Φωτιά Μάτι: Εκατό μέρες μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Εκατό μέρες από την πυρκαγιά που οδήγησε στον θάνατο 99 ανθρώπους στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, οι άνθρωποι που επέζησαν μέσα από τις φλόγες, προσπαθούν να επαναφέρουν τις ζωές τους. Σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κατασκηνώσεις και άλλοι, πιο τυχεροί, στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να προχωρήσουν παρακάτω, μετρώντας, ωστόσο, ακόμα απώλειες.

«Όταν πήγα στον Ευαγγελισμό, η γιατρός καθάριζε το πόδι μου, μέχρι που φώναξε έναν συνάδελφό της να βοηθήσει. “Έλα καθάριζε γιατί εγώ δεν αντέχω να το βλέπω” του είπε. Εγώ νόμιζα ότι θα με κρατήσουν λίγη ώρα και θα φύγω». Η 64χρονη Μαργαρίτα Κίντατζη πέρασε την πόρτα του Ευαγγελισμού περίπου στις 23:00 το βράδυ της 23ης Ιουλίου και επέστρεψε στο σπίτι της, στο κέντρο της Αθήνας, στις 15 Οκτωβρίου. Υποβλήθηκε σε επέμβαση για να της μεταφέρουν μόσχευμα από τον μηρό, στη γάμπα, η οποία έχει υποστεί εγκαύματα. Στη συνέχεια, έμεινε σε ακινησία στο νοσοκομείο μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Τότε, πήρε εξιτήριο και για ένα μήνα έμεινε σε κέντρο αποκατάστασης στη Βάρη, όπου οι φυσικοθεραπευτές την βοηθούσαν να καταφέρει να περπατήσει. «Πλέον κάνω φυσικοθεραπείες στο σπίτι. Θα κάνω συνολικά είκοσι και θα έχω για ένα μήνα μια γυναίκα να με βοηθάει με τις δουλειές. Την πατούσα και τα δάχτυλά μου, τα νιώθω ξένα».
Την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στο Μάτι

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, η Μαργαρίτα Κίντατζη, βρισκόταν, όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία τριάντα χρόνια, στο εξοχικό της, στο Μάτι, το οποίο κάηκε ολοσχερώς στη φωτιά της 23ης Ιουλίου. Συνήθως φεύγει από την Αθήνα στις αρχές του Ιούνη και επιστρέφει τέλη Σεπτέμβρη. Η ίδια δεν αντιλήφθηκε την φωτιά μέχρι που ήρθε ο αδερφός της να την πάρει με το αυτοκίνητο από το σπίτι της, στην οδό Φυσιολατρών. Μπήκαν στον χώρο της κατασκήνωσης που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά και εγκλωβίστηκαν με το αυτοκίνητο, καθώς η πόρτα της εξόδου ήταν κλειστή. Στην προσπάθειά της να βγει από την πόρτα του συνοδηγού, γλίστρησε και βρέθηκε μέσα σε ένα χαντάκι. Το σώμα της, από το κεφάλι μέχρι το στήθος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο. Το δεξί της πόδι ακουμπούσε στο χαντάκι και το υπόλοιπο σώμα της ήταν στον αέρα. Παρέμεινε έτσι για τέσσερις ώρες. Ο αδερφός της αδυνατούσε να την τραβήξει. Είχε βγει από την πόρτα του οδηγού και της έφερνε νερό για να μην χάσει τις αισθήσεις της, ενώ ζητούσε βοήθεια. Λίγη ώρα αργότερα, η Μαργαρίτα λιποθύμησε και τελικά την απεγκλώβισε ένας νεαρός άνδρας που την μετέφερε στο Κέντρο Υγείας των Σπάτων, απ’ όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο για τον Ευαγγελισμό. «Αν είχα καταφέρει να βγω από το αυτοκίνητο όρθια δεν θα είχα πάθει τίποτα. Γλίστρησα όμως μέσα στο χαντάκι μόλις άνοιξα την πόρτα. Με το πόδι προσπαθούσα να σκάψω το καυτό χώμα, ο αδερφός μου προσπαθούσε να με τραβήξει αλλά δεν είχα δυνάμεις να αντιδράσω. Να είναι καλά ο ανθρωπος που ήρθε και μας βοήθησε. Θα μπορούσε να είχε πάρει τους συγγενής του και να είχε φύγει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

About Author