Τα αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου

Έχουν περάσει ένας μήνας και μία εβδομάδα από την ημέρα που ο 33χρονος ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλος ξεψύχησε στο πλακόστρωτο της οδού Γλάδστωνος.

Πέθανε μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από δύο καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι δικαιολογούσαν την πράξη τους λέγοντας ότι είχε προσπαθήσει να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο του ενός. Έναν μήνα μετά δεν υπάρχει καν μια οριστική απάντηση για τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Το μόνο που φαίνεται να είναι πια σίγουρο από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ότι ο Ζακ δεν μπήκε να ληστέψει κανέναν και ότι οι αστυνομικοί περνούσαν χειροπέδες σε έναν άνθρωπο την ώρα που άφηνε την τελευταία του πνοή.

Το χειρότερο, όμως, συμπέρασμα είναι ότι αν δεν υπήρχαν τα σχετικά βίντεο, τόσο με τον άγριο ξυλοδαρμό του Ζακ από τους δύο καταστηματάρχες όσο και με τον τρόπο που του πέρασαν χειροπέδες οι αστυνομικοί, που αποκάλυψε ακόμα και αστυνομικό να κρατά πειστήριο – το μαχαίρι – με γυμνά χέρια, σήμερα κανένας δεν θα γνώριζε τίποτα.

Η μητέρα του Ζακ θα ειδοποιούνταν ότι το παιδί της μπήκε να ληστέψει ένα κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια και εκεί πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Καμία έρευνα. Έφτανε η πρώτη κλήση στην Άμεση Δράση που η αστυνομία υποστηρίζει πως αφορούσε απόπειρα ληστείας. Και από εκεί ξεκινά μια πορεία που δεν έχει καμία σχέση με κανένα εγχειρίδιο εκπαίδευσης αστυνομικών, όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι συνδικαλιστές αστυνομικοί εκθέτοντας στην ουσία τον ίδιο τους τον κλάδο.

Η χειροπέδηση του παραπαίοντος Ζακ, τη στιγμή που βρισκόταν στους τελευταίους σπασμούς της ζωής του, θεωρείται, σύμφωνα με τις αντικρουόμενες καταθέσεις των επικεφαλής των δύο ομάδων αστυνομικών που αποκάλυψε η “Αυγή” είτε «παθητική αντίσταση», είτε «αμόκ». Ο αστυνομικός πιάνει με γυμνά χέρια το επίμαχο μαχαίρι και ψάχνει σακούλα από τον δρόμο για να το βάλει. Ο αποκλεισμός του χώρου διατάζεται αφού πρακτικά έχει καθαριστεί. Η αστυνομική διαρροή για το DNA στο μαχαίρι, όταν ξέρουν ότι πρόκειται για αίμα του Ζακ το οποίο είχε βάψει το πλακόστρωτο. Αλλά και για DNA στη βιτρίνα ενώ υπάρχει μαρτυρία ότι κάποιος του το έβαλε στον λαιμό όταν κείτονταν ημιθανής.

Και περνάμε στις ερωτήσεις. Γιατί δεν έγινε προσπάθεια ανάνηψης του Ζακ επιτόπου; Σε μια δικογραφία με δύο κατηγορουμένους, γιατί δεν ελέγχεται ποιων άλλων το DNA ή τα αποτυπώματα υπάρχουν στο επίμαχο μαχαίρι; Γιατί ελέγχεται μόνο ο νεκρός; Γιατί δεν αποκλείστηκε ο χώρος αμέσως; Έγινε τελικά καμία έρευνα που να αφορά τους δύο κατηγορούμενους;

Πόσες τελικά είναι οι έρευνες;

