ΚΙΝ.ΑΛ: Η κινητικότητα του Γ. Παπανδρέου τρομάζει την Φ. Γεννηματά

Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να αποκαλεί “κυνηγούς καρέκλας” και “delivery boys” του Αλέξη Τσίπρα τους Θάνο Μωραϊτη και Άγγελο Τόλκα που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, όμως εκείνο που πραγματικά τρομάζει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ είναι η στάση και ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, με την παρέμβασή του στο περιφερειακό συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ( εδώ ) τοποθετήθηκε ευθέως υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και επιβεβαίωσε έτσι τη διαφοροποίησή του από τη Φώφη Γεννηματά και άλλα ηγετικά στελέχη (Ευ. Βενιζέλος κ.ά). Το γεγονός, άλλωστε, πως δεν πήρε θέση για την μετακίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ δύο πρώην υπουργών της δικής του κυβέρνησης -όπως δεν το έπραξε και για τις Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Μυρσίνη Ζορμπά_ επιβεβαιώνει πως ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο δεν επιθυμεί να ανοίξει πολεμικό μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά μάλλον διάκειται θετικά στις προοδευτικές συγκλίσεις. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως έχει τοποθετηθεί σαφώς κατά της συνεργασίας του ΚΙΝ.ΑΛ με τη Ν.Δ, ενώ δεν έχει απαντήσει ακόμα εάν προτίθεται να διαλύσει το ΚΙΔΗΣΟ, όπως του έχει ζητήσει η κ. Γεννηματά ενόψει το συνεδρίου.

Βεβαίως, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια επιθετική κίνηση κατά του ΚΙΝ.ΑΛ και θα περιμένει τις επόμενες εκλογές και τη δική του επιστροφή στα έδρανα της Βουλής. Εάν το ΚΙΝ.ΑΛ καταγράψει χαμηλό εκλογικό ποσοστό αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ο κ. Παπανδρέου θα θέσει ευθέως θέμα γραμμής, θα επικρίνει τη “δεξιά στροφή” και την ταύτιση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν αποκλείεται κάποια στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν να θέσουν και θέμα ηγεσίας.

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπέρ των προοδευτικών συγκλίσεων με πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, και της Λούκας Κατσέλη. Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει ανταποκριθεί κατ’  αρχήν θετικά στην πρόσκληση να απευθύνει ομιλία, κάτι που αναμφίβολα να αποτελέσει ένα ακόμα σήμερα στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Στην ίδια εκδήλωση είναι πολύ πιθανό να μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την 4η Μαρτίου ενόψει και των Ευρωεκλογών, στην οποία ο κ. Μπούλμαν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης αλλά και η Λούκα Κατσέλη θα μιλήσουν για την ανάγκη συγκρότησης μίας «Προοδευτικής Συμμαχίας» στην Ευρώπη με στόχο την ανάσχεση της επελαύνουσας ακροδεξιάς, προσανατολίζετια στο να παραστεί, σύμφωνα με συνομιλητές του, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.  Αν οι πληροφορίες περί συμμετοχής του επιβεβαιωθούν και ο πρώην πρωθυπουργός δώσει τελικά το «παρών», το σίγουρο είναι ότι σημειωθούν αναταράξεις στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής, στη στιγμή μάλιστα που το κόμμα βρίσκεται στα «κάγκελα» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της συμμετοχής πρώην παπανδρεϊκών στελεχών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

 

About Author