16 Μαρ 2026

Μήνας: Ιανουάριος 2019

  • Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σφοδρά πυρά και απειλές κατά των επτά χωρών του Νότου της Ε.Ε. – Για το Κυπριακό

    Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σφοδρά πυρά και απειλές κατά των επτά χωρών του Νότου της Ε.Ε. – Για το Κυπριακό

    Με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στρέφει τα βέλη του κατά των χωρών του Νότου της ΕΕ που συμμετείχαν στην Σύνοδο της Κύπρου, απειλώντας χωρίς καμία προκάλυψη και τα επτά κράτη μέλη λέγοντας ότι “παρέχουν ένα ακόμη παράδειγμα της αθέμιτης και μη εποικοδομητικής στάσης που διατηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αποκαλούμενης «αλληλεγγύης της Ένωσης»”.

    Σημειώνει επίσης ότι “το γεγονός ότι στην κοινή διακήρυξη δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού αποδεικνύει την επιμονή αυτής της παραμορφωμένης νοοτροπίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων με σκοπό την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων”.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

    «Οι δηλώσεις στην κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την Πέμπτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Med7), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο [‘Νότια Κύπρο’ στο κείμενο] στις 29 Ιανουαρίου 2019 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας [‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης’ στο κείμενο], παρέχουν ένα ακόμη παράδειγμα της αθέμιτης και μη εποικοδομητικής στάσης που διατηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αποκαλούμενης «αλληλεγγύης της Ένωσης». Ο έπαινος της διακήρυξης στις λεγόμενες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης στην Κύπρο και η έκφραση υποστήριξης στις μονομερείς δραστηριότητες με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνουν σαφώς τη συνέχιση της από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας [‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης’ στο κείμενο] κατάχρησης της ένταξής της στην ΕΕ.

    Δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι ο κύριος λόγος για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό το 2017 ήταν η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, που θεωρεί τον εαυτό της ως μοναδικό ιδιοκτήτη της Νήσου και τους Τουρκοκυπρίους ως μειοψηφία. Το γεγονός ότι στην κοινή διακήρυξη δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού αποδεικνύει την επιμονή αυτής της παραμορφωμένης νοοτροπίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων με σκοπό την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».

    Η κοινή διακήρυξη των Med7

    Στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε μετά το πέρας της Συνόδου των Med7 ξεκάθαρα καταγράφεται η στήριξη και αλληλεγγύη τους στη εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε και το Διεθνές Δίκαιο. Οι 7 ηγέτες κάλεσαν επίσης την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφεύγει ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

    Σημειώνεται ακόμη, πως “είναι ύψιστης σημασίας όπως η ΕΕ παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της ‘Ένωσης, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

    Στο ευρύτερο κεφάλαιο των ενεργειακών της Ανατολικής Μεσογείου οι 7 ηγέτες αναγνωρίζουν πως η περιοχή της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα στρατηγικό διάδρομο για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τοποθέτηση που αποτελεί στήριξη στον αγωγό EastMed.

  • ΥΠΠΟ: Πέθανε η Μιράντα Μπαφάλη

    ΥΠΠΟ: Πέθανε η Μιράντα Μπαφάλη

    Η Μιράντα Μπαφάλη δεν πτοούνταν από Κυριακές και αργίες. Διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή να στείλει ένα μέιλ, να πάρει ένα τηλέφωνο, να ειδοποιήσει προκειμένου να μη «χαθεί» η είδηση από το υπουργείο Πολιτισμού, να επιβεβαιώσει ότι η ανακοίνωση έφτασε στα χέρια του δημοσιογράφου.

    Εργαζόμενη επί 40 χρόνια στο Γραφείο Τύπο και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΠΟΑ, προχθές το βράδυ η Μιράντα «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή, μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια και τους συναδέλφους της.

    «Δυναμική και αγωνίστρια, η Μιράντα δεν κατέθετε ποτέ τα όπλα. Εργάστηκε με εντιμότητα και αφοσίωση δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της, συνεργαζόμενη με όλους τους υπουργούς Πολιτισμού. Η Μιράντα υπήρξε, πάνω απ’ όλα, άνθρωπος της προσφοράς. Νιαζόταν και φρόντιζε για όλους. Με διάθεση αυτοθυσίας πολλές φορές, με πείσμα αλλά και με απέραντη καλοσύνη κι αγάπη». Έτσι τη θυμούνται οι συνάδελφοί της από το υπουργείο, και ειδικά από το Γραφείο Τύπου, επισημαίνοντας ότι «στην εμπειρία της, τις γνώσεις, το ήθος, την εργατικότητα, την ανιδιοτέλεια, την υπευθυνότητα, την καθαρή ματιά, την άψογη κρίση της στηρίχθηκε για δεκαετίες η επικοινωνία του υπουργείου».

    Η πολιτική ηγεσία και οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλειά της. Το κόστος της κηδείας θα καλυφθεί από το υπουργείο

  • Άρωμα γυναίκας στη φετινή Berlinale

    Άρωμα γυναίκας στη φετινή Berlinale

    Με ταινίες γυρισμένες από γυναίκες σκηνοθέτες να κυριαρχούν, κάνει πρεμιέρα στις 7 Φεβρουαρίου το κινηματογραφικό φεστιβάλ Βερολίνου. Στη διάρκεια των 11 ημερών θα προβληθούν 400 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες 17 θα συμμετάσχουν στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα για τη διεκδίκηση της Χρυσής Άρκτου.

    «Ο κόσμος των οπτικοακουστικών μέσων αντιμετωπίζει σήμερα μια μεγάλη ανατροπή» δήλωσε ο απερχόμενος διευθυντής του φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφερόμενος στην ανάδυση που έχουν κάνει οι πλατφόρμες streaming της διαδικτυακής μετάδοσης όπως το Netflix.

    Ο Ντίτερ μετά από 18 χρόνια αφήνει την Berlinale στα χέρια του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο Κάρλο Τσατριάν και της πρώην διευθύντριας του German Films Μαριέτε Ρίσενμπεεκ, που προωθεί τον γερμανικό κινηματογράφο στο εξωτερικό. «Είμαι σίγουρος πως τα κινηματογραφικά φεστιβάλ όχι μόνο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία γιατί θα δείχνουν τις ταινίες που δεν είναι διαθέσιμες αλλού» πρόσθεσε ο Κόσλικ.

    Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι η Ζιλιέτ Μπινός, ενώ παρόντες θα είναι, μεταξύ άλλων, η Κατρίν Ντενέβ για το «L’adieu à la nuit» του Αντρέ Τεσινέ, η Ντιάνε Κρούγκερ για το «Operative» του Γιούβαλ Άντλερ αλλά και ο Κρίστιαν Μπέιλ για το «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία» του Άνταμ Μακέι, που θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού. Ο Κέισι Άφλεκ θα βρίσκεται επίσης στο Βερολίνο για το «Light of My Life», εκτός επισήμου προγράμματος, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια αβάν πρεμιέρ.

