“Παράθυρο” για μη περικοπές στις συντάξεις – Το σχέδιο για το πλεόνασμα των 700 εκατ. ευρώ

“Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φθάνουμε τους στόχους “ είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Bloomberg αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%. Και με αυτήν την απάντηση  ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό “παράθυρο” για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων το 2019. Παράλληλα πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών μιλούν για το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά τη διάθεση του πλεονάσματος ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά….

Καταρχάς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το επόμενο διάστημα τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις. Υπάρχουν πάντα και τα αντίμετρα ύψους 1% όμως ο Αλέξης Τσίπρας για λόγους συμβολισμού και μόνο δεν θέλει να προχωρήσει η κυβέρνησή του στις περικοπές.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσει ως “όπλο” της στην σχετική συζήτηση που θα ανοίξει με τους Ευρωπαίους εταίρους ακριβώς την δυνατότητά της να επιτυγχάνει πλεονάσματα ακόμη μεγαλύτερα από τον στόχο του 3,5%. Και θα θυμίσει στις διαβουλεύσεις που θα κάνει σε θεσμικό επίπεδο ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων ύψους 1% στο ασφαλιστικό υιοθετήθηκαν για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ το οποίο έκανε από την αρχή λανθασμένες εκτιμήσεις ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους. Επομένως από την στιγμή που η χώρα θα “κατακτά” τους δημοσιονομικούς στόχους δεν συντρέχει λόγος να εφαρμοστούν τα μέτρα (περικοπές στις συντάξεις) που ψηφίστηκαν για να νιώθει ασφάλεια το ΔΝΤ.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως η συζήτηση που θα ανοίξει να καταλήξει σε μία παράταση της εφαρμογής του μέτρου για κάθε χρόνο που η χώρα επιτυγχάνει τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5%. Οι ίδιες πηγές ωστόσο εκτιμούν πως μπορεί να γίνει μία συνολική διαπραγμάτευση για μη εφαρμογή του μέτρου.

Προς το παρόν η κυβέρνηση ετοιμάζει τα “ισχυρά της χαρτιά” για τις εξαγγελίες της στην ΔΕΘ και σχετικές εισηγήσεις για παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο περιμένει και από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες για τη διάθεση του πελονάσματος ύψους 700 εκατ. ευρώ

Την ίδια ώρα θετικές είναι και οι διαρροές από το Υπουργείο Οικονομικών για το πακέτο των περίπου 700 εκατ. ευρώ –μίλησε και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος–  που θα διατεθεί στην κοινωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς θα έχει διπλή μορφή. Αφενός θα προβλέπει μικρές αυξήσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, αφετέρου μείωση του φόρου εισοδήματος που θα φέρει ανάσα ως και 400 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να όλες οι παρεμβάσεις να εφαρμοστούν για το 2019.

Οι διαρροές από το οικονομικό επιτελείο περιγράφουν ένα πακέτο ύψους 700.000.000 ευρώ.

Το σχέδιο έχει δύο σκέλη:

  • Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης. Με βάση το σενάριο που διαρρέει η κυβέρνηση θα υπάρξει μείωση των συντελεστών της εισφοράς για τα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ. Εάν συμβεί αυτό τότε μισθοί και συντάξεις εμμέσως θα αυξηθούν, καθώς η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί.
  • Το δεύτερο σκέλος προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή στην κλίμακα φορολόγησης φυσικών προσώπων. Η διαρροή λέει ότι ο συντελεστής θα μειωθεί από το 22% που είναι σήμερα στο 20% για τα εισοδήματα ως 20.000 ευρώ. Αν συμβεί αυτό τότε θα υπάρξει φορο – ελάφρυνση ως και 400 ευρώ για τους φορολογούμενους.

Και οι δύο παρεμβάσεις στη φορολογία έχουν σχεδιαστεί για το 2020, ωστόσο το επιτελείο της κυβέρνησης μελετά να τις φέρει νωρίτερα, το 2019.

 

About Author