Η καθυστερημένη …μετριοπάθεια (κάποιων) της Ν.Δ σχετικά με τις Πρέσπες

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί “στροφή” της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών. Πιθανότατα είναι μόνο το γεωπολιτικό ένστικτο των πιο ψύχραιμων στελεχών της. Όπως και να έχουν τα πράγματα, το γεγονός ότι δύο κεντρικά στελέχη της Ν.Δ μετακινούνται από την θέση ότι η συμφωνία είναι “επαίσχυντη” και “εθνικά επιζήμια” – ή και “εθνική μειοδοσία” για τους πιο “θερμόαιμους”- στην μετριοπαθέστερη άποψη πως είναι “ετεροβαρής” ίσως σηματοδοτεί μια γενικότερη αλλαγή.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης έκανε τη δήλωση στην εκπομπή “Η Επόμενη Μέρα” της ΕΡΤ. Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό της στο twitter.

Αυτή είναι μια συζήτηση που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ως πολιτικό και μιντιακό σύστημα από την πρώτη στιγμή. Αντί να υποδαυλίζουν ορισμένοι εθνικά και εθνικιστικά μίση και πάθη θα έπρεπε να είχαμε συζητήσει τα οφέλη ή τις υποχωρήσεις που περιλαμβάνονται σε μια πολύ σημαντική διπλωματική και γεωπολιτική εξέλιξη. Σε έναν συμβιβασμό. Θα είχαμε, για παράδειγμα, από τη μία πλευρά την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Χατζηδάκη να εξηγούν γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ετεροβαρής και από την άλλη τον Γιώργο Λιάνη (που την χαρακτήρισε “λεόντειο” …υπέρ των ελληνικών συμφερόντων), τον Νίκο Μουζέλη, τον Μιχάλη Σταθόπουλο, τον Νίκο Μαραντζίδη, τον Αντώνη Λιάκο, τον Σωτήρη Βαλντέν και άλλους. Και θα βάζαμε στη συζήτηση και τον διεθνή αντίκτυπο της συμφωνίας. Διότι είναι τουλάχιστον περίεργο να αντιμετωπίζεται με διθυράμβους και να αξίζει για Νόμπελ Ειρήνης κάτι που η Ν.Δ χαρακτηρίζει “επαίσχυντο”.

 

Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια (εδώ  και εδώ)

Θα ήταν, αναμφίβολα, μια συζήτηση που θα άξιζε τον κόπο. Κυρίως, δεν θα έτρεφε τις εγχώριες εμμονές περί “μιας και μοναδικής ελληνικής Μακεδονίας” που προώθησαν και προωθούν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ, και ακόμα περισσότερο ίσως απέτρεπε εθνικιστικούς κύκλους και ακροδεξιά στοιχεία να περιφέρονται στις πόλεις της Μακεδονίας και να κραυγάζουν διχαστικά “η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”, ” η λευτεριά κερδίζεται με αίμα και θυσίες και όχι με κοινοβούλια, Πρέσπες και προδοσίες”, ή “στα όπλα, στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια”.

Σε τέτοιες συνθήκες, ίσως να μην είχαν δράσει τα γνωστά τάγματα εφόδου που έριξαν μολότωφ εναντίον κατοικιών βουλευτών, να μην είχαν προπηλακίσει άλλους στις παρελάσεις και να μην είχαν φτάσει στο σημείο να επιτίθενται φραστικά σε υπουργούς ή στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εάν, η ηπιότερη θέση της κ. Μπακογιάννη και του κ. Χατζηδάκη περί “ετεροβαρούς” συμφωνίας και οι (ορθές) επισημάνσεις τους για την επαγρύπνηση στην αντιμετώπιση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων ήταν η επίσημη θέση της Ν.Δ και του ΚΙΝ.ΑΛ και εάν, από την άλλη, η κυβέρνηση είχε διαχειριστεί καλύτερα τον δημόσιο διάλογο σχετικά με το θέμα, ίσως να είχαμε αποφύγει πολλά από τα παραπάνω.

Αλλά επικράτησε η γνωστή διχαστική ρητορική που ανακαλύπτει “προδοσίες” ακόμα και στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας, όπως είχε αναφερθεί και η …μειοδοτική συναλλαγή μεταξύ Πρεσπών και μη μείωσης των συντάξεων.

Καλό είναι να επισημαίνεται η σωφροσύνη και μετριοπάθεια ορισμένων, καλύτερο, όμως, να είχε εκδηλωθεί στον δέοντα χρόνο. Τώρα είναι προφανές πως η Ν.Δ μεταβάλλει τους χρωματισμούς των απόψεών της για τη Συμφωνία των Πρεσπών επειδή θέλει να πείσει τον διεθνή παράγοντα πως εάν γίνει κυβέρνηση δεν θα μεταβληθεί στον ταραξία των Βαλκανίων που ανατρέπει ισορροπίες και συσχετισμούς. Κάποτε έλεγε πως θα επανεξετάσει από “μηδενική βάση” τη συμφωνία, τώρα λέει πως θα την τηρήσει και θα υλοποιήσει τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν στα Σκόπια. Καθένας καταλαβαίνει ότι θέλει…

 

About Author