    Ανάμεσα στις 17 ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα, οι επτά είναι γυρισμένες από γυναίκες, μεταξύ των οποίων το «Mr Jones» της Πολωνής Ανιέσκα Χόλαντ, το «Elisa & Marcela» της Ισπανίδας Ισαμπέλ Κοϊξέτ. Η Δανέζα Λόνα Σερφγκ θα ανοίξει το φεστιβάλ με το «The Kindness of Strangers». Πρόκειται για τη σκηνοθέτιδα που το 2009 είχε γυρίσει το «Une education», που είχε παρουσιαστεί στα ελληνικά με τον τίτλο «Μία κάποια εκπαίδευση», αλλά και το 2014 το «The Riot Club» που προβλήθηκε με τον τίτλο «Η λέσχη της κομψής αλητείας»

    ΠΗΓΗ: avgi.gr

  • Σάμος: Πώς έγινε η επίθεση κατά του δασκάλου, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

    Σάμος: Πώς έγινε η επίθεση κατά του δασκάλου, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

    “Δεν θα επιτρέψω σε κανένα προσφυγόπουλο να καθίσει στην καρέκλα που ακουμπάει το φουστάνι της η κόρη μου”. Αυτό διεμήνυσε γονέας κατά τη διάρκεια της έντασης και του ορυμαγδού που προκλήθηκαν σε συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Σάμου, όταν εκπαιδευτικοί του νησιού “τόλμησαν” να υποστηρίξουν το αυτονόητο: ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας, καταγωγής ή θρησκείας, έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση.

    Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλούσε σε συνεδρίαση την περασμένη Δευτέρα με αντικείμενο να συζητηθούν… «μέτρα και κινήσεις εναντίον της επιβολής της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων εντός των σχολικών μονάδων που μελλοντικά δύναται να επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού λόγω των συνεχιζόμενων αυξητικών ροών των προσφύγων».

    Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η ΕΛΜΕ Σάμου με στόχο να συζητήσουν μαζί με τους γονείς, να ακούσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους ενόψει της λειτουργίας των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για τάξεις υποδοχής στο 3ο Δημοτικό Σάμου και στο Άνω Βαθύ, τα οποία θα υποδεχθούν λιγότερα από είκοσι προσφυγόπουλα.

    “Κάτσε κάτω ρε”

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο εκπαιδευτικός Φώτης Μαντζώρος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, επιχείρησε να αναγνώσει τη θέση του Συλλόγου για το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, την ώρα που ο εκπαιδευτικός παίρνει τον λόγο, ένας άνδρας τρέχει κατά πάνω του προσπαθώντας να τον χτυπήσει. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο άνδρας αυτός δεν είναι γονέας (!) και είναι γνωστός στο νησί για τις ακροδεξιές απόψεις και δράσεις του.

    Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ, καταδικάζοντας την επίθεση και εκφράζοντας τη συμπαράστασή της σε όλους τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για την ένταξη και μόρφωση όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο χωρίς διακρίσεις.

    “Να τους πάρετε σπίτι σας”

    Με υβριστικούς χαρακτηρισμούς αντιμετωπίστηκε και μια νηπιαγωγός από τη Δυτική Σάμο, η οποία προέτρεψε τους γονείς να δουν με ψυχραιμία τα πράγματα, καθώς, όπως υπογράμμισε, οι άνθρωποι αυτοί, θύματα του πολέμου, θα πρέπει να αγκαλιαστούν από τις τοπικές κοινωνίες και «να μάθουμε όλοι να ζούμε αρμονικά μαζί τους».

    Οργισμένοι γονείς φώναζαν στους εκπαιδευτικούς να κάτσουν κάτω, κατηγορώντας τους ότι ήρθαν απρόσκλητοι στη συνεδρίαση και ότι αν το επιθυμούν, “να πάρουν τους πρόσφυγες σπίτι τους”. Ακολουθώντας το ντροπιαστικό παράδειγμα γονέων στη Χίο, στην αίθουσα κυκλοφορούσε ένα χαρτί υπογραφών το οποίο καλούσε τους γονείς να ταχθούν κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

    Τελικά η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, ωστόσο κατατέθηκαν δύο προτάσεις προς συζήτηση στους τοπικούς συλλόγους: η πρώτη αφορούσε τη δημιουργία ΔΥΕΠ εκτός σχολικών μονάδων και η δεύτερη εντός των σχολείων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

    Μπλόκαραν τη μεταφορά προσφυγόπουλων

    Δυστυχώς, μερίδα γονέων φαίνεται ότι χρησιμοποιεί κάθε μέσο προκειμένου να σαμποτάρει την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Σύμφωνα με καταγγελίες, γονείς μπλόκαραν με παρέμβασή τους στην Περιφερειακή Ενότητα της Σάμου τον διαγωνισμό για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων. Το αποτέλεσμα ήταν να μην κατατεθεί καμία από τρεις προσφορές που ήταν γνωστό -μέχρι τότε- ότι θα γίνουν και ο διαγωνισμός κατέστη άγονος.

    Μόρφωση για όλους

    “Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η μόρφωση πρέπει να παρέχεται μέσα στους σχολικούς χώρους, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις” δηλώνει στην “Α” η Πένη Δεμερτζή, εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου. Η Π. Δεμερτζή ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων και διάβασε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού όπως διατυπώθηκε το 1959 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    “Τη Δευτέρα υποδεχόμαστε για πρώτη ημέρα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, την τοπική κοινωνία για ένα κοινό καλωσόρισμα. Την ημέρα εκείνη η ΕΛΜΕ Σάμου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου θα μοιράσουμε και σχολικό υλικό στα παιδιά, όπως τετράδια και μολύβια” προσθέτει.

    ΠΗΓΗ: avgi.gr

  • Κατρούγκαλος: Ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει ειρηνικά και δημοκρατικά για το μέλλον του (vid)

    Κατρούγκαλος: Ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει ειρηνικά και δημοκρατικά για το μέλλον του (vid)

    Δήλωση Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας της Άτυπης Συνάντησης «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βουκουρέστι.:

    Συζητήσαμε σήμερα στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βουκουρέστι, για την Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ε.Ε. και για τη Βενεζουέλα.

    Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, η Ελλάδα έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις -αδελφικές μάλιστα με ορισμένες από αυτές – με όλες τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ευνοούμε τις ευρωπαϊκές τους προοπτικές με την προϋπόθεση πάντα ότι θα ανταποκριθούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στον σεβασμό του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

    Ασχοληθήκαμε επίσης σήμερα με τη Βενεζουέλα. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς είναι να μπορέσει ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του με έναν τρόπο που θα είναι ταυτόχρονα δημοκρατικός και ειρηνικός, θα επανενώσει μία πολύ πολωμένη κοινωνία, ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα και δεν θα αφήσει κανέναν κίνδυνο για κλιμάκωση της έντασης, κανέναν κίνδυνο για μία προοπτική που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε, μία προοπτική εμφυλίου πολέμου.

