Πριν συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 το Ελληνικό Δημόσιο κάλυψε σχεδόν τα τρία τέταρτα του δανειακού προγράμματος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το σύνολο του έτους. Με την έκδοση και του δεκαετούς ομολόγου το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από την αρχή του έτους 5 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των κεφαλαίων, που θα αναζητούσε μέσω των αγορών ο ΟΔΔΗΧ φέτος, είχε προσδιοριστεί στο τέλος του 2018 σε τρία εναλλακτικά σενάρια από 3 έως 7 δισ. ευρώ.
Όμως ποιοι αγόρασαν το ομόλογο;
Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι κατακόρυφη ήταν η αύξηση της ποιότητας των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στο νέο δεκαετές ελληνικό τίτλο αφού από τα 2,5 δισ. που αντλήθηκαν από την έκδοση 2,225 δισ. προήλθε από μακροπρόθεσμους επενδυτές (το λεγόμενο Real money) ενώ τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds) απορρόφησαν μόνο 275 εκ ευρώ.
Δήλωση παρέμβαση Τσακαλώτου: Επιτακτική ανάγκη έναρξης σοβαρού διαλόγου για την επόμενη μέρα
Ειδικότερα διαχειριστές διαθεσίμων και ιδιωτικές τράπεζες δηλαδή μακροπρόθεσμοι επενδυτές απορρόφησαν το 89 % της έκδοσης του 10ετoύς ομολόγου που διέθεσε ο ΟΔΔΗΧ αφήνοντας στα κερδοσκοπικά κεφάλαια μόνο το 11% της έκδοσης.
Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης βρίσκεται σε χέρια επενδυτών που θα διακρατήσουν τους ελληνικούς τίτλους ως αποταμιευτικό προϊόν και δεν θα μεταπωλήσουν άμεσα επηρεάζοντας προς τα κάτω την τιμή και προς τα πάνω την απόδοση του ομολόγου.
Με άλλη μια άλλη ανάλυση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ συνολικά ιδιωτικές τράπεζες και διαχειριστές διαθεσίμων υπέβαλαν 380 από τις συνολικά 419 προσφορές που εγγράφησαν στο βιβλίο προσφορών για το ελληνικό ομόλογο το προέρχονταν από μακροπρόθεσμους επενδυτές δηλαδή διαχειριστές διαθεσίμων ( 68% ) Τράπεζες και ειδικές επενδυτικές τράπεζες ( 14,5% ) και 4% από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία αφήνοντας ένα ποσοστό μόνο 11% στα Hedge Funds και 2,5% σε μικρότερους επενδυτές.
Στην γεωγραφία του η διάθεση του ελληνικού ομολόγου ήταν μάλλον ευρωπαϊκή υπόθεση αφού μόνο το 8% των προσφορών προήλθαν από τις ΗΠΑ και 0,5% από χώρες εκτός Ευρώπης .
Το μεγαλύτερο μερίδιο της έκδοσης ( 37,5% ) απορροφήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 12% αγοράστηκε από Έλληνες θεσμικούς το 9,5% από την Γερμανία άλλο 9,5% από την Γαλλία, 6,5% από την Ιταλία 6% από τις Βόρειες χώρες (Σκανδιναβική Χερσόνησο και Δανία) 5,5% από την Ιβηρική χερσόνησο και 5,5% από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι εκδόσεις ομολόγων από τον Αύγουστο και οι αντιδράσεις του ξένου τύπου
- Στην πρώτη έξοδο στις αγορές, μετά τον Αύγουστο, που ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα του ΕΜΣ, μέσω της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου στο τέλος Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε από τις αγορές ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,6%, ενώ και τότε, όπως και σήμερα, το ύψος των προσφορών υπερκάλυψε σημαντικά τον στόχο που είχε τεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.
- Στην έκδοση του Ιανουαρίου οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ ενώ στη σημερινή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθαν στα 11,8 δισ. ευρώ. Τελικά με το δεκαετές ομόλογο αντλήθηκε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,9%.
Συνολικά τα 5 δισ. ευρώ από τις δύο εκδόσεις αντιστοιχούν στο 71,4% του ανώτερου στόχου των 7 δισ. ευρώ στο εύρος των δανειακών αναγκών που έχει ορίσει ο ΟΔΔΗΧ.
Για το υπουργείο Οικονομικών, «το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα» όπως ανέφερε στην σχετική ανακοίνωσή του πιστοποιώντας ότι η χώρα έχει πρόσβαση στις αγορές.
Μάλιστα πηγές αγοράς τονίζουν ότι η αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές επιβεβαιώνει την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά τα τέλος των μνημονίων και τη μη αποδοχή των προτάσεων για την υιοθέτηση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης η οποία θα συνοδευόταν από νέες δεσμεύσεις για τη χώρα.
Σημειώνεται ότι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν η πρώτη για το Ελληνικό Δημόσιο μετά την 11 Μαρτίου του 2010, τότε που η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 6,25%. Κα σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής όπου η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με επιτόκια στα επίπεδα προ κρίσης.-
Τι γράφει ο ξένος Τύπος
AP – «Το ομόλογο εκδόθηκε την κατάλληλη στιγμή»
Το αμερικανικό AP επισημαίνει ότι «Η έκδοση ομολόγου σημειώθηκε την κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς οι αποδόσεις του κυμαίνονται κοντά στις χαμηλότερες εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αφότου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες. Παρά το γεγονός ότι παραμένει πολύ πιο χαμηλά από την επενδυτική βαθμίδα, η αξιολόγηση Β1 σηματοδοτεί μια τεράστια βελτίωση για τη χώρα».
AFP – Το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών «βελτιώνεται»
«Το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών «βελτιώνεται», δήλωσε στο γαλλικό AFP πηγή των οικονομικών κύκλων που διατήρησε την ανωνυμία της.
Handelsblatt – Τα ελληνικά ομόλογα έχουν μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές
Μετά από εννέα χρόνια, η Ελλάδα βγήκε για πρώτη φορά με ένα δεκαετές ομόλογο στην αγορά, γράφει η γερμανική Handelsblatt. Αντλήθηκαν 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,9%. Με προσφορές ύψους 11,8 δισεκ. ευρώ, το ομόλογο υπερκαλύφθηκε περισσότερο από πέντε φορές. Από την ένταξη της στο ευρώ, η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει μόνο έξι δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο κάτω του 4%. Τελευταία φορά ήταν τον Ιανουάριο του 2006: Την εποχή εκείνη ο τόκος ήταν 3,91%. Ότι το νέο δεκαετές ομόλογο είχε ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο, είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα και προσθέτει ότι ανάλογα με την κατάσταση της αγοράς, η κυβέρνηση επιθυμεί να απορροφήσει έως και επτά δισεκατομμύρια το 2019.
«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν έχει επείγουσα οικονομική ανάγκη να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της καθώς, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, έχει αποθέματα ύψους σχεδόν 27 δισεκ. ευρώ και συνεπώς, η Αθήνα μπορεί να χρηματοδοτείται πλήρως τουλάχιστον μέχρι το 2021» τονίζει η Handelsblatt.
ΠΗΓΗ: news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