Επιμένει ο Στουρνάρας στους FT: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές

Σε δηλώσεις που έκανε στους Financial Times την Πέμπτη, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι τα έσοδα υποχώρησαν κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδυνθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης».

Προηγουμένως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τα οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά της κεντρικής τράπεζας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται  να καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Οικονομικών, δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ συνεχίζει να ισχύει.

«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να εισάγει αντισταθμιστικά μέτρα αργότερα φέτος για να αντιστρέψει την τάση και να διασφαλίσει ότι μπορεί να επιτευχθεί φέτος ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

About Author