    Γι’ αυτόν τον λόγο, για να υπάρξει συστηματική προετοιμασία για δημοκρατικές εκλογές και ουσιαστικός διάλογος, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις και να μπορέσει να εκφραστεί ελεύθερα ο λαός της Βενεζουέλας, από την αρχή η χώρα μας είχε προτείνει να δημιουργηθεί μία ομάδα κρατών, η οποία θα αναλάμβανε αυτόν τον ρόλο του πολιτικού διαλόγου.

    Σήμερα λοιπόν αποφασίστηκε η συγκρότηση αυτής της ομάδας κρατών, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, αυτές που έχουν άμεση επιρροή στην περιοχή λόγω των ιστορικών τους σχέσεων, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Προσκλήθηκαν -και ήδη δέχθηκαν- χώρες από την περιοχή, όπως είναι η Βολιβία και ο Ισημερινός. Περιμένουμε απαντήσεις και από άλλες χώρες, όπως είναι το Μεξικό, ενώ έχουν απευθυνθεί προσκλήσεις και φαίνεται ότι θα ανταποκριθούν και χώρες που πάντα έχουν πολιτική προσέγγισης ίδια με τη δική μας, πολιτική διαλόγου και ειρήνης, όπως είναι η Ελβετία, η Νορβηγία, ακόμα και η Αγία Έδρα, το Βατικανό.

    Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας το ουσιώδες: Να λειτουργήσει η δημοκρατία, οι εκλογές να είναι ουσιαστικές και αυτό το εξασφαλίσαμε με τρόπο μάλιστα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προστασία όχι μόνο των πολιτικών ελευθεριών, αλλά και του κράτους δικαίου. Και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θα ήθελαν να δοθούν απλώς πολιτικές ή μικροπολιτικές απαντήσεις. Και νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνονται -με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο- οι ελευθερίες του λαού της Βενεζουέλας.  Γιατί μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύση στα θέματα δημοκρατίας στη χώρα του, δεν υπάρχουν σωτήρες απ’ έξω. Όπως λέει ο Έλληνας λογοτέχνης «η σωτηρία είναι επικερδής επιχείρηση μόνο για τον σωτήρα».

     

  • Οι δημοσιογράφοι καλούν Μέρκελ – Μακρόν να βρουν συμβιβαστική λύση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας

    Οι δημοσιογράφοι καλούν Μέρκελ – Μακρόν να βρουν συμβιβαστική λύση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας

    Οι ενώσεις των Ευρωπαίων δημοσιογράφων και των πρακτορείων ειδήσεων κάλεσαν σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ να βρουν μια συμβιβαστική λύση ώστε ξεμπλοκάρουν τις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

    “Τον Σεπτέμβριο, η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης των συγγενικών δικαιωμάτων για τους εκδότες, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τους δημοσιογράφους, εγγυώμενο μια προστασία για τα πολύ σύντομα αποσπάσματα” της παραγωγής τους υπενθυμίζουν οι υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή, μεταξύ των οποίων είναι η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) –μέλος της οποίας είναι και το ΑΠΕ-ΜΠΕ– και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ).

    “Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σήμερα σε κρίσιμο στάδιο και ανησυχούμε βαθύτατα ότι απειλείται πλέον πραγματικά να αμφισβητηθεί αυτή η μεταρρύθμιση, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας τις επόμενες ημέρες”, σημειώνεται στο κείμενο αυτό.

    “Σας ζητούμε να φροντίσετε ώστε να αρθούν τα εμπόδια εντός των επόμενων ημερών ώστε να μην διακυβευτεί η επίτευξη αυτής της (ευρωπαϊκής) οδηγίας. Διακυβεύεται η επιβίωση ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου”, καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.

    Το κείμενο υπογράφεται επίσης από την EMMA (Ευρωπαϊκή Ένωση Περιοδικού Τύπου), την ENPA (Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων) και το EPC (Συμβούλιο Ευρωπαίων Εκδοτών).

    Η συνεδρίαση των τριών ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου ώστε να καταλήξουν οι Βρυξέλλες σε ένα κοινό κείμενο για αυτήν τη μεταρρύθμιση αναβλήθηκε κυρίως επειδή Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούν για το άρθρο 13. Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες (όπως για παράδειγμα το YouTube) θα πρέπει να αποζημιώνουν καλύτερα τους δημιουργούς και θα είναι υποχρεωμένες να αποσύρουν το υλικό για το οποίο δεν υπάρχει παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης μεταξύ του καλλιτέχνη και της πλατφόρμας. Η Γερμανία θέλει να εξαιρεθούν από τον κανονισμό αυτό οι πολύ μικρές εταιρείες και οι start-up, κάτι που αρνείται η Γαλλία.

    Η μεταρρύθμιση, που προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός “συγγενικού δικαιώματος” για τους εκδότες, θα επέτρεπε στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα πρακτορεία ειδήσεων να αποζημιώνονται όταν η παραγωγή τους χρησιμοποιείται από διαδικτυακές πλατφόρμες, κάτι για το οποίο διαμαρτύρονται οι κολοσσοί του διαδικτύου. Τον Δεκέμβριο, ο αντιπρόεδρος της Google Ρίτσαρντ Γκρίνγκας, που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν “απρόβλεπτες συνέπειες” για τους μικρούς εκδότες αν εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός.

    Η πρόταση που εγκρίθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να υιοθετηθεί οριστικά.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ν.Δ: Ποιοι “ράβουν κοστούμια” για το ΥΠΕΞ και ισχυρίζονται ότι έχουν “σήμα” του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Ν.Δ: Ποιοι “ράβουν κοστούμια” για το ΥΠΕΞ και ισχυρίζονται ότι έχουν “σήμα” του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Διαγκωνισμός υποψηφίων για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν και εφόσον η Ν.Δ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την έναρξη της ανακοίνωσης των υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

    Η υποψηφιότητα του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Άγγελου Συρίγου στην Α΄ Αθηνών άνοιξε κυριολεκτικά τον ασκό του Αιόλου. Κι αυτό διότι ο κ. Συρίγος εμφανίζεται με την ένδειξη “Σύμβουλος του προέδρου”, κάτι που δεν έχει αποκαλύψει ο ίδιος σε καμία από τις δεκάδες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, το τελευταίο μόνο διάστημα, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Αρκετά στελέχη της Ν.Δ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι είχε αποκρυβεί ότι ο αναπληρωτής καθηγητής είναι όλο αυτόν τον καιρό σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά εμφανίζεται ως ανεξάρτητος “ειδικός” επί του θέματος. Κάτι που επικοινωνιακά τον ευνοεί αναμφίβολα έναντι άλλων στελεχών. Το γεγονός, μάλιστα, ότι του εξασφαλίστηκε θέση στην Α΄ Αθήνας, απ΄ όπου έχει αποχωρήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, θεωρείται, επίσης, ευνοϊκή μεταχείριση δια της “ευλογίας” του ίδιου του προέδρου.

    Αποτέλεσμα εικόνας για Μητσοτάκης με Άγγελο Συρίγο

    Ο Άγγελος Συρίγος είναι εξ αυτών που εμφανίζεται σε συνομιλητές του ως βέβαιος για τη θέση του υπουργού ή του υφυπουργού Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση Ν.Δ.

