Π. Κόκκαλης εναντίον Γ. Μώραλη: Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να σύρεται στα παιχνίδια ορισμένων- Η απάντηση του δημάρχου Πειραιά

Σε δηλώσεις του στον ρ/σ Κόκκινο, ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για την πενταετή θητεία του στην Δήμο Πειραιά, τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τόνισε ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να γίνεται μέρος ενός πολέμου που έχουν ανοίξει κάποιοι, σε πεδία τα οποία βρίσκονται έξω από τον αθλητισμό. Ερωτηθείς για το τι θεωρεί ως μεγαλύτερο επίτευγμά του στη θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά, απάντησε ότι αυτό ήταν η διαχείριση των προσφυγικών ροών στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς, «ενώ ήταν μια άνιση μάχη, διότι οι εισροές ήταν πραγματικά τεράστιες, καταφέραμε ν’ αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία».

Σε ό,τι αφορά την αποπομπή του από την παράταξη του Γιάννη Μώραλη, είπε:

«Αρχικά να πω ότι για μένα ήταν ένα μάθημα ο χειρισμός όλων αυτών των προβλημάτων που κλήθηκα να επιλύσω στον Πειραιά. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για μένα. Το 50% της συνολικής ανάπτυξης βρίσκεται στις μεγάλες πόλεις.

Τώρα, για το θέμα της παραπομπής, θα πω ότι ο τρόπος που έγιναν όλα δεν μου άρεσε. Η πίεση που δέχθηκα να δηλώσω τι στηρίζω σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, είναι κάτι που δεν μπορούσα να δεχθώ. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου να λειτουργώ υπό τέτοιου είδους συνθήκες».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δήλωσε: «Όλα αλλάζουν με την απλή αναλογική, διότι πλέον δεν θα υπάρχουν πλειοψηφίες που θα μπορούν να περνούν ό,τι θέλουν ανενόχλητες. Θα υπάρχουν συγκλίσεις και συνεργασίες.

Προσωπικά είχα εκπονήσει ένα μάστερ πλαν για τον Πειραιά, τ’ οποίο είχα καταθέσει στην Περιφέρεια, που είχε λάβει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος είναι μια καλή περίπτωση στον Πειραιά, το είχε αξιολογήσει, ως καθηγητής πανεπιστημίου, πολύ θετικά. Με την απλή αναλογική, λοιπόν, πιστεύω πως ό,τι και να γίνει, η πόλη μας θα προοδεύσει τα επόμενα χρόνια».

Για το αν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, τόνισε: «Είναι κάτι που μ’ ενδιαφέρει. Έχω ασχοληθεί με θέματα της Ε.Ε. αυτά τα χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πολιτικά το ζήτημα των ευρωεκλογών. Συζητούμε το θέμα της εκλογής του προέδρου της Κομισιόν, τις αξίες της Ε.Ε., την δημοκρατίας εντός της, την αλληλεγγύη, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Είναι η ώρα που θα επιλέξουμε τι Ευρώπη θέλουμε. Είναι πολύ σημαντικό. Συμμετέχω σε ομάδα η οποία επεξεργάζεται προτάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη κ.ά. και η περαιτέρω συμμετοχή μου, είναι κάτι που με απασχολεί».

Τέλος, ερωτηθείς για την αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, σημείωσε:

«Ο Ολυμπιακός αποτελεί ένα φαινόμενο του ελληνικού πολιτισμού, το οποίο δεν χωρά σε ιδιοκτησιακά καλούπια. Το θυμάμαι και από τη δική μου θητεία και είναι κάτι τ’ οποίο πάντοτε σεβόμουν και θαύμαζα.

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, σήμερα ν’ ανοίγει μέτωπα εκεί που δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί να σύρεται από προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν γίνεται να δημιουργεί εχθρός με αυτόν τον τρόπο.

Δεν μιλάω για το αγωνιστικό κομμάτι. Αυτό είναι κάτι άλλο. Με αφορά, ωστόσο. Η νοοτροπία στην οποία οδηγείται ο Ολυμπιακός και αυτό αφορά όλους τους Ολυμπιακούς. Σε λίγο, κάποιοι, θα μας λένε ότι φταίει το… γκαζόν για κάποια πράγματα».

Η απάντηση Μώραλη

Να επισπεύσει την παραίτησή του “ώστε να μην σύρεται ένα θέμα το οποίο είχε ήδη δημοσιοποιηθεί, ήταν αποφασισμένο και δρομολογημένο” ζητούν ο δήμαρχος Πειραιά, δημοτικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων, από τον Πέτρο Κόκκαλη.

