Με το βλέμμα στραμμένο στις τουρκικές εκλογές- Γιατί η Αθήνα προτιμά έναν ισχυρό Ερντογάν

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ηγεσία της χώρας μας τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ο κίνδυνος των κεμαλιστών και η ανησυχία για τυχόν πολιτική αστάθεια. Σε μέγιστη ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρότι η Άγκυρα επέλεξε να αφήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο εκτός προεκλογικού αγώνα.

Στη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις αυριανές εκλογές στη Τουρκία φαίνεται να ευελπιστεί η Αθήνα, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές και πολιτικές πηγές.

Όπως γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο news247.gr, ηΑθήνα θεωρεί βέβαιη την εκλογή του Ερντογάν, επιθυμεί όμως και το κόμμα του να λάβει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Εάν ο Ερντογάν δεν λάβει την πλειοψηφία και στο Κοινοβούλιο εκτιμάται ότι έχει ήδη επιλέξει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσφύγει και πάλι σε εκλογές, γεγονός που θα τον καταστήσει και μετά την αυριανή ημέρα νευρικό και απρόβλεπτο, με ότι αυτό σημαίνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα, βεβαίως, τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο ήττας του Ερντογάν και νίκης των κεμαλιστών, καθώς οι κεμαλιστές είναι αυτοί που θέτουν στην ατζέντα της εσωτερικής τους πολιτικής ζωής το θέμα της …επανακατάληψης 18 –τουλάχιστον- ελληνικών νησιών για τα οποία υποστηρίζουν ότι τους ανήκουν! Ιστορικά, άλλωστε, τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα μας έχουν προκαλέσει οι κεμαλιστές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές ο Τ. Ερντογάν δεν θα αντιπαρατεθεί με τη Δύση, αλλά θα συμβιβαστεί μαζί της, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα σημαντικό μέρος όσων διεκδικεί στο Κουρδικό. Όπως δε τονίζουν με νόημα αρμόδιες πηγές, μόνο η Δύση είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει όρθια την οικονομία της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα δεν θα μπορεί σε λίγο χρονικό διάστημα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, είναι σαφές πως ο διεθνής παράγοντας θα επιδιώξει να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση, όμως είναι αρκετά νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση.

Τέλος, σε μέγιστη ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρότι η Άγκυρα επέλεξε να αφήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο εκτός του προεκλογικού αγώνα. Και αυτό, όπως εκτιμάται, γιατί ο Τ. Ερντογάν δεν ήξερε πώς θα του γυρνούσε τυχόν επεισόδιο.

Κοινή, πάντως, είναι η πεποίθηση πως η Άγκυρα μετά τις εκλογές θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της έναντι της χώρας μας, όπως έχουν ήδη οριοθετηθεί…

Στο παρά πέντε

Σε επτά προεκλογικές συγκεντρώσεις θα παραστεί σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την προτελευταία ημέρα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Στην πρώτη ομιλία που έδωσε στο Καρτάλ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στα αναπτυξιακά προγράμματα της κυβέρνησής του και δεσμέυτηκε ότι θα λειτουργήσει στην περιοχή ένα από τα αγαπημένα του καταστήματα: ένα δωρεάν τεϊοποτείο και καφενείο.

“Μας έμεινε μία ημέρα, είμαστε έτοιμοι να πάμε από πόρτα σε πόρτα;” είπε στο πλήθος ο Ερντογάν, απευθυνόμενος κυρίως στις γυναίκες και τους νέους. “Εμπιστεύομαι τον λαό μου, αγαπώ τον λαό μου. Ο λαός μου θα τους δώσει (σ.σ. στην αντιπολίτευση) την κατάλληλη απάντηση την Κυριακή”, πρόσθεσε.

Με βάση την εκλογική νομοθεσία, η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 18.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που δεν λειτουργεί ακόμη. Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την άφιξη του Ερντογάν στην πόλη και όχι τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του κυριότερου αντιπάλου του, του Μουχαρέμ Ιντζέ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στη Σμύρνη.

“Ντροπή σας! Ξεδιάντροποι!” ήταν η αντίδραση του Ιντζέ στο Twitter επειδή το κρατικό κανάλι TRT δεν μετέδωσε την ομιλία του.

Το TRT πρόκειται να μεταδώσει μια συνέντευξη του Ερντογάν αργότερα σήμερα το βράδυ.

Ο Ιντζέ, πρώην καθηγητής φυσικής, έχει δώσει νέα πνοή στην αντιπολίτευση και στις πύρινες ομιλίες του, χρησιμοποιώντας φρασεολογία παρόμοια με του Ερντογάν, δεσμεύεται ότι θα βάλει τέλος στη “μονοκρατορία”. Στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην προεκλογική συγκέντρωσή του στη Σμύρνη. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή, όμως πολλές εφημερίδες έκαναν λόγο για 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη συγκέντρωση της Πέμπτης. “Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφότου ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του. Ακούμε διάφορους αριθμούς στα μέσα ενημέρωσης, όπως τα 3 εκατομμύρια, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε”, είπε ένας εκπρόσωπος του CHP.

“Ο Ερντογάν είναι ένας κουρασμένος άνθρωπος. Ένας άνδρας χωρίς πάθος, ένα αλαζόνας που περιφρονεί τον λαό του. Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο παιχνίδι; Είμαστε έτοιμοι να επανενώσουμε την Τουρκία;” είπε στην ομιλία του στους υποστηρικτές του.

Ο Ιντζέ θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη μεγάλες συγκεντρώσεις, μία στην Άγκυρα απόψε και την τελευταία στην Κωνσταντινούπολη αύριο.

Ο Ερντογάν, στη δεύτερη ομιλία του σήμερα, στην συνοικία Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης, εγκωμίασε το νέο αεροδρόμιο, που προς το παρόν δεν έχει όνομα. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι, όταν λειτουργήσει κανονικά, θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.

“Γιατί να μην το ονομάσουμε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;” είπε στο πρακτορείο Anadolu ο υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος θα αποφασίσει το όνομα.

Ο Ιντζέ

O Μουχαρέμ Ιντζέ, ο βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, έδωσε την Παρασκευή το βράδυ σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην Άγκυρα μια «τελευταία ευκαιρία» στον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας να τον αντιμετωπίσει σε μια τηλεμαχία.

«Αύριο είναι η τελευταία νύχτα. Αν έχεις το θάρρος, αντιμετώπισε με», είπε ο Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) ενώπιον αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην προεκλογική συγκέντρωση στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Αυτή είναι η τελευταία πρόταση που σου κάνω…Αν θέλεις, μπορώ ακόμη και να ακυρώσω την προεκλογική μου συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη. Έλα, και αντιμετώπισε με, ας έχουμε μια τηλεμαχία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ιντζέ κατηγόρησε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT για παραβίαση του συντάγματος καθώς δεν είναι αμερόληπτοι στην κάλυψη της εκστρατείας.

«Το TRT αφιέρωσε 181 ώρες στον Ερντογάν και 15 ώρες στον Μουχαρέμ Ιντζέ», τόνισε.

Πηγή: news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author