    Το ίδιο, όμως, βέβαιος εμφανίζεται και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και στενός συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μαργαρίτης Σχοινάς που θα είναι, εκτός απροόπτου, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η θητεία του κ. Σχοινά λήγει με αυτή του κ. Γιουνκέρ και επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αλλωστε συμμετείχε ως ομιλητής στο πρόσφατο συνέδριο της Ν.Δ και φέρεται ότι ο κ. Μητσοτάκης του έχει υποσχεθεί το χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Αρκετοί, ωστόσο, απορούν πως ο port parolle του προέδρου της Κομισιόν θα μπορούσε να τοποθετηθεί υπουργός Εξωτερικών.

    Σχετική εικόνα

    Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος είναι εξ αυτών που -ίσως δικαιωματικά λόγω του κομματικού χαρτοφυλακίου- εμφανίζεται επίσης υποψήφιος για τον ρόλο αυτό. Διπλωμάτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕξ, συνεργάτης του Πέτρου Μολυβιάτη και ευρωβουλευτής, είναι, αναμφίβολα, ιδιότητες που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, ο κ. Κουμουτσάκος θεωρείται μετριοπαθής για τους “σκληρούς” που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος (Γεωργιάδης, Αυγενάκης, Βορίδης κ.ά) και ως εκ τούτου φαίνεται πως το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχει την τύχη να βρεθεί στο νεοκλασσικό κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ένα ακόμα πρόσωπο που θα ήθελε να βρεθεί στο ΥΠΕΞ και λέγεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του το έχει -επίσης- υποσχεθεί. Γι αυτό, άλλωστε, αναγκάστηκε να προβεί και στη γνωστή δήλωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι την είχε υποστηρίξει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και ουδέποτε είχε εκδηλώσει οιαδήποτε απόκλιση από τη σχετική επίσημη θέση της Κομισιόν.

    Την επιστροφή της στο υπουργείο Εξωτερικών δεν θα έβλεπε αρνητικά και η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο για ευνόητους λόγους.

    Όμως, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο να διαψευσθούν οι προσδοκίες ή βεβαιότητες όλων των παραπάνω, καθώς οι γνωρίζοντες λένε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει υποσχεθεί το χαρτοφυλάκιο και σε γνωστό και έμπειρο δημοσιογράφο, διευθυντή μεγάλου μέσου ενημέρωσης με παραδοσιακή σχέση με την συντηρητική παράταξη. Η σκέψη του κ. Μητσοτάκη αφορά, μάλιστα, και την προσπάθειά του να εξευμενίσει ισχυρότατο διεθνή παράγοντα για τη θέση του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος διαθέτει εξαιρετικές διασυνδέσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μάλιστα ο δημοσιογράφος λέει σε συνομιλητές του, σκωπτικά, πως “είναι καμια δεκαριά αυτοί που νομίζουν ότι ο Κυριάκος θα τους τοποθετήσει στο ΥΠΕΞ”…

    Όλα αυτά μπορεί, βεβαίως, να τεθούν εν αμφιβόλω εάν η Ν.Δ αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ, διότι, σε μια τέτοια περίπτωση, το ΥΠΕΞ θα διεκδικήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

  • Τζανακόπουλος: Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε ένα μιντιακό σύστημα, που συγκαλύπτει ό,τι θετικό κάνει η κυβέρνηση (vid)

    Τζανακόπουλος: Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε ένα μιντιακό σύστημα, που συγκαλύπτει ό,τι θετικό κάνει η κυβέρνηση (vid)

    «Τα πλαστά πτυχία δεν αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούν το ορισμό του σε διευθυντική θέση το 2013 επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, διορίστηκε σε διευθυντική θέση με πλαστό πτυχίο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών στυντακτών, αναφορικά με την υπόθεση του διοικητή του Γενικού Κρατικού Νικαίας ο οποίος με βάση το πόρισμα φέρεται να είχε πλαστά πτυχια.

    Στη συνέχεια, ο Δ.Τζανακόπουλος αναρωτήθηκε πότε αναδείχθηκε αυτή η υπόθεση. «Αναδείχθηκε με βάση το πόρισμα των ελεγκτικών σωμάτων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

    Επιπλέον, ο Δ.Τζανακόπουλος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «ο συγκεκριμένος κύριος, είχε απομακρυνθεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ένα διαφορετικό θέμα τον Δεκέμβρη του 2015 όταν δεν είχε καν υποπέσει στην αντίληψή μας η συγκεκριμένη υπόθεση».

    «Η απομάκρυνσή του αφορούσε ότι σε αντίθεση με τη βούληση του υπουργείου Υγείας ανανέωσε τη σύμβαση ενός κυλικείου του νοσοκομείου για 8 έτη γεγονός το οποίο ήταν απολύτως αντίθετο στους νομικούς ορισμούς και περιορισμούς με βάση τους οποίους πρέπει να κινείται ένας διοικητής νοσοκομείου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Επιπλέον αναφορικά με τον Π.Πολάκη, ο Δ.Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί για συγκάλυψη ή για παρανομίες στο επίπεδο της διοικητικής διαδικασίας είναι ο κ. Πολάκης, ο οποίος έχει δώσει μάχη αυτά τα τέσσερα χρόνια απέναντι στη διαφθορά, στην κομματοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις».

    ΕΔΕ και όλες οι πειθαρχικές διαδικασίες για το θάνατο των δύο παιδιών

    Αναφορικά με την υπόθεση του θανάτου δύο παιδιών στο νοσοκομείο Λαμίας, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι εκφράζει τη συντριβή της κυβέρνησης και ότι το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει ότι θα εξαντληθεί η αυστηρότητα της ελληνικής διοίκησης. «Από την πλευρά μας έχουμε κινήσει ΕΔΕ και όλων των πειθαρχικών διαδικασιών οι οποίες προβλέπονται».

    Ο Δ.Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι ο κ. Πολάκης έχει ήδη δηλώσει ότι επικοινώνησε με τον πατέρα ενός εκ των δύο παιδιών» ενώ σημείωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα πρωτοστατήσεις στο να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα δύο αυτά περιστατικά.

    “Ο κ Πολάκης κατηγόρησε ένα μιντιακό σύστημα που αποσιωπά τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επιλέγοντας να στήνει κάθε φορά ένα σκηνικό που θεωρεί ότι θα την βλάψει”

    «Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε ένα μηντιακό σύστημα το οποίο κατεξακολούθηση θέλει να συγκαλύπτει και να αποσιωπά θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και επιλέγει κάθε φορά να στήνει ένα σκηνικό το οποίο κατά την εκτίμηση των εκδοτικών και τηλεοπτικών επιτελείων μπορεί να βλάψει την κυβέρνηση» σημείωσε σε άλλη ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «είναι πολλά τα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα τα οποία έχουν ως κύριο στόχο να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης».

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με χθεσινή του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook δημοσίευσε «ολόκληρη την αντιπαράθεση με τους δημοσιογράφους και όχι τα αποσπάσματα που προέβαλαν κανάλια και ιστοσελίδες».

