Τουρκικά ΜΜΕ: Βγαίνει ο “Πορθητής” στην Αν. Μεσόγειο

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο τον «Πορθητή». Αν και η Τουρκία θα έβγαζε τον  «Πορθητή» χθες για γεωτρήσεις, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τελικά, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα Τρίτη θα γίνει η πρώτη γεώτρηση.

Την ίδια ώρα, το προηγούμενο διάστημα, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προχώρησε στην αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 262.5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Πρόκειται για το «Deepsea Metro I» και, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λόγω των αυξημένων αναγκών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «ήρθε και αδελφάκι για το γεωτρύπανο Πορθητής» και πως «παρά στις πιθανές διεθνείς πιέσεις η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στη ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, για κάποιο διάστημα δεν είχε ανακοινωθεί ο αγοραστής του «Deepsea Metro I» αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο αγοραστής είναι η ΤΡΑΟ. Κατασκευάστηκε το 2011 από τη «Hyundai Heavy Endüstri» και έπειτα αγοράστηκε από την εταιρεία «Odjfell». Το σκάφος είχε παρουσιάσει στο Βιετνάμ προβλήματα και αποσύρθηκε μέχρι το 2017 για εργασίες συντήρησης.

ΠΗΓΗ: offsite.com.cy

About Author