Σε νέες διαδρομές – βρώμικου χρήματος – συνεχίζεται η ανακριτική έρευνα για το ζεύγος Παπαντωνίου

Νέες διαδρομές βρώμικου χρήματος επιχειρεί να εντοπίσει η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα. Η ανάκριση συνεχίζεται για το ζεύγος Παπαντωνίου, το οποίο φαίνεται πως επιχείρησε στο παρελθόν να μπλοκάρει τις διαδικασίες των ερευνών.

Το τελευταίο αυτό σημείο στάθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, και ένας ακόμη λόγος για την προσωρινή κράτηση του ζεύγους, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζονται να προσπάθησαν να παραπλανήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη. Πηγές αναφέρουν πως ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία, πράγμα το οποίο φαίνεται να προκύπτει και από έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ειδικότερα, το ζεύγος Παπαντωνίου εμφανίστηκε, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι, ενώπιον της ανακρίτριας οικειοθελώς, το Νοέμβριο του 2017, υποστηρίζοντας πως θα επιτρέψουν τον έλεγχο και των ελβετικών τους τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα, παρουσία δικηγόρου, φέρονται να υπέγραψαν συναίνεση στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για δύο λογαριασμούς (σ.σ. τους μοναδικούς που ισχυρίστηκαν ότι είχαν) και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η οποία και εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στο διάστημα που ακολούθησε, γνωστοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές πως η Σταυρούλα Κουράκου προέβαλε στην Ελβετία την άποψη πως ουδέποτε ρωτήθηκαν σχετικά με την άρση, αντίθετα παραπλανήθηκαν προκειμένου να υπογράψουν το έγγραφο.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι διαδικασίες, πράγμα που επιβάρυνε τη θέση των δύο κατηγορούμενων. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι απολογούμενοι δεν προσκόμισαν κανένα στοιχείο για την προέλευση των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, αλλά και το γεγονός ότι ήδη είχαν ξεκινήσει να εκποιούν μέρος της περιουσίας τους και συγκεκριμένα κάποια ακίνητα, στάθηκαν επαρκή για να καταλήξει η Δικαιοσύνη στην προσωρινή τους κράτηση. Άλλωστε, η Ηλιάννα Ζαμανίκα είχε πλέον στα χέρια της την απολογία του Ανδρ. Μπάρδη, ο οποίος αποκάλυψε πως έφτασαν τα χρήματα στους ελβετικούς λογαριασμούς, ενώ σημαντικά ήταν και τα ευρήματα από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του τελευταίου.

Παράλληλα, η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς έχει αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι θα εντοπίσει και εκεί λογαριασμούς με «ύποπτο» χρήμα. Τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη «φύγει» για τη Γαλλία, της οποίας είναι υπήκοος, καθώς και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο και Ολλανδία, όπου έχει βάση και τη Thales, η εταιρία που φέρεται να «δώρησε» τα 2,8 εκατ. Ελβετικά φράγκα στο Γιάννο Παπαντωνίου με αντάλλαγμα τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΗΓΗ: news247.gr

About Author