μάλιστα, πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στο Δημήτρη Κουφοντίνα, επιστρέφοντας την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου για νέα κρίση. Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας, διορίστηκε ως πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981 και ως Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 23-7-2010 και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.

Η προεδρία του Αρείου Πάγου

Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους με την αρεοπαγίτη, Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Δήμητρα Κοκοτίνη. Η Ειρήνη Καλού θεωρείται συνεπής στα καθήκοντά της. Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις που έχει χειριστεί ως εφέτης – ειδική ανακρίτρια, ήταν εκείνη των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που το «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν τη βλέπει με καλό μάτι, αφού είχαν στοχοποιηθεί τότε σημαντικά στελέχη της ΝΔ, ανάμεσά τους και ο Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου επί Κ. Καραμανλή (σ.σ. είχε κληθεί ως κατηγορούμενος και απαλλαγεί στη συνέχεια με βούλευμα). Τέλος, η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής και διορίστηκε αρχικά ως πάρεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών το 1981 και ως πρωτοδίκης Αθηνών ένα χρόνο αργότερα. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 6-8-2009και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.

Πηγή: news247.gr

About Author