Σε μία ιδιαίτερα σκληρή δήλωση η Μεράλ Ακσενέρ, επονομαζόμενη και “λύκαινα” από τις σχέσεις που διατηρούσε με τους ακροδεξιους “Γκρίζους Λύκους”, αφού κατηγόρησε για ενδοτισμό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, αναρωτήθηκε ποιος θα κλείσει το στόμα του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη.
Η δεξιά πολιτικός κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνηση που οι υπουργοί του δεν βγάζουν άχνα στον ασύδοτο – όπως είπε- Έλληνα αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.
«Για να έχεις εθνική στάση πρέπει πρώτα να έχεις εθνική συνείδηση. Να, ένα άλλο παράδειγμα. Όποιος μένει σιωπηλός απέναντι στις απειλές της Ελλάδας, δεν μπορεί να μιλάει για εθνική στάση. Ο θρασύδειλος Έλληνας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου απειλεί την Τουρκία. Κανείς δεν γνωρίζει από όρια πια. Ακόμη και ο υπουργός σου του Τουρισμού οργανώνει ταξίδια σε υπό κατοχή εδάφη, σε υπό κατοχή νησιά λέγοντας ότι είναι ελληνικά και δεν βγάζεις άχνα. Επομένως, ποιος είναι εκείνος που θα κλείσει το στόμα του ασύδοτου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας; Ποιος;», αναρωτήθηκε η εθνικίστρια Ακσενέρ.
Για πολεμικό κλίμα μιλά ο γερμανικός Τύπος
Οι τελευταίες ελληνοτουρκικές εντάσεις όχι μόνο καταγράφονται στον γερμανόφωνο τύπο με δημοσιεύματα στις διαδικτυακές γερμανικές και αυστριακές εφημερίδες, αλλά σε αυτά εκφράζεται έκδηλη ανησυχία για το ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο. «Η διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα και τις εδαφικές αξιώσεις στο Αιγαίο ανάμεσα στις δύο χώρες απειλείται να κλιμακωθεί επισημαίνει η Westdeutsche Zeitung. «Τουρκικά μαχητικά παραβίασαν πολλές φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, καταρχήν λεκτικά» περιγράφει την κατάσταση.
Νατοϊκοί σύμμαχοι μεν, αλλά….
Ο γερμανός αρθρογράφος κάνει εκτενή αναφορά στις προειδοποιήσεις του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και σε αυτές που έκανε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά το περιστατικό με την παραβίαση του εναέριου χώρου του Καστελόριζου από τουρκικά μαχητικά λίγο μετά την αποχώρησή του από το νησί. Η αυστριακή Kronen αναφέρεται στην αυξανόμενη τάση της τουρκικής πλευράς να αμφισβητεί την ελληνικότητα ορισμένων νησιών και συνεχίζει: «Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορεί να είναι επίσημα σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς διενέξεις. Οι εχθρικές πράξεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα συσσωρεύτηκαν το 1974 με την κρίση στην Κύπρο, όταν μετά από τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα του νησιού παραλίγο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.»
«Αυτήν την εποχή υπάρχουν πολλές διενέξεις στο Αιγαίο» συνεχίζει ο αρθογράφος. «Πολλά μικρά και συχνά ακατοίκητα νησιά καθιστούν ασαφή τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα περασμένα χρόνια συχνά καταγράφηκαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως και σε μαχητικά αεροσκάφη. Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και κατά συνέπεια, σε ποια από τις δύο χώρες ανήκουν ορισμένες βραχονησίδες, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα».
Πηγή: Deutsche Welle, news247.gr, sigma.com