    ΠΗΓΗ: avgi.gr

  • Ο Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε στον Αναστασιάδη ότι θα αναβαθμίσει σε ΥΠΕΞ τον Κατρούγκαλο

    Ο Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε στον Αναστασιάδη ότι θα αναβαθμίσει σε ΥΠΕΞ τον Κατρούγκαλο

    Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του anatropinews.gr.

     

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και άλλους ομολόγους του στο περιθώριο της Διάσκεψης των Κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λευκωσία για το ποιος θα κινεί εφεξής τα νήματα της ελληνικής διπλωματίας. Για τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη το θέμα είναι ζέον, δεδομένου ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο πλαίσιο της σχετικής προσπάθειας του ΟΗΕ. Στο περιθώριο των επίσημων συνομιλιών, λοιπόν, που συζητήθηκε το θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αποσαφήνισε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος θα αναβαθμιστεί στον προσεχή ανασχηματισμό.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυπριακή πλευρά -οι κ. Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης- έπλεξαν το εγκώμιο του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Άλλωστε και οι δύο είχαν στείλει επιστολές και είχαν τοποθετηθεί δημόσια αμέσως μετά την παραίτηση του κ. Κοτζιά επισημαίνοντας εμφατικά πόσο καλή ήταν η συνεργασία τους. Πολιτικοί κύκλοι της Λευκωσίας ανέφεραν πως θα θεωρούνταν θετική κίνηση εάν ήταν εφικτό να επιστρέψει στο ελληνικό ΥΠΕΞ ο κ. Κοτζιάς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πολιτικά εφικτό στην Αθήνα, αφού θα προκαλούσε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά ο Πάνος Καμμένος κλιμακώνει τις επιθέσεις του κατά του Νίκου Κοτζιά και, σήμερα, μιλώντας στον Σκάϊ είπε ότι “θα τον βάλει φυλακή”!

    Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης ζήτησαν, ακόμα, να ενημερωθούν για τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Η υπουργοποίηση του τέως Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη χαιρετίσθηκε ως θετική από την κυπριακή ηγεσία.

  • Νεκρός Αφγανός, από συμπλοκή στο κέντρο της Αθήνας

    Νεκρός Αφγανός, από συμπλοκή στο κέντρο της Αθήνας

    Αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην οδό Μενάνδρου, στο κέντρο της Αθήνας.

    Από το σημείο μεταφέρθηκε τραυματισμένος από αιχμηρό αντικείμενο ένας Αφγανός, ο οποίος στη συνέχεια κατέληξε.

    Σε εξέλιξη αναζητήσεις της Αστυνομίας στην περιοχή. Την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

  • Δραγασάκης: Τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου η νέα ρύθμιση για τα “κόκκινα δάνεια”

    Δραγασάκης: Τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου η νέα ρύθμιση για τα “κόκκινα δάνεια”

    “Ελπίζω εντός Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου” σημείωσε σχετικά με το πότε θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής που συζητούν την κύρωση της ΠΝΠ για την παράταση του νόμου Κατσέλη και του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με hot-spots. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην έξοδο στις αγορές και το 5ετές ομόλογο αναρωτώμενος «χρεοκοπήσαμε, το ξεχνάμε αυτό κι απαιτούμε να έχουμε το ίδιο επιτόκιο με τη Πορτογαλία;»

    Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη δεν αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, υπάρχει όμως υποχρέωση ενημέρωσής τους, καθώς αποτελεί ένα θέμα που άπτεται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχει υπάρξει «οργασμός πρωτοβουλιών» από την κυβέρνηση για την δημιουργία θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια θυμίζοντας ότι αν οι τράπεζες βρεθούν στην ανάγκη νέων κεφαλαίων, «ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».

    Κάτω του 4% το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου

    Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου είναι καλύτερο από τα επίπεδα του 2007 και του 2008, ενώ σχολίασε ότι ήδη μετά την έκδοση του 5ετούς τα επιτόκια άρχισαν αμέσως να υποχωρούν. Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έχει πέσει κάτω του 4%. Απαντώντας στην εκ νέου κριτική για το τρίτο Μνημόνιο, ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι «χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε ρυθμιστεί το χρέος, άρα δεν θα βγαίναμε στις αγορές».

    Σχετικά με το ΦΠΑ στα νησιά, ο Γ. Δραγασάκης κάλεσε σε αποφυγή της δραματοποίησης σημειώνοντας ότι είναι ένα από τα εργαλεία ενίσχυσης της μίας μη αναπτυγμένης περιοχή. Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι «και να μη μπορέσουμε να το κρατήσουμε», θα πρέπει να βρεθούν εκείνα τα εργαλεία που θα ενισχύσουν αυτές τις περιοχές, όπως, για παράδειγμα μία πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων στις μη αναπτυγμένες περιοχές.

    Η σύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ με το προσφυγικό είναι “το επιχείρημα προς τα έξω”

    Σε σχέση με την σύνδεση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ με τα hot-spots, ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι «είναι το επιχείρημα γιατί το παρατείνουμε, το επιχείρημα προς τα έξω». Απαντώντας στο αίτημα για μεταφορικό ισοδύναμο στην Κρήτη, ο Γ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές από το νησί κι επιφυλάχθηκε να εξετάσει με ποίον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

    Το ότι κάποιοι τραμπούκοι έκαψαν το σπίτι της κ. Τζάκρη σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκό έρεισμα;

    Ο Γ. Δραγασάκης είχε κι αντιπαράθεση με την Χρυσή Αυγή η οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει λαϊκό έρεισμα. Ο Γ. Δραγασάκης αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «το ότι κάποιοι τραμπούκοι έκαψαν το σπίτι της κ. Τζάκρη σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκό έρεισμα;» Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία έχει κανόνες, εσείς αρνείστε κάθε κανόνα». Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ακόμα ότι «οι Βαλκανικοί πόλεμοι τελείωσαν, ο Ελληνικός λαός θέλει ειρήνη και προκοπή» αναφερόμενος στην πολεμοχαρή ρητορική της Χρυσής Αυγής.

    ΠΗΓΗ: News247.gr

  • Μπλόκο της Επιτροπής ανταγωνισμού στο Άργος του Βαγγέλη Μαρινάκη – Το χρονικό της απόφασης

    Μπλόκο της Επιτροπής ανταγωνισμού στο Άργος του Βαγγέλη Μαρινάκη – Το χρονικό της απόφασης

    Ουσιαστικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την προσωρινή διαταγή έκρινε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά η εθνική αγορά διανομής Τύπου σε μονοπωλιακές συνθήκες, που έχει προκαλέσει ο εφοπλιστής αποκτώντας το «ΑΡΓΟΣ Α.Ε.» και μετά το κλείσιμο του έτερου πρακτορείου διανομής, του «ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.». Πολλοί από τους εκδότες εφημερίδων και περιοδικών στη χώρα μας είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την τύχη της διανομής των εντύπων τους από το «σύστημα Μαρινάκη».

