Μητσοτάκης: Η συμφωνία για το χρέος απλή επιβεβαίωση όσων αποφασίστηκαν το 2012

Με ένα γραπτό μήνυμα στο Twitter αντέδρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, λίγα λεπτά μετά την απόφαση του Eurogroup για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.

 

«Η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014 αν ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να δοκιμάσει στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του», υπογραμμίζει σε σχόλιό της η ΝΔ αναφορικά με τη συμφωνία για το χρέος που κλείδωσε χθες το βράδυ στο Eurogroup.

Από τη ΝΔ, όμως, δεν στέκονται τόσο στην απόφαση αυτή καθ’ αυτή, αλλά αντίθετα προσθέτουν ακόμα δύο παραμέτρους: αυτή του πλαισίου μεταμνημονιακής εποπτείας που επίσης συμφωνήθηκε χθες, αν και επισκιάστηκε από την απόφαση για το χρέος, αλλά και την ανάγκη επίτευξης υψηλών και σταθερών ρυθμών ανάπτυξης.

«Περιμένουμε με αγωνία αν στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας θα μας ανακοινώσει όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε χθες το Eurogroup.

Ότι σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο.

Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

Ότι για αυτό το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την Τρόικα κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα», αναφέρει η οδός Πειραιώς, ως προς το πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης, κάνοντας εκ νέου λόγο για «τέταρτο Μνημόνιο».

«Ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και τη χρειάζεται τώρα», υπογραμμίζεται καταληκτικά στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι το στίγμα της ΝΔ είχε σπεύσει να δώσει από χθες, μιλώντας στο Συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να αντιμετωπίζεται θετικά. Κι εγώ προσωπικά έχω δώσει αγώνα εντός αλλά και κυρίως εκτός Ελλάδος, η ρύθμιση για το χρέος να είναι όσο το δυνατό πιο ευνοϊκή για την πατρίδα μας. Αλλά αυτά που θα αποφασιστούν απόψε είναι λίγα σε σχέση με το βαρύ κόστος που έχει συσσωρεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι λίγα και δυστυχώς όπως σας είπα συνοδεύονται από αυστηρές δεσμεύσεις, όρους και προϋποθέσεις. Ενώ η αξιοποίηση μέρους των αδιάθετων υπολοίπων του δανείου, που φαίνεται ευτυχώς να δρομολογείται, επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασής που πρώτοι είχαμε καταθέσει κι επιμείναμε να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα από το Τρίτο Πρόγραμμα τα οποία έχουν πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού και τα οποία αν δεν τα αξιοποιήσουμε τώρα θα πάνε χαμένα στις 20 Αυγούστου, θα εξαφανιστούν…Είναι μια πρόταση που, αν την είχε αξιοποιήσει έγκαιρα η κυβέρνηση και αφορούσε το σύνολο των κονδυλίων του Τρίτου Προγράμματος, όλα τα 86 δις, δεν θα είχε στερήσει τη ρευστότητα, στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία. Αλλά, το κύριο πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το μόνο το δημόσιο χρέος. Το πραγματικό ζήτημα είναι η χώρα να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Η ρύθμιση του χρέους εδώ που έχουμε φτάσει είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

About Author