Σε σχετική επιστολή που υπογράφουν αποσαφηνίζουν ότι “Αυτό προφανώς δεν αναιρεί τον ξεκάθαρο υπερκομματικό χαρακτήρα του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», καθώς είναι μεν υπερκομματικός, αλλά όχι απολιτικός και «άφωνος»” και συμπληρώνουν: “Στην κατεύθυνση αυτή και καθώς οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά υβρίζουν, προσβάλλουν, ψεύδονται και θίγουν σχεδόν καθημερινά τον Δήμαρχο της πόλης, αλλά και το σύνολο του συνδυασμού, είναι προφανές ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να ανήκει σε αυτό τον χώρο, να παραμένει παράλληλα μέλος του συνδυασμού”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Η αναγνώριση του σημαντικού έργου της Δημοτικής Αρχής, του συνόλου δηλαδή των Δημοτικών Συμβούλων, των Αντιδημάρχων, των Εντεταλμένων Συμβούλων των υπηρεσιών του Δήμου και της ομάδας των συμβούλων που μας υποστηρίζει, αποτελεί επιτυχία της ομάδας και όχι προσώπων. Άλλωστε, οι επιτυχίες αφορούν σε ομάδες και όχι σε μονάδες.

Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης φέρεται να έκανε μια πολιτική επιλογή. Προφανώς, θεμιτή, αλλά όπως ο κάθε λογικός Έλληνας αντιλαμβάνεται, με την επιλογή του αυτή, είχε ήδη αποφασίσει να μη συμμετάσχει στον «Πειραιά Νικητή». Επιθυμία του ήταν μάλιστα να παραιτηθεί στις 20/04. Ο Δήμαρχος Πειραιά ως επικεφαλής του συνδυασμού και εν συνεχεία το σύνολο του συνδυασμού ζητήσαμε να επισπεύσει την παραίτηση του, ώστε να μην σύρεται ένα θέμα το οποίο είχε ήδη δημοσιοποιηθεί, ήταν αποφασισμένο και δρομολογημένο.

Αυτό προφανώς δεν αναιρεί τον ξεκάθαρο υπερκομματικό χαρακτήρα του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», καθώς είναι μεν υπερκομματικός, αλλά όχι απολιτικός και «άφωνος». Στην κατεύθυνση αυτή και καθώς οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά υβρίζουν, προσβάλλουν, ψεύδονται και θίγουν σχεδόν καθημερινά τον Δήμαρχο της πόλης, αλλά και το σύνολο του συνδυασμού, είναι προφανές ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να ανήκει σε αυτό τον χώρο, να παραμένει παράλληλα μέλος του συνδυασμού.

Ανέφερε ότι καθαιρέθηκε από τα καθήκοντα του. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν επιτρέπει σε ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους να ασκούν καθήκοντα. Άρα ούτε για καθαρά τυπικούς λόγους μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντα του, ούτε όμως η ηθική αλλά και η λογική επιτρέπουν σε οποιονδήποτε παραιτείται από έναν συνδυασμό, να διατηρεί τις αρμοδιότητες, ώστε να εφαρμόζει το πρόγραμμα του συνδυασμού από το οποίο έχει παραιτηθεί.

Η θέση την οποία επανέλαβε ο κ. Πέτρος Κόκκαλης περί μη ύπαρξης συλλογικού οργάνου στον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» είναι εσφαλμένη, καθώς όλα τα θέματα συζητούνταν και συζητούνται με το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και τους Προέδρους των 5 Κοινοτήτων. Επίσης, ποτέ μα ποτέ δεν είχε θέσει ο ίδιος παρόμοιο θέμα στην ομάδα της πλειοψηφίας.

Η μη συμμετοχή του κ. Μαρινάκη στα Δημοτικά Συμβούλια λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας, εξαιτίας του μεγάλου εύρους των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, υπερκαλύφθηκε τόσο από την συμμετοχή του σε δημοτικές ομάδες και τις συνεργασίες που είχε με στελέχη της δημοτικής αρχής για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και από την τεράστια προσφορά του ιδίου και του Ολυμπιακού στην τοπική κοινωνία. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των Πειραιωτών. Επίσης, η προσφορά αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με διαπλοκή ή με άλλου είδους συμφέροντα, καθώς ο κύριος Μαρινάκης όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, δεν είχε, ούτε έχει, ούτε επιθυμεί να έχει, οποιαδήποτε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο. Την ίδια στιγμή άλλοι που είχαν τη δυνατότητα να συνδράμουν την προσπάθεια μας για ένα καλύτερο Πειραιά δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα.

