Ιταλία: Τριγμοί στην οικονομία και στην κυβέρνηση

Η στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, μετά από τρία χρόνια διαδοχικής ανόδου, ενέτεινε τις ανησυχίες και οδήγησε τα spreads πάνω από τις 300 μονάδες βάσης μαζί με την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Το Ιταλικό Δημόσιο διέθεσε χθες πενταετή ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,58% (από 2,03%) και δεκαετή ομόλογα αξίας 2,5 δισ. με επιτόκιο 3,66% (από 2,90%), οδηγώντας τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας βιομηχάνων της Confindustria Μπότσια να προειδοποιεί ότι “εάν δεν έχουμε ανάπτυξη, θα είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης”.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο προσπάθησε να περιορίσει τις ανησυχίες εκτιμώντας ότι “η οικονομία θα ανακάμψει από τον ‘προϋπολογισμό του λαού’ και μαζί η ευτυχία των πολιτών”, ενώ ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μίλησε για “περιστασιακή επιβράδυνση που αφορά όλη την ευρωπαϊκή οικονομία”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Σποχρ κατάφερε δεύτερο πλήγμα στην ιταλική κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Alitalia, αλλά μόνο όταν “δεν θα υπάρχουν επενδυτές της ιταλικής κυβέρνησης” ή μάλλον καλύτερα εάν το Ιταλικό Δημόσιο αποχωρήσει εντελώς από την εταιρεία. ¨Δεν θα είμαστε συν-επενδυτές με την ιταλική κυβέρνηση σε μια αεροπορική εταιρεία σε φάση αναδιάρθρωσης”, συμπλήρωσε ο Σποχρ.

Στην ILVA του Τάραντα, τη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ευρώπης, φαίνεται να βουλιάζουν οι υποσχέσεις του Ντι Μάιο και του Κ5Α για διάσωση των θέσεων εργασίας, αφού η εταιρεία διαμέσου του Διαδικτύου έστειλε στο ταμείο ανεργίας 2.600 εργαζόμενους, το ένα πέμπτο του προσωπικού της, με απόφαση του νέου ιδιοκτήτη Arcelor Mittal. Τα συνδικάτα των Εργατών Μετάλλου Fiom, Fim, Uilm και Usb ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργού Οικονομική Ανάπτυξης Ντι Μάιο απαιτώντας τον σεβασμό των συμφωνιών με την εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, ο Ντι Μάιο απειλεί με διαγραφή όσους βουλευτές και γερουσιαστές του Κ5Α δεν ψηφίσουν υπέρ του διατάγματος του κυβερνητικού εταίρου Ματέο Σαλβίνι για την ασφάλεια, ενώ η γερουσιαστής του Κ5Α Νούνιες, που συμμετέχει στην Επιτροπή Θεσμικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία εξέταζε χθες το διάταγμα, ήταν η πρώτη που αρνήθηκε να πάρει μέρος στη συνάντηση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που ζήτησε ο αρχηγός του κόμματός της. Στην Απουλία, στελέχη και μέλη του Κ5Α που είναι αντίθετα στον συμβιβασμό με τον Σαλβίνι για τη συνέχιση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP αποχώρησαν, αφού έκαψαν πρώτα τις σημαίες του κόμματος.

Τις εντάσεις ανάμεσα στο Κ5Α και τη Λέγκα ενίσχυσε και η επιθετική πολιτική της Λέγκας στη Ρώμη, που ζήτησε “την παραίτηση της δημάρχου του Κ5Α Βιρτζίνια Ράτζι, όχι για τις δικαστικές περιπέτειες αλλά για την καταστροφή που προκαλεί”, με τον επικεφαλής της Λέγκας στη Ρώμη Πόλιτινα να δηλώνει ότι η Λέγκα θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο δήμαρχο, καταγγέλλοντας επίσης τη διάταξη της Ράτζι για την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών σε ανοιχτούς χώρους στη νεανική και όχι μόνο συνοικία του Σαν Λορέντζο στο κέντρο της Ρώμης.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

About Author