Η “βεντάλια” των επικείμενων θετικών μέτρων της κυβέρνησης

Σταθερή στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της παραμένει η κυβέρνηση, ανοίγοντας τη “βεντάλια” μιας σειράς από θετικά μέτρα τα οποία αφορούν την “ελάφρυνση” αρκετών κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν πολύ στα χρόνια της κρίσης.

Η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου, η απόδοση των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος, οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω των 120 δόσεων αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ παίρνουν σειρά ένα προς ένα ούτως ώστε να γίνουν νομοθετική πράξη.

Κοινωνικό μέρισμα για πολλούς

Εν πρώτοις, η κυβέρνηση σχεδιάζει την απόδοση κοινωνικού μερίσματος σε ανέργους και πολίτες που εντάσσονται στο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ετοιμάσει επιμέρους σενάρια η υλοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί από το τελικό ποσό, καθώς οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ.

Το βασικό σενάριο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη διατήρηση μέρους (ή ολόκληρων αν είναι εφικτό) των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με τον ωφελούμενο αριθμό δικαιούχων να φτάνει τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο τα ποσά να είναι μικρότερα. Για το μέρισμα του 2017, το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Το δε μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ.

Από εκεί και πέρα προβλέπεται η ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που εντάσσονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, είτε συνδυαστικά με το προηγούμενο σενάριο είτε ξεχωριστά. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα χρησιμοποιηθεί και φέτος για τις αιτήσεις η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr.

Γενικότερα, στο σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με την κατανομή του τελευταίου κοινωνικού μερίσματος (από 1.1.2019 θα λαμβάνονται μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αύξηση των κοινωνικών δαπανών) περιλαμβάνονται και κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι. Και φέτος, όπως εξετάζουν στην κυβέρνηση, στους δικαιούχους θα συμπεριληφθούν οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το συγκεκριμένο τμήμα του μερίσματος καλείται έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης, αφορά μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ ηλικίας 18 έως 24 ετών και φτάνει τα 400 ευρώ ανά άτομο.

Αύξηση επιδόματος θέρμανσης και καταβολή αναδρομικών

Επίσης, μέρος του συνολικού κονδυλίου αναμένεται να αποτελέσουν τα 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους γιατρούς του ΕΣΥ (δικαστικών, πανεπιστημιακών και ένστολων είναι ήδη προβλεπόμενα στον φετινό προϋπολογισμό στο ύψος των 800 εκατ. ευρώ), ενώ για την αύξηση του κονδυλίου του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να δοθεί ένα ποσό τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ούτως ώστε το τελικό κονδύλι να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να έρθει στη Βουλή και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς. Το καθαρό ποσό που θα διατεθεί υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ και δεν θα προέλθει από το μέρισμα, καθώς έχει προϋπολογιστεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Τα θετικά μέτρα του 2019

Εν τω μεταξύ, εφόσον κυβέρνηση και Κομισιόν καταλήξουν στο ύψος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 (μέσα στον Νοέμβριο) αναμένεται να υλοποιηθούν, μέσω νομοθέτησης τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι τα εξής:

– Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1.1.19 η πρώτη κατά 10% και από 1.1.20 η δεύτερη, της τάξης του 20%.

– Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.

– Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η του χρόνου σε ποσοστό 50%, ενώ καθολική εφαρμογή θα έχει από το 2020.

– Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Με έναρξη από την 1η.1.19 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%

– Επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).

– 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

– 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

Για τις 120 δόσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνηση σε σχέση με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις, η οποία θα αφορά πολλές χιλιάδες μισθωτών και συνταξιούχων. Η δυνατότητα ρύθμισης έως 120 δόσεις θα είναι μόνο έως και τη χρήση του 2017. Το πιθανότερο σενάριο φαίνεται πως τοποθετεί την ελάχιστη καταβολή (δόση) στα 50 ευρώ, το “κούρεμα” σε προσαυξήσεις και τόκους αναμένεται να φτάνει το 85%, ενώ θα είναι τμηματοποιημένο και ανάλογο με την περιουσιακή κατάσταση του καθενός.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

About Author