    Οι φόβοι τους επικέντρωναν στην διόλου αμελητέα πιθανότητα συγκεκριμένα έντυπα να μην διακινούνται επαρκώς, να φθάνουν δηλαδή στα περίπτερα και τον αναγνώστη, ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις ενός και μόνο επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα εκδίδει και διακινεί ανταγωνιστικά έντυπα.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε σήμερα τη συγκεκριμένη απόφαση στα πλαίσια της εξέτασης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, αυτεπαγγέλτως και κατόπιν της υπ’ αρθμ. πρωτ. 7177/29.11.2018 αίτησης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης (άρθ. 25 παρ. 5 Ν3959/2011), σχετικά με την πιθανολόγηση παράβασης στην αγορά διανομής του έντυπου Τύπου.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, με την προσωρινή διαταγή αποφασίσθηκε, να ανασταλεί η εφαρμογή της αναγγελθείσας μονομερώς από την ελεγχόμενη εταιρεία, ως μέλλουσας να ισχύσει από 1-2-2019 νέας εμπορικής πολιτικής αυτής, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης επί της εξέτασης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, διότι πιθανολογείται η παράβαση των κανόνων του ελεύθερου Ανταγωνισμού (άρθ. 2 Ν 3959/2011) και συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση, για την αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με άρθ. 25 παρ. 5 Ν 3959/2011 και άρθ. 16 του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΑ, λόγω και της εν τοις πράγμασι (de facto) μονοπωλιακής θέσης της ελεγχόμενης εταιρείας στην αγορά της διανομής Τύπου (εφημερίδων και περιοδικών) στην ελληνική επικράτεια.

    Το χρονικό της απόφασης

    Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε παραπέμψει στα τέλη Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης τις καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από το πρακτορείο «Άργος», ζητώντας να διερευνηθεί το ενδεχόμενο λήψης ασφαλιστικών μέτρων.

    Ειδικότερα στην επιστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε:

    «Σας διαβιβάζουμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 5841/29-11-18 επιστολή της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία “Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.”, καθώς και αποκόμματα των εξής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: “Εφημερίδα των Συντακτών” (26/11/2018 και 27/11/2018), “Documento” (26/11/2018), και “Δημοκρατία” (29/11/2018), όπου δημοσιεύεται σχετικό άρθρο του γραμματέα της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κ. Ιωάννη Ν. Φιλιππάκη.

    «​Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» και στη διανομή του Τύπου, με πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Στη διαβιβαζόμενη επιστολή και στα διαβιβαζόμενα αποκόμματα καταγγέλλεται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία “ΑΡΓΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως, Διαχειρίσεως και Μεταφορών” και αναφέρεται ότι η συμπεριφορά της καταγγελλόμενης εταιρίας απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των εν λόγω εφημερίδων.

    Δεδομένου ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον για την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο θα πληγεί ανεπανόρθωτα σε περίπτωση παύσης λειτουργίας ενός ικανού αριθμού εφημερίδων, παρακαλούμε να εξετασθεί το ενδεχόμενο λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 3959/2011 (Α΄ 93), εφόσον πιθανολογείτε βασιμότητα των καταγγελιών».

    Με παράταση έως τον Φεβρουάριο είχε απαντήσει τότε η Επιτροπή

    Για την 1η Φεβρουαρίου (αντί της 1ης Δεκεμβρίου) μετατέθηκε η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας «Άργος» στον τομέα της διανομής Τύπου, όπως γνωστοποίησε απόψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή ανακοίνωσε τότε ότι:

    «Η «ΑΡΓΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως, Διαχειρίσεως και Μεταφορών», νόμιμα εκπροσωπούμενη, προσήλθε σήμερα, μετά από τηλεφωνική πρόσκληση του κ. προέδρου της 28.11.2018, σε συνάντηση στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και αποδέχθηκε τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της πρότασής της για την αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής στον τομέα της διανομής Τύπου, αντί της 1ης.12.2018, την 1η.2.2019. Και αυτό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, στο μεταξύ διάστημα, στη γενική διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να μελετήσει τα στοιχεία τα οποία θα προσκομίσει η «Άργος» και τυχόν τρίτοι το αργότερο μέχρι τις 15.01.2019, να σχηματίσει εικόνα σε σχέση με τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά διανομής Τύπου και να ενεργήσει αναλόγως».

    Δημιουργία ανταγωνιστικού πρακτορείου διανομής Τύπου;

    Τη δημιουργία ανταγωνιστικού πρακτορείου διανομής Τύπου είχε προαναγγείλει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2018, εμμέσως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στο «μονοπωλιακό καθεστώς» που ισχύει αυτήν την περίοδο με το πρακτορείο «Άργος», ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

    Ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας σε εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης ανέφερε συγκεκριμένα:

    «Στον Τύπο έχουμε μία τυπική σύγκρουση συμφερόντων. Μου δημιουργεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε μία πιο δυναμική παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εκεί έπρεπε να έχει πέσει πέλεκυς κανονικός. Διότι είναι απολύτως προφανές ότι εάν ένας επιχειρηματίας διανέμει τα δικά του έντυπα και των ανταγωνιστών του, θα διανέμει τα δικά του έντυπα με τρόπο προνομιακό. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να γίνει μία παρέμβαση και θεσμική και βεβαίως να διερευνηθεί και η δυνατότητα και όσοι εκδότες – διότι έχω ακούσει από πολλές μεριές να υπάρχουν παράπονα και μάλιστα και εφημερίδες που ακουμπούν όλο το πολιτικό φάσμα – να δουν αν μπορούν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βρουν μια εναλλακτική λύση».

    Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού τώρα, η οποία καλείται να αποφανθεί επί του μονοπωλιακού ή όχι καθεστώτος στη διακίνηση των εντύπων, ο υπουργός ανέφερε πως η Βασιλική Θάνου, η οποία προ ημερών τοποθετήθηκε στη θέση της προέδρου της Επιτροπής, αναμένεται να διαχειριστεί το ζήτημα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    «Η κα Θάνου από την πορεία της στο δικαστικό σώμα και από το γεγονός ότι χειρίστηκε με τρόπο άψογο την περίοδο στην οποία ήταν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής την οποία την καθιστούν μια πάρα πολύ καλή επιλογή για την Επιτροπή Ανταγωνισμού» είχε τονίσει.

  • Σε Τσίπρα και Ζάεφ το βραβείο “Ewald von Kleist”- Προάγγελος υποψηφιότητας για Νόμπελ

    Σε Τσίπρα και Ζάεφ το βραβείο “Ewald von Kleist”- Προάγγελος υποψηφιότητας για Νόμπελ

    Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια απονέμει το ετήσιο βραβείο της στους δύο πρωθυπουργούς για την προσφορά τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών των δύο χωρών
    Το φετινό βραβείο «Ewald von Kleist» της 55ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια θα απονεμηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρωθυπουργό της των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

    Την πρόθεση για την βράβευση των δύο πρωθυπουργών για τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε ανακοινώσει πριν πέντε ημέρες σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος του θεσμού Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. Σήμερα εκπρόσωπος της Διάσκεψης επιβεβαίωσε στη Deutsche Welle ότι τελικά τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ αποδέχτηκαν την πρόσκληση και θα παραβρεθούν στη συνέλευση στο Μόναχο (15-17 Φεβρουαρίου).

