ΥΠΕΞ: Διάβημα στην πρέσβειρα της Αλβανίας για το θάνατο του ομογενή

Διάβημα δόθηκε σήμερα το απόγευμα στην πρέσβειρα της Αλβανίας για το περιστατικό στους Βουλιαράτες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πήγες, που επικαλούνται ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία, την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή στην Αλβανία, κατά την οποία έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, με την ύψωση της ελληνικής σημαίας.

Όπως έγινε γνωστό, από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία για το περιστατικό μεταξύ του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, με τον Αλβανό ομόλογο του -στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει- και ενημερώθηκε για το συμβάν, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική πλευρά στις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν δρομολογηθεί μέσω της διπλωματικής οδού όλες οι ενέργειες για τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες, προκειμένου να ενημερώνεται και παράλληλα να παρέχει στις αλβανικές Αρχές οποιαδήποτε συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στον σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σημαίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, φορώντας στολή παραλλαγής, ήταν οπλισμένος με καλάσνικοφ, αρχικά πυροβόλησε στον αέρα και μετά κατά διερχόμενου περιπολικού της αστυνομίας, το οποίο δέχτηκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες (υπάρχουν και φωτογραφίες), ενώ στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες. Στη συνέχεια διέφυγε. Έγιναν αναζητήσεις και τελικά εντοπίστηκε σε μία βουνοπλαγιά, στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι του. Η αλβανική αστυνομία διέταξε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην περιοχή. Σημειώθηκαν πυροβολισμοί με συνέπεια τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Δίπλα στον νεκρό βρέθηκαν οκτώ κάλυκες, μία τσάντα με περίπου 100 σφαίρες καλάσνικοφ, μαχαίρι στρατιωτικού τύπου και θηλιά στρατιωτικού τύπου.

Αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. να μεταβεί αξιωματικός

Από την ΕΛ.ΑΣ. παραδόθηκε σήμερα σχετικό αίτημα στην Αλβανική Αστυνομία για να δοθεί άδεια από τις αλβανικές Αρχές να μεταβεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή και να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πορεία των ερευνών. Βεβαίως δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στις έρευνες παρά μόνο να ενημερωθεί για όσα έχουν προκύψει από την έρευνα των Αλβανών συναδέλφων του. Αναμένεται η απάντηση των αλβανικών Αρχών.

Έμπειροι αξιωματικοί πάντως της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν την δυσπιστία τους για την ουσία που θα έχει μία τέτοια ενέργεια από πλευράς Ελλάδας, αφού πρώτον ο αστυνομικός που θα πάει δεν μπορεί να κάνει έρευνα σε μία ξένη χώρα, δεύτερον δεν ήταν παρών στις έρευνες που έγιναν στο σημείο και στις κατ’ οίκον έρευνες και τρίτον δεν έχει εξετάσει τυχόν μάρτυρες, άρα ουσιαστικά θα κληθεί απλά να ακούσει και να μεταφέρει όσα του πουν…

Μάλιστα, οι Έλληνες αξιωματικοί δεν ξεχνούν να σημειώσουν πως η Αλβανική Αστυνομία δεν διακρίνεται για την συνεργασία της με την ΕΛ.ΑΣ. αφού λαμβάνει εκατοντάδες σήματα ετησίως για καταζητούμενους Αλβανούς από την χώρα μας που έχουν διαφύγει στην χώρα τους και η Αλβανική Αστυνομία… απλά παραλαμβάνει αιτήματα και σήματα δίχως να ανταποκριθεί ποτέ σε αυτά.

Σημειώνεται επίσης, πως αντίθετα η Βουλγαρία, σε ανάλογες περιπτώσεις, λειτουργεί με αντανακλαστικά που όντως ταιριάζουν με χώρα που έχει πρόθεση να συνεργαστεί, άρα με αυτά ως δεδομένα, πέρα από τα διπλωματικά ευχολόγια η ουσία μίας τέτοιας ενέργειας από πλευράς ελληνικών Αρχών μοιάζει τουλάχιστον άνευ αντικειμένου.

ΠΗΓΗ: news247.gr

About Author