Η κόκκινη γη του Αμαζονίου – Ο Μπολσονάρου επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των περιβαλλοντολόγων

Ο Μπολσονάρου έχει πει σε ομιλίες του ότι προτίθεται, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του λόμπι της βιομηχανίας που αποψιλώνει τη γη και τον πνεύμονα της, τον Αμαζόνιο.Ο 63χρονος πολιτικός έχει εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά της “υπερβολικής” πολιτικής προστασίας των αγροτικών περιοχών και των δασών της Βραζιλίας και έχει ανακοινώσει ότι θα συγχωνεύσει τα υπουργεία Γεωργίας και Περιβάλλοντος και έχει επικηρύξει πόλεμο στους ιθαγενείς υποστηρίζοντας με σθένος τη γεωργική και εμπορική εκμετάλλευση περιοχών των περιοχών τους που προστατεύονται από την κυβέρνηση.

“Oι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται ότι μια προεδρία Μπολσονάρου θα στείλει σήμα ‘ανοίξαμε και σας περιμένουμε’ για τον Αμαζόνιο στους παράνομους υλοτόμους, τις εταιρείες εξόρυξης και τους απατεώνες ραντσέρος της χώρας, όπου βρίσκεται το 60% του μεγαλύτερου δάσους βροχής στον κόσμο” σχολίασαν οι Financial Times.

“Πιστεύω ότι κατευθυνόμαστε προς μια πολύ σκοτεινή περίοδο στην ιστορία της Βραζιλίας” είπε ο ερευνητής της κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, Πάουλο Αρτάξο. “Όσο και να προσπαθήσεις, το χάπι δεν χρυσώνεται. Ο Μπολσονάρου είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί για το περιβάλλον”.

View this post on Instagram

Júnior, a member of the Família do Norte drug gang (FDN) and boss of six drug traffic points (boca de fumo) poses with his gun in the periphery of Manaus. The Amazonian capital of Manaus is currently in the midst of a violent drug war, with the local gang FDN fighting off the encroaching PCC from São Paulo – Brazil’s most powerful drug gang – for control of the city’s drug trade and trafficking routes. Manaus is Brazil’s closest big city to nearby drug production territories in Colombia and Peru which makes it a major transit point for Brazil (world’s second largest cocaine consumer) and Europe. The picture is part of my ongoing project Terra Vermelha. #crime #violence #drugs #drugtrafficking #amazon #brazil #manaus #photojournalism

A post shared by Tommaso Protti (@tomprotti) on

Πρόσφατη έκθεση της Global Witness αναφέρει ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία πιο επικίνδυνη περίοδος για τους ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της γης με τα τελευταία στοιχεία να αναφέρουν ότι το 2017 δολοφονήθηκαν 207 ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο -το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τέσσερις ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πιθανόν να δολοφονούνται κάθε εβδομάδα αναφέρει η έρευνα που ενοχοποιεί την αγροτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του φοινικέλαιου και των φυτειών μπανάνας, με τις επιθέσεις.

Το 60% των δολοφονιών έγιναν στην Λατινική Αμερική, αντιπροσωπεύοντας το 60%. Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είναι σφαγιάζονται παλεύοντας ενάντια στην παράνομη υλοτομία στον Αμαζόνιο.

Το σκοτεινό πρόσωπο του Αμαζονίου καταγράφει με το φακό του ο ιταλός φωτογράφος Τομάσο Πρότι.

Ο Πρότι έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και απαθανατίζει τη σκληρή εικόνα του Αμαζονίου και των ανθρώπων του, ουσιαστικά οι επικηρυγμένοι της νέας Βραζιλίας.

Στο πρόσφατο φεστιβάλ φωτογραφίας της Αθήνας ο Πρότι μας προειδοποίησε για όλα με εικόνες ασπρόμαυρες, ματωμένης οδύνης. Αυτά γράφει ο ίδιος στο σημείωμα για το έργο του Terra Vermelha.

“To Terra Vermelha, που σημαίνει κόκκινη γη, είναι ένα έργο εν εξελίξει, που καταγράφει την εντεινόμενη κοινωνική κρίση στην περιοχή του Αμαζονίου της Βραζιλίας. Στις μεγάλες πόλεις της περιοχής τα ποσοστά ανθρωποκτονιών είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Οι φτωχοί ζουν σε επισφαλείς παραγκουπόλεις, όπου οι πολιτοφυλακές και οι αντιμαχόμενες συμμορίες αλωνίζουν στους δρόμους.

