Η Ν.Δ αποφάσισε να συμμετάσχει στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση- Τι αξιολόγησε το επιτελείο της Πειραιώς

Η Νέα Δημοκρατία θα συμμετάσχει τελικά στον διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως αποφασίστηκε σήμερα το πρωί σε σύσκεψη σε ηγετικό επίπεδο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμένει βεβαίως στο να συμπεριληφθούν οι προτάσεις της στην Συνταγματικής Αναθεώρησης με κορυφαίο σημείο το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη υπό τον φόβο ότι τυχόν αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ από τη διαδικασία και την ψηφοφορία θα έδινε τροφή στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που θα ισχυριζόταν ότι αυτό αποτελεί αποφυγή να στηρίξει “εμβληματικά ” άρθρα όπως η κατάργηση του διαβόητου νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Κυρανάκης που είχε μιλήσει νωρίτερα το πρωί στο news247 είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής, ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση της κυβέρνησης που κατηγορούσε τη Ν.Δ ότι δεν θέλει να ψηφίσει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, παρά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2016.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει, άλλωστε, πως θα ψηφίσουν την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του αντίστοιχου συνταγματικού άρθρου, οπότε κρίθηκε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ίσως έμενε μόνη της.

Η απάντηση του Μαξίμου

Για φόβο της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος έκαναν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζοντας την αλλαγή πλεύσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Όπως ανέφεραν, πρόκειται για αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας και σημείωναν πως «η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή δημοκρατική διαδικασία και δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωκομματικές διαφωνίες της ΝΔ.»

«Μία ημέρα μετά τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, η αμηχανία της ΝΔ να πάρει σαφή θέση για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πασιφανής», σημείωναν και πρόσθεταν:

«Προχθές και χθες διαρροές από την Πειραιώς κατήγγειλαν το ΣΥΡΙΖΑ και απαξίωναν τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ θα απέχει. Σήμερα, μετά την κατακραυγή, η ΝΔ φαίνεται πως το ξανασκέφτεται.»

Για να καταλήξουν:

«Ας λύσουν λοιπόν τα προβλήματά τους και ας σοβαρευτούν, παίρνοντας μία ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση για το μείζον ζήτημα και όσα πρότεινε χθες ο Πρωθυπουργός.

Κανένα πρόσχημα πια δε μπορεί να κρύψει το φόβο της ΝΔ, ούτε για τις προοδευτικές τομές, ούτε για την αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.»

About Author