Ο Πειραιάς δεν χρηματοδοτήθηκε σε καμία περίπτωση από την κυβέρνηση, εκτός από αυτά που κάθε Δήμος δικαιούται. Εάν ο κ. Πέτρος Κόκκαλης εννοούσε την ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), η οποία αποτελεί δουλειά αποκλειστικά της Δημοτικής Αρχής, αυτό αφορά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και σε ευρωπαϊκά χρήματα. Ο Δήμος Πειραιά διαγωνίσθηκε, αξιολογήθηκε και βγαίνοντας πρώτος «κέρδισε με το σπαθί του» τα 80 εκ. ευρώ για τους κατοίκους της πόλης. Αντίθετα, έργα της κυβέρνησης όπως αυτό του τραμ, του μετρό, αλλά και το Δικαστικό Μέγαρο, είτε καθυστέρησαν και καθυστερούν ακόμα ταλαιπωρώντας μια ολόκληρη πόλη ή δεν ξεκίνησαν ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, ακριβώς επειδή ο συνδυασμός μας ήταν και είναι υπερκομματικός, ποτέ μα ποτέ δεν επέλεξε τη δημόσια και σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση με καμιά από τις τρεις κυβερνήσεις που κλήθηκε να συνεργαστεί αυτά τα χρόνια.

Όσον αφορά την υπόθεση της περιοχής που αποτελεί κομμάτι της χερσαίας λιμενικής ζώνης στην οποία αναφέρθηκε, όταν θα γίνει η Συνέντευξη Τύπου της Δημοτικής Αρχής για το θέμα αυτό, τότε το σύνολο των Πειραιωτών θα μάθει με έγγραφα και όχι με δηλώσεις το τι έχει συμβεί και από πότε υπάρχει επικοινωνία με τους κυβερνητικούς παράγοντες. Επειδή επί 3,5 χρόνια δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη από την πλευρά της Κυβέρνησης, το Νομικό Τμήμα του Δήμου Πειραιά μετά από μακρά προετοιμασία, είναι έτοιμο να διεκδικήσει αυτά που κατά την γνώμη μας δικαιούται η πόλη του Πειραιά. Άλλωστε, το θέμα το γνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Πέτρος Κόκκαλης.

Η διαφωνία του κυρίου Πέτρου Κόκκαλη σε σχέση με την ανάληψη από τον Δήμαρχο Πειραιά, της θέσης του Πρόεδρου της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, η οποία έγινε μετά από πρόταση και σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του Δ.Σ. και άρα και του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Π.Α.Ε. στις 30/11/2018, προφανώς εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς ουδέποτε είχε εκφράσει παρόμοια θέση τόσο στον Δήμαρχο όσο και στη δημοτική μας ομάδα.

Ανέφερε τέλος ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εμπλέκεται για πρώτη φορά με την πολιτική. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήταν και είναι υπεράνω κομμάτων, αλλά όπως το 2004, όταν μερίδα φιλάθλων καταφέρονταν εναντίον του τότε Πρωθυπουργού με το απαράδεκτο σύνθημα «τίνος είναι ρε Νατάσα τα παιδιά», καθώς πίστευε ότι η τότε κυβέρνηση, του στερούσε το πρωτάθλημα ή όταν σε άλλη εποχή ο τότε Πρόεδρος καλούσε τους φιλάθλους να «επαγρυπνούν για να προστατεύσουν την ομάδα» έτσι και σήμερα έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Άλλωστε, τα εκατομμύρια των φιλάθλων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ είχαν και έχουν τη δική τους κρίση και δεν καθοδηγούνται.

Μας λυπεί το γεγονός ότι ο κ. Π. Κόκκαλης επέλεξε να μην εκφράσει όλα αυτά τα χρόνια τις θέσεις του στη δημοτική μας ομάδα, αλλά να το κάνει δημόσια μετά την πολιτική επιλογή του να αποχωρήσει».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Αβραμίδης Παναγιώτης

Αγραπίδης Χρήστος

Αντωνάκου Σταυρούλα

Αργουδέλης Αλέξανδρος

Αστεριάδη Καλλιόπη

Βεντούρης Ανδρέας

Βοϊδονικόλας Σταύρος

Γαϊτανάρος Στυλιανός

Γέμελος Νικόλαος

Γλύκα-Χαρβαλάκου Αθηνά

Δαβάκης Γεώργιος

Ελληνιάδης Σταύρος

Ζηλάκου Χαραλαμπία

Καλαμακιώτης Νικόλαος

Καλογερόγιαννης Παναγιώτης

Καρβουνάς Νικόλαος

Κούβαρης Νικόλαος

Λαουλάκου Κυριακή

Μαντούβαλος Νικόλαος

Μαυριδάκης Εμμανουήλ

Μελάς Ιωάννης

Νικοπολίδης Αντώνιος

Νταϊφά Ειρήνη

Σδρένιας Χρήστος

Σιγαλάκος Κυριάκος

Τζεφεράκος Αλέξανδρος

Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων:

Γκόλφης Νικήτας-Α΄ Δημοτική Κοινότητα

Αθανασίου Λίνα- Β΄ Δημοτική Κοινότητα

Λιακόσταυρος Χαράλαμπος -Γ΄ Δημοτική Κοινότητα

Πούλος Αναστάσιος- Δ΄ Δημοτική Κοινότητα

Βοϊδονικόλας Γιάννης -Ε΄ Δημοτική Κοινότητα”

About Author