ΚΙΣΕ: Η αντισημιτική ρητορική δεν μπορεί πλέον να μένει ατιμώρητη

«Η αντισημιτική ρητορική δεν μπορεί πλέον να μένει ατιμώρητη όταν μάλιστα προκαλεί, εμμέσως ή αμέσως, σε άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων», τονίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), σε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση του περασμένου Σαββάτου σε συναγωγή, στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η καταδίκη του εγκλήματος είναι μια έκφραση συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων και μια πολιτική αποδοκιμασία της δολοφονικής πράξης, αλλά διόλου αποτελεσματική για την αποτροπή του επομένου εγκλήματος. Δεν αρκεί μόνο η ενίσχυση των μέτρων προστασίας των συναγωγών και των Εβραϊκών ιδρυμάτων», σημειώνει το ΚΙΣΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη «διαμόρφωση και του νομοθετικού πλαισίου για την αποτροπή αυτών των εγκλημάτων».

«Το έγκλημα στη συναγωγή “Δένδρο της Ζωής” στο Πίτσμπουργκ, προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση. Πρέπει όμως να προκαλέσει και την επαγρύπνηση. Την επαγρύπνηση όλων, Αρχών και πολιτών, για να μην θρηνήσουμε και άλλους Εβραίους ή μη, θύματα της μισαλλοδοξίας», σημειώνει το ΚΙΣΕ, επισημαίνοντας πως «η ειδεχθής αυτή επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 11 αθώους ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι, αποτελεί ένα ακόμη σήμα συναγερμού για το πόσο έχει διεισδύσει στις κοινωνίες ο τυφλός φανατισμός και για το πού μπορεί να οδηγήσει το ρατσιστικό μίσος. Όταν η ρητορική μίσους γίνεται ανεκτή από μια κοινωνία σε ένα ευνομούμενο κράτος, χωρίς καμιά αντίδραση, τότε ο δρόμος για την άσκηση βίας δεν είναι μακρύς».

Το ΚΙΣΕ εκφράζει ακόμα «τα θερμά συλλυπητήρια του Ελληνικού Εβραϊσμού προς τις οικογένειες των θυμάτων» και συμμετέχει στη διεθνή έκκληση των εβραϊκών οργανισμών για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου οι Εβραίοι να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς σε όλες τις χώρες του κόσμου ως ισότιμοι πολίτες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι, όπως σε όλες τις συναγωγές του κόσμου, το ΚΙΣΕ μαζί με τις Ισραηλιτικές Κοινότητες της Ελλάδας, διοργανώνουν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Πίτσμπουργκ, που θα τελεστεί σε όλες τις συναγωγές της χώρας το προσεχές Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018.

About Author