Χωρισμός Εκκλησίας- Κράτους και Συνταγματική Αναθεώρηση στο τραπέζι

Η έξοδος από τα μνημόνια και η επιστροφή στις αγορές μετά την απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους που χαιρετίσθηκε ως “ιστορική” από πολλά διεθνή ΜΜΕ και…ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να φορέσει γραβάτα για 24 λεπτά (!), ανοίγουν, ως φαίνεται, την τελευταία φάση ενόψει των εκλογών του Μαϊου ή Οκτωβρίου του 2019.

Ο πρωθυπουργός έχοντας ήδη στο “παλμαρέ” του τη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, οσονούπω και τη συμφωνία με την Αλβανία αλλά και τα “καλά νέα” στην οικονομία, με το οριστικό τέλος στην περίοδο της 8αετίας των μνημονίων, σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι δύο ακόμα πολύ σοβαρά πολιτικά θέματα που αναμένεται να προκαλέσουν νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Πρόκειται για τη Συνταγματική αναθεώρηση και τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος. Πρόκειται για δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και θέματα που ταυτοτικά συνδέονται με τον χώρο της κεντροαριστεράς. Είναι γνωστό πως ιδιαίτερα το θέμα τος χωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος αποτελεί πάγια θέση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ αλλά και κορυφαίων στελεχών, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά σε αυτό συγκλίνουν το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και άλλες προσωπικότητες.

Αναμένεται να είναι δριμεία η αντίδραση της Ν.Δ και να αναγκαστεί να διολισθήσει σε σκληρές δεξιές θέσεις, υπό την οπμπρέλα των γνωστών απόψεων του Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη αλλά και του Αντώνη Σαμαρά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν πως με αφορμή το Μακεδονικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδόσει τα ηνία στον αντιπρόεδρο του κόμματος, ενώ αρκετοί λένε πως αφανώς τη γραμμή της Ν.Δ καθορίζει ο κ. Σαμαράς. Δεν διέλαθε άλλωστε της προσοχής οι “ύμνοι” που επιφύλαξαν οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης στον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι που επιχειρεί να ανατρέψει την πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό.

 

About Author