Ζάεφ καλεί Τσίπρα – Όλα δείχνουν συμφωνία

Ο Ζόραν Ζάεφ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία που θα χαροποιήσει τους δύο λαούς. Τόνισε πως αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στα Σκόπια, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί, τελικά, στο Βερολίνο (όπου επρόκειτο να συναντηθεί και με την Άγκελα Μέρκελ, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει πιεββαιωθεί επισήμως από την καγκελαρία), εφόσον γίνει η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στις Πρέσπες.

«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σήμερα στο Αρατσίνοβο, για την έναρξη του έργου για την κατασκευή ενός νέου δημοτικού κτιρίου.

Είπε ότι είναι αναγκαίο η λύση να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να ολοκληρωθεί η 25ετής διαμάχη για το όνομα. Είπε επίσης ότι μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα ενημερώσει τους πολίτες.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι Πρόεδροι των δυο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι αν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάφε έχει προγραμματίσει να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη.

Η επιβεβαίωση της αλλαγής σκηνικού στο Σκοπιανό, μετά από αρκετές ημέρες φαινομενικής στασιμότητας, ήρθε πριν από λίγο δια στόματος του υπουργού Εξωτερικώ, Νίκου Κοτζιά. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κύριος Κοτζιάς έκανε την εκτίμηση ότι θα γίνει σήμερα το τηλεφώνημα από τον Ζάεφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου το περιμένουν άμεσα – ενδεχομένως μέσα στις επόμενες ώρες, ή το πολύ αύριο. Ερωτηθείς επί του περιεχομένου του πολυαναμενόμενου τηλεφωνήματος, ο υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε στο λακωνικό σχόλιο «αυτά θα τα πουν οι δύο πρωθυπουργοί».

Η αίσθηση ότι “κάτι ξεκόλλησε” ενισχύεται καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια έδωσε το Σάββατο “σήμα” με τη δήλωσή του, ότι δεν υπάρχει ζήτημα εσωτερικής διχογνωμίας, αλλά συνεχίζεται εντατικά η προσπάθεια.

Η μετάβαση του Νίκου Κοτζιά στο Μαξίμου το πρωί αποτελεί επίσης ένδειξη, ότι ο υπουργός Εξωτερικών προσήλθε σε συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να προετοιμαστούν από κοινού για το τηλεφώνημα Ζάεφ, καθώς και για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν – εφόσον ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εμφανιστεί με θετική απάντηση. Καθοριστικά ζητήματα παραμένουν φυσικά η χρήση ενός σύνθετου ονόματος erga omnes, καθώς και η συνταγματική αναθεώρηση.

Εάν το τηλεφώνημα Ζάεφ γίνει σήμερα και λάβει θετικό σήμα η Αθήνα, στο Μαξίμου έχουν ήδη σχεδιάσει τις επομενες κινήσεις τους, με πρώτη τις επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Θα τους ενημερώσει και θα ακολουθήσει ταχύτατα η ανακοίνωση για μετάβαση στις Πρέσπες, όπου θα γίνει μία σύντομη τελετή υπογραφής (για την ακρίβεια μονογραφής) ενός “προ-συμφώνου”.

Η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας τοποθετείται χρονικά το φθινόπωρο – μήνα Οκτώβριο εκτός απροόπτου και αφού η πΓΔΜ έχει δώσει στο μεταξύ επαρκή δείγματα γραφής, δρομολογώντας διαδικασίες για συνταγματική αναθεώρηση.

About Author