Σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ στη σκιά του δημοψηφίσματος της Κυριακής για τη Συμφωνία των Πρεσπών ● Συναίνεση ζητάει από την αντιπολίτευση ο Ζάεφ ● «Νεκρή» χαρακτηρίζει τη Συμφωνία το VMRO ● Παρέμβαση της Μόσχας στην αντιπαράθεση ● Σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στα Σκόπια.
Νέο κάλεσμα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ για να «σεβαστεί την άποψη του 91,5% των ψηφισάντων» και να εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, όμως εάν δεν υπάρξει σύγκλιση με το VMRO δεν υπάρχι άλλη εναλλακτική από την προσφυγή στις κάλπες στα τέλη Νοεμβρίου.
Το κόμμα του Μίτσκοσκι, πάντως, χαρακτηρίζει «νεκρή» τη Συμφωνία εξαιτίας της μεγάλης αποχής, σημειώνοντας ότι κανένας από τους βουλευτές του δεν θα ψηφίσει για τροποποίηση του συντάγματος της χώρας.
Το VMRO, όμως, ζήτησε από τον πρωθυπουργό τον ορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, διορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα, τον οποίο θα προτείνει η αντιπολίτευση και τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τη διερεύνηση παρατυπιών που, όπως ισχυρίζεται το κόμμα, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.
Η απάντηση του Ζόραν Ζάεφ ήταν αρνητική με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα γίνει γνωστό εάν… βγαίνουν τα κουκιά για αλλαγή του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή.
Αναφορικά με το θέμα της πλειοψηφίας εντός Βουλής, η βουλευτής του VMRO Νεβένκα Σταμένκοβα διέψευσε τις πληροφορίες πως το κόμμα της έχει ζητήσει γραπτές δεσμεύσεις από τους βουλευτές του πως θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι ο Ζάεφ έχει βρει εννέα βουλευτές από την αντιπολίτευση για να τον στηρίξουν.
Σημειώνεται ότι για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δεν διαθέτει. Τα κόμματα που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα) διαθέτουν περίπου 72 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο των εδρών του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη περίπου οκτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 (80 βουλευτές). Ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, διαθέτει 48 βουλευτές.
Στο «παιχνίδι» και η Ρωσία
Θέση υπέρ της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ πήρε μέσω της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και η Μόσχα.
Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες θέλουν να σύρουν την ΠΓΔΜ στο NATΟ επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα ήταν άκυρο, εξαιτίας της πολύ χαμηλής συμμετοχής.
«Είναι εμφανή τα σημάδια της εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας» είπε η Ρωσίδα διπλωμάτης.
Πυρετώδεις, εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διεξάγονται σε δύο μέτωπα στα Σκόπια, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φέρνει τόσο τους εταίρους της κυβέρνησης συνασπισμού όσο και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Το μείζον και πλέον επείγον ζήτημα για την κυβέρνηση είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει η απαραίτητη συνταγματική πλειοψηφία (80 σε σύνολο 120 βουλευτών) με ζητούμενο να μετακινηθούν τουλάχιστον 11 βουλευτές του VMRO-DPMNE.
Ηδη άρχισαν να εκδηλώνονται σοβαρές διεθνείς πιέσεις στους εθνικιστές, με πιο χαρακτηριστική χθες εκείνη της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας, CDU, που ζήτησε από το αδελφό του κόμμα VMRO-DPMNE (ανήκουν στην ίδια ευρω-ομάδα, όπως άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία) να υποστηρίξουν στο κοινοβούλιο τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλιώς «θα είναι πολιτικά υπεύθυνοι για το μπλοκάρισμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και για τη διεθνή απομόνωση της χώρας». Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιόχαν Βάντεπουλ, χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την ψήφο των βουλευτών του VMRO-DPMNE για τις συνταγματικές αλλαγές.
Το σενάριο της αλλαγής στρατοπέδου ορισμένων βουλευτών είχε βασιστεί σε ένα αποτέλεσμα δημοψηφίσματος το οποίο θα τους επέτρεπε να δικαιολογήσουν τη στάση τους με το επιχείρημα ότι υπακούνε στη λαϊκή βούληση. Τώρα, και με την ανακοίνωση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, φαίνεται πως το επιχείρημα θα περιστραφεί γύρω από την αναγκαιότητα ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Οι (πολύ δύσκολες) διαβουλεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλιώς ο Ζόραν Ζάεφ έχει απειλήσει ότι θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Για αυτό το ενδεχόμενο γίνονται παράλληλες συζητήσεις, καθώς το εκλογικό μέτωπο, αν ανοίξει, θα απαιτήσει μια νέα στρατηγική που ήδη επεξεργάζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι στενοί επιτελείς του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης στα Σκόπια, συζητάνε το ενδεχόμενο να κατέβει το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε συνασπισμό όχι μόνο με το αλβανικό DUI, αλλά μαζί με όλα τα αλβανικά και μειονοτικά κόμματα τα οποία υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι 605.000 ψήφοι που έλαβε το στρατόπεδο του «υπέρ» στο δημοψήφισμα θα μπορούσαν να φέρουν συντριπτική νίκη στις εκλογές, ίσως ακόμη και την εκλογή 80 βουλευτών, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών