Βραζιλία: Για πρώτη φορά εξελέγη ακροδεξιός πρόεδρος – Ο Μπολσονάρου στην εξουσία

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας είναι ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών στην μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, επιβεβαιώνοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, στον οποίο είχε συγκεντρώσει το 56% των ψήφων αλλά και των δημοσκοπήσεων που του έδιναν ένα σημαντικό προβάδισμα.

Ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 55.7% έναντι του 43,30% που έλαβε ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντου Αντάτζι στο 88% καταμετρημένων ψήφων.

Ο αντίπαλός του, ο Φερνάντου Αντάτζι του Κόμματος των Εργαζομένων, ο ηγέτης του οποίου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, βρίσκεται στη φυλακή για δωροληψία, δεν κατάφερε να κάνει την μεγάλη ανατροπή που ήλπιζαν οι υποστηρικτές του.

«Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, σε ένα πρώτο μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω Facebook, μετά την αναγγελία της νίκης του. «Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», πρόσθεσε, σε πολεμικό τόνο.

ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ

Λίγο αργότερα, ο Μπολσονάρου υποσχέθηκε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι η κυβέρνησή του θα «υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία». «Αυτή δεν είναι ούτε η υπόσχεση ενός κόμματος, ούτε μια κενή υπόσχεση ενός άνδρα, είναι ένας όρκος ενώπιον του θεού», πρόσθεσε ο Μπολσονάρου, που εκλεγόταν στη Βουλή της Βραζιλίας επί 27 χρόνια με τα χρώματα της άκρας δεξιάς και δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85).

Ο νικητής των εκλογών στη Βραζιλία έχει σχεδόν πλέξει το εγκώμιο της στρατιωτικής δικτατορίας (1964 – 1985) και έχει ταχθεί υπέρ των βασανιστηρίων. Έχει υποστηρίξει τη θανάτωση των εγκληματιών, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων. Απεχθάνεται τους ομοφυλόφιλους και θεωρεί τις γυναίκες ένα είδος “αδυναμίας” της φύσης. Η πάταξη της εγκληματικότητας έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπολσονάρο.

Μεταξύ των μέτρων που έχει υποσχεθεί είναι η “φιλελευθεροποίηση” των νόμων περί οπλοκατοχής, η μείωση της ηλικίας της εγκληματικής ευθύνης στα 16 και η ενίσχυση της αστυνομικής εξουσίας, προκειμένου οι αστυνομικοί να έχουν τη δικαιοδοσία να πυροβολούν εγκληματίες, ενώ παράλληλα, δηλώνει ανοιχτά, θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

About Author