Παρουσία Νίμιτς, Μογκερίνι, πιθανώς Γκουτέρες, η υπογραφή της συμφωνίας

Διεθνή χαρακτήρα επιδιώκει να προσδώσει η κυβέρνηση στην συνάντηση κορυφής των Πρεσπών όπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ενώπιον των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ θα υπογράψουν την Συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην εκδήλωση που θα έχει και πανηγυρικό τόνο θα παρίσταται ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία ακόμη και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Στην προσπάθειά της να διεθνοποιήσει την υπογραφή της Συνθήκης η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο πως θα προσκαλέσει την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως επίσης και εκπρόσωπο της Κομισιόν. Το Μαξίμου δεν επιθυμεί να κάνει μία τοπική εκδήλωση στις Πρέσπες αλλά να ένα γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς όπως αρμόζει σε μία διεθνή Συνθήκη.

Αν και το εγχείρημα της περασμένης Τετάρτης για παράλληλα συλλαλητήρια σε 24 πόλεις της Ελλάδας «ψαλίδισε» τις προσδοκίες ακόμη και των διοργανωτών του, η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας επανέρχεται με νέο συλλαλητήριο, στις Πρέσπες αυτή τη φορά, το προσεχές Σάββατο 16 Ιουνίου -ημέρα κατά την οποία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η συμφωνία για το ονοματολογικό από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Στόχος των διοργανωτών, όπως αναφέρουν μέσω του Facebook, είναι να συγκεντρωθεί κόσμος απ’ όλη την Ελλάδα στο μέρος όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ.

«Η κυβέρνηση επιδεικτικά αγνοεί και περιφρονεί τη βούληση του Ελληνικού Λαού στο Σκοπιανό ζήτημα, που είναι αμετακίνητη, ΠΟΤΕ να μην παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας με κανέναν όρο. Αντιλαμβανόμενοι απολύτως το ιστορικό βάρος της ευθύνης αποτροπής της απόλυτης καταστροφής της Ελλάδας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτή προς πάσα κατεύθυνση, ενημερώνουμε και ζητούμε επίταση της προσοχής του Ελληνικού Λαού στα γεγονότα που αφορούν το όνομα της Μακεδονίας».

Οι διοργανωτές, που άλλωστε πρόσφατα κατέθεσαν μήνυση για εσχάτη προδοσία κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, προειδοποιούν μάλιστα: «Να γνωρίζουν αυτοί που διαπράττουν τις πράξεις της εσχάτης προδοσίας και της άμεσης συνέργειας σε επιβουλή εδαφικής ακεραιότητας, ότι θα διωχθούν δικαστικά για τις πράξεις τους οποτεδήποτε κι αν αυτό καταστεί εφικτό, οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρεθούν, οπουδήποτε και αν ζητήσουν καταφύγιο. Και θα εφαρμοστούν τα νόμιμα».

About Author