View this post on Instagram

Yesterday the UN has warned there is only a dozen years for global warming to be kept to a maximum of 1.5C, beyond which even half a degree will significantly worsen the risks of drought, floods, extreme heat and poverty for hundreds of millions of people. The Amazon itself is at a tipping point. According with the world’s leading climate scientists, the 17% of the forest cover is already gone and if it reaches 25%, it will be savannah, greatly reducing the buffer of climate change. But this tipping point could happen sooner than we think as the gap between science and politics has widened around the world. In Brazil, for instance, with the rise of an increasingly powerful anti-environmental orientated congress and a candidate president like Jair Bolsonaro who has promised to take Brazil out of the Paris agreement and extinguish Brazil’ environmental ministry, make me think that this is not a problem that is going away any time soon. Photo: the aftermath of a forest fire in the state of Maranhao, one of the worst affected by deforestation that has lost 75% of its Amazon forest cover. #estamostodosfodidos #climatechange #tippingpoint #brazil #amazon

A post shared by Tommaso Protti (@tomprotti) on

Έξω από αυτές τις αστικές περιοχές δολοφονούνται συστηματικά οι περισσότεροι ιθαγενείς και άλλοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στον κόσμο, διαιωνίζοντας έναν κύκλο ατιμωρησίας. Αποψίλωση των δασών, ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, ρύπανση, εγκληματικότητα.

Όλα αυτά τα σενάρια καθοδηγούνται από τις ίδιες γενεσιουργίες αιτίες: φτώχεια, αδύναμοι θεσμοί, διαφθορά και ωμή ιδιοτέλεια. Περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλα μέρη, στην περιοχή του Αμαζονίου είναι σαφές ότι η γη αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό το μονοπάτι της καταστροφής του πλανήτη, το πρώτο και πιο κοντινό βήμα για την ανθρωπότητα παραμένει ο ίδιος της ο αφανισμός”.

Το δάσος του Αμαζονίου προσεγγίζει επικίνδυνα το σημείο “μη επιστροφής”, εάν η αποδάσωση υπερβεί το 20% της αρχικής έκτασής του, προειδοποιούν οι βιολόγοι του Ιδρύματος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αμερικανός ερευνητής Τόμας Λαβτζόι και ο βραζιλιάνος Κάρλος Νομπρ υποστηρίζουν ότι η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει φτάσει το 17% της βλάστησης, τα τελευταία 50 χρόνια.

“Αν αλλάξει το κλίμα -λόγω της αποψίλωσης ή της υπερθέρμανσης του πλανήτη- υπάρχει ο κίνδυνος πάνω από το 50% του δάσους του Αμαζονίου να γίνει μια υποβαθμισμένη σαβάνα” προειδοποίησε ο ερευνητής Κάρλος Νομπρ.

View this post on Instagram

dark days are coming #brazil #elections #fudeu

A post shared by Tommaso Protti (@tomprotti) on

“Το γεγονός ότι η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται, δείχνει τη δυσκολία ή σχεδόν την αποτυχία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στις χώρες μας στη Νότια Αμερική. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν λειτουργεί πλέον στη Βραζιλία, γιατί η βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Βραζιλίας να διατηρήσει τον Αμαζόνιο, δεν έχει καμία ανταπόκριση στις πολιτικές ενέργειες που γίνονται από την Μπραζίλια και από τα κράτη της Βραζιλίας” είπε ο βραζιλιάνος ερευνητής που μαζί με τον Αλ Γκoρ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 για τον αγώνα του κατά της κλιματικής αλλαγής.

Παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση και η εκτεταμένη χρήση της φωτιάς θα επηρεάσουν τον φυσικό κύκλο των υδάτων στην περιοχή, λένε οι βιολόγοι, εκτιμώντας ότι το σύστημα του Αμαζονίου θα αλλάξει.

Ο Tommaso Protti είναι Ιταλός φωτογράφος με έδρα το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Συνεργάζεται μεταξύ άλλων με New York Times, National Geographic, New Yorker, Guardian, Wall Street Journal και Le Monde.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

About Author