Τέλος εποχής για Μέρκελ: Δεν θα είναι ξανά υποψήφια στο CDU – Παραμένει Καγκελάριος

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν θα είναι πάλι υποψήφια για επικεφαλής του κόμματος CDU του οποίου ηγείται.

Ερωτηθείσα το πρωί της Δευτέρας από το Der Spiegel απέφυγε να κάνει άλλο σχόλιο για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, μετά τη νέα ήττα των Χριστιανοδημοκρατών που είδαν τα νούμερά τους να πέφτουν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Το CDU κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά του σε Έσση και Βαυαρία μετά το 1966.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του SPD δήλωσε πως θα καταθέσει έναν οδικό χάρτη συνεργασίας με το CDU και θα καταλήξει σε απόφαση παραμονής ή αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση το φθινόπωρο του 2019.

Η Μέρκελ αμφισβητείται ήδη στο εσωτερικό του κόμματος της κυρίως λόγω της διαχείρισης του μεταναστευτικού, ενώ δεν επανεξελέγη ο “εκλεκτός της” στη θέση του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας πριν από λίγες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το CDU κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά του σε Έσση και Βαυαρία μετά το 1966. Το κόμμα της Μέρκελ έφτασε μόλις στο 28%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο αποτέλεσμά του. Κατακόρυφη πτώση σημείωσε και το SPD που συγκέντρωσε μετά βίας το 20% (έπεσε 10 μονάδες).

Την ίδια ώρα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του SPD και κυβερνητικός εταίρος, δήλωσε πως θα καταθέσει έναν οδικό χάρτη συνεργασίας με το CDU και θα καταλήξει σε απόφαση παραμονής ή αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση το φθινόπωρο του 2019.

Πάντως όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), θα παραμείνει Καγκελάριος έως το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ενώ δεν ενδιαφέρεται για ευρωπαϊκό πόστο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Welt», τα κορυφαία στελέχη του CDU υποδέχθηκαν την ανακοίνωση της κυρίας Μέρκελ χειροκροτώντας όρθια.

Στο μεταξύ ακούγονται ήδη ονόματα πιθανών υποψηφίων για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Σύμφωνα με την Bild έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα είναι ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι ακόμη η Γενική Γραμματέας του CDU και εκλεκτή της Καγκελαρίου Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρεμπάουερ, αλλά και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

About Author