    Το βραβείο «Ewald von Kleist» απονέμεται από το 2009. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ. Με το βραβείο τιμώνται σύμφωνα με τη Διάσκεψη «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών». Με την απονομή του βραβείου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τιμά τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.

    Στη ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια δίνουν το «παρών» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές, ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας.

    Πηγή: Deutsche Welle

  • ΕΣΗΕΑ: Οι ύβρεις και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του Πολάκη δεν είναι ανεκτοί

    ΕΣΗΕΑ: Οι ύβρεις και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του Πολάκη δεν είναι ανεκτοί

    Με ανακοίνωση αντέδρασε η ΕΣΗΕΑ στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του Παύλου Πολάκη εναντίον δημοσιογράφων την Τετάρτη.

    Η ανακοίνωση:

    “Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει, για άλλη μια φορά, τη συμπεριφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη έναντι συναδέλφων δημοσιογράφων που είχαν την …«ατυχή»… ιδέα να του θέσουν ερωτήσεις για θέματα της δικής του αρμοδιότητας.

    Φαίνεται ότι ο κύριος Υπουργός επιθυμεί μόνο ερωτήσεις a la carte και όχι δημοσιογραφικές και αν κάποιος συνάδελφος του υποβάλει μια μη αρεστή ερώτηση θα βρεθεί αντιμέτωπος με ύβρεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει για άλλη μια φορά, ότι η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας είναι θεμέλιο της δημοκρατίας.

    Και ο μόνος τρόπος άσκησης της δημοσιογραφίας είναι με την αναζήτηση της αλήθειας, μέσω ερωτήσεων, όπως τις αντιλαμβάνεται ο κάθε δημοσιογράφος. Οι ύβρεις και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, δεν είναι ανεκτοί ούτε από τους συναδέλφους, ούτε από το Σωματείο”.

  • Χαρίτσης: Χρέος όλων να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για τα προσφυγόπουλα

    Χαρίτσης: Χρέος όλων να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για τα προσφυγόπουλα

    Επιπλέον ενίσχυση με 181.000 ευρώ για τις ανάγκες μετακίνησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία και τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων της Σάμου ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή βίαια περιστατικά των τελευταίων ημερών στο νησί ενάντια στην πρόσβαση αυτών των παιδιών στην εκπαίδευση.

    Με ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, ο κ. Χαρίτσης καταδικάζει απερίφραστα τη δράση «μικρής μερίδας στο νησί, ενώ διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο θα σταθεί αρωγός σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία των μικρών προσφύγων στα σχολεία.

    Σημειώνεται, ότι αποκορύφωμα των αντιδράσεων αποτελεί ή επίθεση που δέχθηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, Φώτης Μαντζώρος, σύμφωνα με καταγγελία της ΑΔΕΔΥ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης Συλλόγου Γονέων, την περασμένη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, με θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

    Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση:

    “Είναι χρέος όλων μας, της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των απλών πολιτών να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα προσφυγόπουλα που κυνηγημένα από τη βία και τον πόλεμο, αναζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αισθανθούν ασφάλεια και να αρχίσουν να επουλώνουν τα τραύματα του βίαιου ξεριζωμού. Προϋπόθεση γι αυτό είναι η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, ξεκινώντας από το σχολείο.

    Η μόρφωση, άλλωστε, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλα τα παιδιά και η Ελληνική Πολιτεία προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα σχολεία μας να υποδεχτούν απρόσκοπτα τα προσφυγόπουλα. Το ότι αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών μάς γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία. Δυστυχώς, όμως, και μικρές μειοψηφίες που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ένταξη αυτών των παιδιών στην ελληνική κοινωνία και καταφεύγουν ακόμη και σε βίαιες μεθόδους για να το πετύχουν, όπως με θλίψη είδαμε πριν μερικές μέρες στη Σάμο, όταν μικρή μερίδα ακραίων που θέλουν να εμποδίσουν την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού, προπηλάκισαν συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ.

    Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση και δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν αποδεκτές. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα υψώσουμε τείχος απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία που απειλούν να δηλητηριάσουν τις κοινωνίες μας. Τα προσφυγόπουλα στη Σάμο και σε όλη την Ελλάδα πηγαίνουν και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο. Για τον σκοπό αυτό, ενισχύουμε, από το υπουργείο Εσωτερικών, το νησί της Σάμου με επιπλέον 181.000 ευρώ για να καλυφθεί το κόστος της μεταφοράς των προσφυγόπουλων στα σχολεία και τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων και βεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των παιδιών αυτών στη μόρφωση”.

  • Διατηρούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες Θεοδωράκης και Καμμένος – Κρατά το “151” η κυβέρνηση

    Διατηρούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες Θεοδωράκης και Καμμένος – Κρατά το “151” η κυβέρνηση

    Στις αρχές της επόμενης βδομάδας είναι πιθανό να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να κρατούν το status κοινοβουλευτικής ομάδας τα κόμματα που εκπροσωπούνται με λιγότερους από 5 βουλευτές στο κοινοβούλιο.

    Η πληροφορία προέρχεται από κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές και θεωρείται πως αποτελεί απάντηση στα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Κ.Ο του Ποταμιού αλλά και την πιθανότατη διάλυση και εκείνης των ΑΝΕΛ μετά την παράδοση της έδρας από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την παραλαβή της από τον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα ανεξαρτητοποιηθεί και ίσως ενταχθεί στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διατηρήσει η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη 151 βουλευτών.

    Με την πρωτοβουλία αυτή, όπως γράφει στο news247.gr ο Βασίλης Σκουρής, τόσο οι ΑΝΕΛ όσο και το Ποτάμι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες. Είναι προφανές πως πρόκειται για ρύθμιση που ευνοεί ιδιαίτερα τόσο στον Σταύρο Θεοδωράκη, όσο και στον Πάνο Καμμένο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Νews 24/7 στους 88, 6 ο Θ. Παπαχριστόπουλος προσανατολίζεται να μην παραδώσει αύριο την έδρα του δίνοντας ένα ακόμη μαξιλάρι λίγων ημερών στον Π.Καμμένο, ενώ ο Τέρενς Κουίκ θεωρείται βέβαιο ότι θα κρατήσει την έδρα του Παπαχριστόπουλου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να διατηρεί την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

    Όλα ξεκίνησαν με τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

    Ειδικότερα τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος: “H πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται ΚΟ κομμάτων τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδο τους στο κοινοβούλιο. Και δεν μιλώ μόνο για τους ΑΝΕΛ, αλλά και το Ποτάμι και οποιοδήποτε άλλο κόμμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης. Πρέπει το θέμα να συζητηθεί”.

