Ζάεφ: Το δημοψήφισμα είναι πολύ σημαντικό για το θέμα του ονόματος

Να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας στη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει το απόγευμα με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε νεότερες δηλώσεις του.

«Βόρεια, Άνω, Νεα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί αλήθεια συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε (συμφωνία) ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η συμφωνία θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όελς τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι δυο πρωθυπουργοί, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι δυο κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των πολιτών και των δυο χωρών ενδιαφέρεται να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

«Αν αυτό γίνει σήμερα -Θεού θέλοντος- θα γνωστοποιήσουμε άμεσα όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε το πότε και το που θα υπογραφεί. Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμα και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές».

Ο Ζάεφ τονίζει, ίσως για πρώτη φορά με αυτό τον τρόπο, πόσο σημαντική είναι η δήλωση δημοψηφίσματος των πολιτών στην πΓΔΜ.

“Το δημοψήφισμα είναι πολύ σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος”, ανέφερε ο Ζάεφ και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, και ειδικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, να δείξουν προσοχή στις δηλώσεις τους και να βοηθήσουν τους πολίτες, ώστε να τοποθετηθούν ευκολότερα στο δημοψήφισμα.

“Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ελπίζει ότι σήμερα θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος, μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ο Ζάιεφ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει, εάν το νέο όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του Νίμιτς που έχουν πέσει στο τραπέζι”, μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά το πρακτορείο ειδήσεων Makfax από τα Σκόπια.

Σε ετοιμότητα η ΕΡΤ για διάγγελμα Τσίπρα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μετά το τηλεφώνημα που θα έχει με τον Ζόραν Ζάεφ για το ζήτημα της οριστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το περιεχόμενο της συμφωνίας και εν συνεχεία  θα προχωρήσει σε διάγγελμα.

Ήδη πληροφορίες λένε ότι έχει ενημερωθεί συνεργείο της ΕΡΤ να βρίσκεται σε ετοιμότητα για το απόγευμα.

About Author