Την ίδια ώρα, τρεις, αν όχι και παραπάνω, παράλληλες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πρώτη αφορά τη δικογραφία με κατηγορούμενους τους δύο καταστηματάρχες η οποία έχει φτάσει στον ανακριτή. Ωστόσο, αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει και άλλη έρευνα, που είναι η κύρια δικογραφία και αφορά ευρύτερα το περιστατικό και ίσως σχετιστεί με την πρώτη, χωρίς να είναι όμως σαφές τι ακριβώς είναι αυτή η έρευνα. Διασταυρωμένες πληροφορίες, μάλιστα, έκαναν λόγο για καταθέσεις που λαμβάνονται από την αστυνομία, οι οποίες όμως δεν έχουν φτάσει στον ανακριτή, ακόμα και έναν μήνα μετά. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν αυτές οι καταθέσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο άλλης δικογραφίας, για την οποία όμως δεν φαίνεται να έχει γνώση η πολιτική αγωγή. Επιπλέον, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να υπήρξε ρατσιστική βία στην υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

Τέλος, υπάρχει και η προκαταρκτική έρευνα που είχε διατάξει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη δημοσίευση του βίντεο χειροπέδησης του Ζακ «προκειμένου να αξιολογηθεί συνολικά η επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αρχικά η έρευνα είχε επικεντρωθεί στην αντίδραση μόνο των παριστάμενων αστυνομικών. Στη συνέχεια, όμως, η έρευνα επεκτάθηκε και σε όσους αστυνομικούς σχετίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο με την υπόθεση και τα αποτελέσματά της αναμένονται ακόμα.

Συνάντηση με την υπουργό ζήτησε η πολιτική αγωγή

«Παρά την τραγικότητα των περιστατικών, παρά τις εκκλήσεις του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος του Ζαχαρία Κωστόπουλου, σημαντικό μέρος των στοιχείων που αφορούν αυτή την υπόθεση παραμένει στο σκοτάδι με ευθύνη των αστυνομικών αρχών. Για τον λόγο αυτό, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής έχουν ζητήσει να συναντηθούν με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των ‘ερευνών’» ανέφερε στην “Αυγή” της Κυριακής η δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Άννυ Παπαρρούσου.

Όλγα Γεροβασίλη: Έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή η διερεύνηση κάθε πτυχής

“Ο τραγικός θάνατος του ακτιβιστή Ζάκ Κωστόπουλου έχει πολλές πτυχές. Το λιντσάρισμα από πολίτες έβγαλε στην επιφάνεια τα πλέον ταπεινά ένστικτα, δημιουργώντας την πρωτόγονη, άγρια συμπεριφορά της αυτοδικίας. Και ακολούθησε ένα δεύτερο έγκλημα, με τον τρόπο παρουσίασης σε μερίδα ΜΜΕ, που ‘νομιμοποιούσε’ την αυτοδικία και ενίσχυε τις ρατσιστικές συμπεριφορές. Ενισχύοντας έτσι τον φόβο και το μίσος για τον μετανάστη, τον διαφορετικό, τον άλλο.

Είναι αυτοί και οι πολιτικοί εκφραστές τους που επενδύουν πολιτικά σ’ αυτόν τον φόβο, κατασκευάζοντας σκιάχτρα και ταυτίζοντας την ασφάλεια με την άγρια αστυνομική καταστολή ως δήθεν λύση. Έτσι, όμως, οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας και στην πολιτική ενίσχυση των αντίστοιχων πολιτικών μορφωμάτων.

Έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή η διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης και, όπως ήταν αυτονόητο, και της όλης διαχείρισης από πλευράς της αστυνομίας. Είναι απαίτηση της κοινωνίας, είναι υποχρέωση δική μας, αλλά και προαπαιτούμενο για την εύρυθμη λειτουργία της αστυνομίας.

Είναι η ελάχιστη συνεισφορά μας στην υπόθεση της δημοκρατίας και του δικαίου, ως υποχρέωσή μας στην αντιμετώπιση του σύνθετου και πολύπλευρου ζητήματος της κοινωνικής βίας και της στρέβλωσης των ανθρώπινων αξιών” δηλώνει στην “Αυγή” της Κυριακής η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

About Author