  • Εισαγγελική έρευνα για τα πτυχία του τέως διοικητή του Γενικού Κρατικού Νικαίας

    Εισαγγελική έρευνα για τα πτυχία του τέως διοικητή του Γενικού Κρατικού Νικαίας

    Στο «μικροσκόπιο» της ελληνικής Δικαιοσύνης μπαίνει η περίπτωση του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Νίκαιας, σε βάρος του οποίου υπήρξαν καταγγελίες ότι διαθέτει όχι ένα αλλά τέσσερα πλαστά πτυχία.

    Τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο συγκεκριμένο διοικητή, οδήγησαν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παρέμβει, ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

    Το λόγο πλέον έχει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, η οποία θα ελέγξει αν ισχύουν οι σχετικές καταγγελίες για το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ή εάν είναι αληθινές οι δηλώσεις που ακολούθησαν από το εμπλεκόμενο πρώην διοικητή, ο οποίος υποστήριξε πως ο λόγος που αποχώρησε από την υπηρεσία ήταν η συνταξιοδότηση του και όχι η ύπαρξη πλαστών πτυχίων. Για την υπόθεση έχει εκδόσει ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία αναφερόταν ότι πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καταλήγει πως ο εν λόγω πρώην διοικητής εμφανιζόταν να έχει δηλώσει διδακτορικό, μεταπτυχιακό στα Οικονομικά, πτυχίο Μαθηματικών και πτυχίο Φιλοσοφίας, ενώ στην πραγματικότητα δεν τα διέθετε.

  • Τι θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση των Κ.Ο. των κομμάτων

    Τι θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση των Κ.Ο. των κομμάτων

    Θέμα χρόνου, στις αρχές της επόμενης βδομάδας είναι το πιθανότερο σενάριο, να μιλήσει η Βουλή και να παρέμβει με νομοθετική πρωτοβουλία για την διατήρηση των κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

    Με την πρωτοβουλία αυτή τόσο οι ΑΝΕΛ όσο και το Ποτάμι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Νews 24/7 στους 88, 6 ο Θ. Παπαχριστόπουλος προσανατολίζεται να μην παραδώσει αύριο την έδρα του δίνοντας ένα ακόμη μαξιλάρι λίγων ημερών στον Π.Καμμένο, ενώ ο Τέρενς Κουίκ θεωρείται βέβαιο ότι θα κρατήσει την έδρα του Παπαχριστόπουλου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να διατηρεί την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

    Όλα ξεκίνησαν με τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

    Ειδικότερα τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος: “H πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται ΚΟ κομμάτων τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδο τους στο κοινοβούλιο. Και δεν μιλώ μόνο για τους ΑΝΕΛ, αλλά και το Ποτάμι και οποιοδήποτε άλλο κόμμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης. Πρέπει το θέμα να συζητηθεί”.

    ΠΗΓΗ: News247.gr

  • Τζανακόπουλος για τη Ν.Δ: Μεμψιμοιρούν για την έξοδο στις αγορές αυτοί που πήραν επιτόκιο 4,95% το 2014

    Τζανακόπουλος για τη Ν.Δ: Μεμψιμοιρούν για την έξοδο στις αγορές αυτοί που πήραν επιτόκιο 4,95% το 2014

    «Προειδοποιήσαμε εγκαίρως. Η ύβρις της καταστροφολογίας έχει συνέπεια τη νέμεση του αυτοεξευτελισμού. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έκαναν τις επιλογές τους και σήμερα η πραγματικότητα τους το ξεπληρώνει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

    “Η 25η Ιανουαρίου του 2019 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μίας διένεξης 27 ετών, “στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο”,καθότι, όπως πρόσθεσε, “από το 1992 μέχρι σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού”.

    Συνεχίζοντας είπε ότι “απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος”.

    Απαντώντας στη δήλωση Καμμένου ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην κάνει παρέλαση, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: “Τα καταφέρνουμε και χωρίς τον Πάνο Καμμένο. Oι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, αλλά κυβερνούν και θα κυβερνήσουμε έως το τέλος της συνταγματικής μας θητείας”.

    Όπως είπε,  ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού τα κόμματα που συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωσή του κατά 22% και την καθιέρωση του υποκατώτατου με μείωση 32% είναι «φαιδρός και προσβλητικός απέναντι στους εργαζόμενους και τους νέους της χαμηλότερης μισθολογικής βαθμίδας Δείχνει το ποιόν και το αξιακό φορτίο των ανθρώπων που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και γονάτισαν έναν ολόκληρο λαό. Δείχνει τον απόλυτο κυνισμό ενός πολιτικού προσωπικού που συμπεριφέρθηκε στους χαμηλόμισθους και τη νέα γενιά σαν να ήταν πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι από αύριο 1η Φεβρουαρίου, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 11% (από 586,08 στα 650 ευρώ το μήνα)  ενώ ο υποκατώτατος μισθός καταργείται (εργαζόμενοι έως 25 ετών που αμείβονταν με 511 πλέον θα λαμβάνουν 650 ευρώ, μια αύξηση δηλαδή 27%).

    Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναπροσαρμόζονται αναλογικά οι διαμορφωμένες 3ετίες, αυξάνεται το επίδομα ανεργίας από τα 360 στα 400 ευρώ και συμπαρασύρονται προς τα πάνω συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. «Οι εργαζόμενοι που θα δουν από αύριο κιόλας αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά τους ανέρχονται στις 880.000» τόνισε.

    Συνεχίζοντας, ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στα εργασιακά.: 380.000 νέες θέσεις εργασίας στην 4ετία,  8,5% μείωση της ανεργίας από το 2014, καταπολέμηση αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας από το 20% στο 9%, επαναφορά βασικών αρχών συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού, με κατάργηση του υποκατώτατου.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι η έξοδος στις αγορές «επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η χώρα όχι μόνο έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών αλλά πλέον είναι και πόλος έλξης για το επενδυτικό κοινό το οποίο διαβλέπει τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας. Η έκδοση 5ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου οδήγησε στην άντληση 2,5 δις ευρώ με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 10 δις ευρώ. H ποιότητα του βιβλίου προσφορών αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πλέον προσελκύει το ενδιαφέρον και πραγματικών επενδυτών και όχι μόνο των hedge funds».

    Ο Δ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε πυρά στην αντιπολίτευτση, τονίζοντας ότι «μεμψιμοιρούν αυτοί που υπερηφανεύονται για την έξοδο στις αγορές το 2014 με επιτόκιο 4,95% και που λίγους μήνες μετά, όταν αποπειράθηκαν να το κάνουν και πάλι, βρήκαν τοίχο. Μεμψιμοιρούν αυτοί που μας κατηγόρησαν το 2017 όταν επιτύχαμε επιτόκιο χαμηλότερο από του 2014, για σκηνοθετημένη έξοδο η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί καθώς έρχονταν το 4ο μνημόνιο και όλα τα συναφή καταστροφολογικά σενάρια.

    Συνεχίζουν την πολεμική τους με άρρητα ρήματα ακόμη και τώρα που το κουπόνι ανήλθε στο 3,45% και η απόδοση του ομολόγου στο 3,6%, με τη χώρα εκτός μνημονίων να βρίσκει ξανά σταθερή πρόσβαση στις αγορές».