Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις (video)

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το δεύτερο κρίσιμο τηλεφώνημα που είχε με τον ομόλογό του από τα Σκόπια, Ζόραν Ζάεφ το οποίο έχει καταλήξει σε συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Εχουμε μια καλή συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο. Καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία προβλέπει Συνταγματική Αναθεώρηση.

Εχουμε συμφωνία συνέχισε που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα της ονομασίας, στα σημεία που υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές, τόσο στο προϊμιο όσο και αλλού.

Παράλληλα, κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, κάτι που είναι το σημαντικότερο γιατί κάποιοι προσπάθησαν να οικιοποιηθούν την ιστορική μας κληρονομιά.

Η εξέλιξη είναι σημαντική και θετική, συνέχισε. Θα τεθεί σε ισχύ (κύρωση στο Κοινοβούλιο) αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις προϋποθέσεις (Συνταγματική Αναθεώρηση).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες συμφωνήθηκε το όνομα Severna Makedonija.

O πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και ακολούθως θα προχωρήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 12. Juni 2018

Ο διάλογος Τσίπρα – Παυλόπουλου

Τσίπρας: Ήρθα λίγο ξαφνικά, τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά και κινείται στην εθνική γραμμή που έχει υιοθετηθεί επί δύο δεκαετίες, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Ειναι θετική εξέλιξη.
Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις. Άρα θα πρεπει στο εξής η συμφωνία αυτή, που είναι καλή συμφωνία και θετική εξέλιξη και για τη χώρα και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες.
Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά θα ενημερώσω τους αρχηγούς και τον Πρόεδρο της βουλής, ώστε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να γίνει με βάση το άρρθο 149 του κανονισμού ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία. Χρέος η νηφαλιότητα για μία συμφωνία που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα.

Παυλόπουλος: Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξης τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας για την Ευρώπη.

Νωρίτερα κατευθυνόμενος προς το προεδρικό μέγαρο οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Αλέξη Τσίπρα αν έχουμε συμφωνία. «Μα δεν έχουμε να πούμε τώρα κάτι άλλο με τον πρόεδρο» απάντησε ο πρωθυπουργός χαμογελαστός, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ύπαρξη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Κυβερνητικός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους: «Υπάρχει συμφωνία, τηρεί όλες τις προϋποθέσεις: Erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση».

Η συμφωνία για την ονομασία και το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να υπογραφεί από τις δύο χώρες το Σάββατο στις Πρέσπες.

About Author