Ο Ιβανόφ δεν υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο εθνικιστής πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και την επέστρεψε στη Βουλή της χώρας. Τώρα η διαδικασία προβλέπει την εκ νέου ψήφισή της από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές), κάτι που θεωρείται βέβαιο και τότε ο Πρόεδρος δεν θα έχει δικαίωμα να μην υπογράψει για δεύτερη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες η συμφωνία με την Ελλάδα στην πρώτη ψηφοφορία πήρε 69 «ναι» από τις συνολικά 120 έδρες της Βουλής της ΠΓΔΜ.

“Δεν είμαι υποχρεωμένος να υπογράψω το διάταγμα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 είναι ότι δεν δέχομαι αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη “μακεδονική εθνική ταυτότητα”, την ιδιαιτερότητα του “μακεδονικού έθνους”, τη “μακεδονική γλώσσα” και το “μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιβάνοφ στην επιστολή του.

Και συμπλήρωσε: «Αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, “πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών”. Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος».

Προσθέτει δε ότι η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεδομένου ότι μιλάμε για μια “διαφορά για το όνομα του κράτους” και όχι για “διαφορές” όπως ονομάζεται αυτή η συμφωνία.

About Author