Η ώρα του τηλεφωνήματος: Πιέσεις ΗΠΑ, Γερμανίας στον Ζάεφ να πει το “ναι”- Συνάντηση την Πέμπτη με Μέρκελ

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κατόρθωσε να υπερβεί κάποια πολιτικά εμπόδια στο εσωτερικό της χώρας του και είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη συμφωνία, άρα και τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για την επισφράγισή του.

Βεβαίως, το Μέγαρο Μαξίμου διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις καθώς οι διαθέσεις της σκοπιανής πλευράς μεταβάλλονται ανάλογα με τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ωστόσο η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ χθες δείχνει ότι οι ρωγμές μεταξύ Ζάεφ και Ντιμιτρόφ έχουν ξεπεραστεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζάεφ με Ντιμιτρόφ

Το σημαντικό που ενισχύει την αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει κλείσει ραντεβού, την Πέμπτη, με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, κάτι που επιβεβαιώνει τον ισχυρό ρόλο της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις.

ΗΠΑ και Γερμανία πίεσαν έντονα την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ το Σαββατοκύριακο προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να συναινέσει στην υπογραφή της συμφωνίας όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Ο Ζόραν Ζάεφ, εφόσον τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα και δεχθεί τη συμφωνία, πρέπει να οριστικοποιήσει την ψήφισή της στο κοινοβούλιο των Σκοπίων πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου.

Με διπλό στόχο, να καθησυχάσει τις φήμες στο εσωτερικό περί ρήξης και να στείλει και μήνυμα προς την Αθήνα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θέλησε να δείξει ότι η χώρα του έχει κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Την Κυριακή ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφίες από το χαλαρό Σαββατοκύριακο που πέρασε με τον Νικολά Ντιμιτρόφ μετά των συζύγων τους στη Στρόμνιτσα, τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού.

About Author