“Πρόβα” νίκης για τον Ερντογάν- Προηγείται με 57% στο 45% της επικράτειας εν μέσω καταγγελιών για νοθεία και διώξεις

Με την άρση της απαγόρευσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα με καταμετρημένες τις ψήφους του 19,8% της επικράτειας. Σύμφωνα με αυτά για την προεδρία προηγείται ο Ταγίπ Ερντογάν με 58,8%, και ακολουθεί ο κ. Μουχαρέμ Ιντζέ με 26,9%. Η Μεράλ Άκσενερ βρίσκεται στο 7,6%, ο Ντεμιρτάς στο 5,6% και ο Καραμολάογλου στο 0,9%.

Σύμφωνα με τα νεότερα αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 57,02% των ψήφων των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων.

Ό Μπουλέντ Τεζκάν, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το πρακτορείο Anadolu δίνει στο Ερντογάν 58% των ψήφων, ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές υπολογίζουν το ποσοστό του Τούρκου Προέδρου στο 48%.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν φυσικά οι κάλπες των μεγαλουπόλεων και ειδικότερα της Κωνσταντινούπολης που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους και επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι τα πράγματα έχουν κριθεί αν δεν έχει καταμετρηθεί τουλάχιστον το 60 με 70% της επικράτειας ειδικότερα στην περίπτωση που το ποσοστό του υποψηφίου που προηγείται βρίσκεται πολύ κοντά στο πολυπόθητο 50% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Με καταμετρημένες τις ψήφους του 7,3% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 53,1%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 14,8%, τρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 13,2% , τέταρτο το Καλό Κόμμα με 9% και ακολουθούν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 7,1% και το Κόμμα Ευτυχίας του Καραμολάογλου με 1,2%.

Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 381 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 126, το Εθνικιστικό Κίνημα 51 και τα Καλό Κόμμα 42 έδρες.

 

 

Εκλογές στην Τουρκία: Λεπτό προς λεπτό η "μητέρα των μαχών"

 

About Author