Επίδομα θέρμανσης: Εξετάζονται δύο σενάρια με αύξηση

Λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου, φέτος τα νοικοκυριά θα πληρώσουν πιο ακριβά το πετρέλαιο θέρμανσης. Η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο στο επίπεδο των 0.96 ευρώ ανά λίτρο και φέτος, λόγω του συνδυασμού της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ τους τελευταίους μήνες, διατίθεται στα επίπεδα του 1,15 ευρώ ανά λίτρο. Πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξης του περίπου 0,2 ευρώ ανά λίτρο ή περίπου κατά 21%.

Το πρώτο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει το διπλασιασμό του κονδυλίου του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Πέρυσι μοιράστηκαν στους περίπου 300.000 δικαιούχους 56 εκατ. ευρώ μέσω του επιδόματος θέρμανσης. Αναζητούνται, έτσι, άλλα περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διπλασιαστεί το επίδομα.

Το επίδομα που χορηγήθηκε την περυσινή χειμερινή περίοδο ανερχόταν σε 0,125 ευρώ ανά λίτρο και το σενάριο αυτό προβλέπει το διπλασιασμό του στα 0,25 ευρώ.

Η άλλη επιλογή που εξετάζεται, είναι η διατήρηση του επιδόματος στα περυσινά επίπεδα αλλά η παροχή του σε διπλάσιο αριθμό νοικοκυριών σε σχέση με πέρυσι.

Το δεύτερο σενάριο είναι πολύ πιο λελογισμένο και αρκεί να εξασφαλιστούν από την υπέρβαση του πλεονάσματος 15 έως 20 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αυξηθεί το επίδομα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το επίδομα θα αυξηθεί κατά περίπου 4 έως 5 λεπτά μετριάζοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: capital.gr

About Author