Έρευνα-σοκ της “διανέοσις”: Συντηρητική στροφή κατά Ε.Ε, μεταναστών και υπέρ της θανατικής ποινής!

Δέκα σημεία στην τελευταία έρευνα της “διανέοσις” σχετικά με τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για μείζονα ζητήματα, όπως η Ευρώπη, οι μετανάστες, η οικονομική κρίση, η ρατσιστική βία, η θανατική ποινή κ.ά μαρτυρούν μία ζοφερή κατάσταση. Πρόκειται για μια υπερσυντηρητική στροφή των πολιτών με ποσοστά που βαίνουν αυξανόμενα, κάτι που ακολουθεί ουσιαστικά την τάση που παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το κλίμα αυτά ευνοεί πολιτικά κόμματα που επενδύουν σε θέματα ασφαλείας και απόψεις κατά των μεταναστών και οτιδήποτε διαφορετικού.

Δείτε ποιες είναι οι δέκα “τάσεις” που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

 

  1. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά περίπου 9 μονάδες η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για την Ε.Ε. Τριάντα πέντε χρόνια μετά την ένταξη, το 40% των πολιτών θεωρεί πως η αποτίμηση από τη συμμετοχή της χώρας μας είναι αρνητική. Αυτό το 40% αποτελεί πεδίο πρόσφορο για την ανάπτυξη ιδεών ευρωσκεπτικισμού και ενισχύει ενδεχομένως πολιτικά κόμματα που διέπονται από τέτοιες απόψεις:

ti_pistevoun_oi_ellines3

 

Αποτέλεσμα εικόνας για συντηρητική στροφή της κοινωνίας

2. Το 31% των πολιτών αυτοπροσδιορίζονται “Έλληνες μόνο”, αφαιρώντας από τον εαυτό τους την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη!

ti_pistevoun_oi_ellines6

 

3. Διχασμένη η ελληνική κοινωνία: Ένας στους δύο πιστεύει πως η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε αποτελεί απειλή για την εθνική μας ταυτότητα και τις εθνικές μας παραδόσεις.

ti_pistevoun_oi_ellines7

Το δίλημμα

4. Τρεις στους δέκα θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να επιστρέψουμε στη δραχμή. Αύξηση του ποσοστού κατά 8 μονάδες!

5. Πάνω από 7 στους 10 διαφωνούν με την προοπτική παρουσίας της Ελλάδας σε μια Ευρωπη πολιτικά ενωμένη καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν παραχώρηση επιπλέον τμήματος εθνικής κυριαρχίας.

6. Αντί της συμμετοχής στην Ε.Ε, καλύτερα…Ρωσία!

Η συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

7. Ποιος φταίει για την οικονομική κρίση

ti_pistevoun_oi_ellines20

8. Τι αντιπροσωπεύει το “κακό” για τον μέσο Έλληνα:

9. Η άποψή μας για τους μετανάστες: 

ti_pistevoun_oi_ellines39

ti_pistevoun_oi_ellines42

 

10. Επαναφορά της θανατικής ποινής για ορισμένα εγκλήματα ζητά ένας στους δύο!

ti_pistevoun_oi_ellines45

About Author