Σκουρλέτης: Η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη γέννησε τις νέες ανισότητες

Με την ενότητα «Προοδευτικές συγκλίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη» ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διεξήχθη στην Αθήνα.

Την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης επεσήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο για την Αριστερά είναι το τι έχει να πει στους λαούς δύο μήνες πριν τις εκλογές. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον ποιο δρόμο θα επιλέξουμε καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρχει Ευρώπη» είπε. Ο κ Σκουρλέτης σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως εύκολα διαπιστώνει κάποιος το γεγονός ότι η ηγεμονία του Νεοφιλελευθερισμού γέννησε τις νέες ανισότητες. Ενώ καταλόγισε ευθύνες στον τρόπο αντίδρασης της Ε.Ε και του ανεπτυγμένου κόσμου έναντι της προσφυγικής κρίσης δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την άνοδο της Ακροδεξιάς, την εθνική αναδίπλωση, με αποτέλεσμα οι ρατσιστικές και ακραίες λογικές «να σηκώνουν σήμερα κεφάλι» τόνισε.

«Η ακολουθούμενη πολιτική απαξίωσε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και έστρεψε τις λαϊκές τάξεις προς την Ακροδεξιά. Θεωρώ ότι εμείς ως ευρωπαϊκή αριστερά είμαστε από τις ομάδες που δεν βλέπουν με έκπληξη αυτή την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Ανέλυσε τις επιπτώσεις της κρίσης του 2008 στον τραπεζικό κλάδο και τη μετακύλυση στα κράτη και τους λαούς. «Στο μάτι του κυκλώνα των προγραμμάτων λιτότητας βρέθηκε ο κόσμος της εργασίας που έχασε τα δικαιώματα του ενώ δημιουργήθηκε μια εργασιακή ζούγκλα. Αυτά εμείς τα είχαμε επισημάνει και αυτό μας δημιουργεί μια πολιτική αυτοπεποίθηση» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει πως «οι πραγματικές ανισότητες διευρύνθηκαν, τα πλεονάσματα των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης είναι τα ελλείμματα των αδύναμων του Νότου».

 

About Author