“Ώρα μηδέν” η 15η Ιουνίου για τις σχέσεις ΗΠΑ με Τουρκία – Η μεγάλη απόφαση για τους S400

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερες πηγές οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα πως αναμένουν μια οριστική απάντηση έως τις 15 Ιουνίου, ως προς τι θα πράξει με την αγορά και την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400 και προειδοποιώντας πως εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην σημερινή της απόφαση θα υπάρξουν σοβαρά οικονομικά και γεωπολιτικά αντίποινα. Η Άγκυρα, σύμφωνα με το news247.gr, εκτιμούσε ότι θα έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της, τουλάχιστον ως την πραγματοποίηση των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, στις 23 Ιουνίου, εκλογών ιδιαίτερα κρίσιμων για το μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, φέρεται να βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του τούρκου Προέδρου, καθώς πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κάνει πίσω πριν την πραγματοποίηση των εκλογών, από το αποτέλεσμα των οποίων κρίνεται εν πολλοίς και το προσωπικό του πολιτικό μέλλον.

Η Άγκυρα δείχνει να πιστεύει ότι αν έχει χρόνο έως τα τέλη Ιουλίου θα μπορούσε να πιέσει περισσότερο για ένα συμβιβασμό την Ουάσιγκτον, εμφανιζόμενη ως απαραίτητη σύμμαχος στο μέτωπο που έχει ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ με το Ιράν.

Τη θέση της Τουρκίας, ωστόσο, αδυνατίζει και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να παίρνει μερίδιο της πίτας των νικητών στη Συρία γεγονός που ενισχύει τη σημασία των Κούρδων για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι φανερό ότι στον αέρα βρίσκεται πλέον και η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο, καθώς εξ αρχής ήταν φανερό ότι η επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον η Άγκυρα δεν προχωρούσε στην παραλαβή των S-400.

Την δε Αθήνα απασχολεί ιδιαιτέρως η επίσπευση των εξελίξεων στο μέτωπο Ουάσινγκτον – Άγκυρας, καθώς ακόμα δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το εάν μια δυσμενής εξέλιξη θα οδηγήσει σε εξαγωγή της κρίσης στην περιοχή της Κύπρου και το Αιγαίο, ή εάν ο Ερντογάν «τρώγοντας τη σφαλιάρα» θα …μαζευτεί!

ΠΗΓΗ: news247.gr

About Author