Κοτζιάς: Κάναμε το αποφασιστικό βήμα, ο Ζάεφ επέλεξε όνομα

«Σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα» και αύριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησαν σήμερα οι δύο πρωθυπουργοί, εκτίμησε ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαστε σταθερά υπέρ τη λύσης, διότι πιστεύουμε ότι αυτή η λύση συμφέρει και την Ελλάδα. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει  όλη η περιοχή να συμπαρασυρθεί σε ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra σημειώνοντας επιπλέον ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να αποφασίσει ποιο είναι το όφελος για την χώρα».

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία προσθέτοντας: «Γιατί να συμφωνήσει μαζί μας και η άλλη πλευρά αν δεν πάρει και εκείνη τα δικά της κέρδη;», ενώ ανέφερε ότι στο τραπέζι παραμένουν μόνο τρία ονόματα και ότι ο Ζάεφ έχει ήδη κάνει την επιλογή του.

Όπως φαίνεται «κλειδώνει» το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία) καθώς όπως αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς, το όνομα το επέλεξε ο ίδιος ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, και αφού η Ελλάδα είχε απορρίψει δύο εξ αυτών.

Πάντως παραμένει σε εκκρεμότητα το erga omnes.

Από τη Σκοπιανή πλευρά, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε 1 ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση από τo γραφείο του πρωθυπουργού της γείτονος.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι σε αυτή θα υπάρχει πρόβλεψη ότι τόσο η γλώσσα όσο και η εθνότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ έχουν σλαβικές καταβολές.

“Ηρθε η ώρα να λύσουμε τα προβλήματα” διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι αύριο, στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία τους θα συμφωνήσουν στο όνομα το οποίο όλα δείχνουν ότι έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας και το οποίο δεν θα δηλώνει κανένα αλυτρωτισμό.

“Παμε να φτιάξουμε μια συμφωνία που θα είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές” επανέλαβε ο κ. Κοτζιάς και ότι το σημαντικό είναι να σκεφτούνε μακροπρόθεσμα και ότι δεν τίθεται θέμα να χάσουμε την ταυτότητα ή τη Θεσσαλονίκη όπως τόνισε με νόημα.

“Με τη συμφωνία θα κοιτάξουμε το μέλλον, θέλουμε μια λύση βιώσιμη μέσα στο χρόνο, δεν θέλω μια λύση που να μην μπορεί να σταθεί στο χρόνο”.

Ο υπουργός εξωτερικών εξαπέλυσε για άλλη μια φορά επίθεση στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως ακόμα δεν έχει λάβει σαφή θέση στο θέμα και πως ίσως τα στελέχη της δεν γνωρίζουν τι έχουν διαπραγματευτεί τα προηγούμενα χρόνια. “Τα καλαμπούρια δεν είναι για την εξωτερική πολιτική, τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό του κυρίου Γκρούεφσκι”.

Επανέλαβε ότι η “μακεδονική” γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977 και μόλις το 2010 ο μόνιμος αντιπρόσωπος διαμαρτυρήθηκε στον ΟΗΕ για να λάβει την απάντηση πως είναι αναγνωρισμένη χωρίς καμία διαμαρτυρία. “Η ατυχία της χώρας είναι ότι δεν είχε αριστερή κυβέρνηση όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα” , είπε.

Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα “θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες”. “Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης πως με τη συμφωνία θα αλλάξουν όλα τα εσωτερικά έγγραφα των Σκοπίων και θα φέρουν το νέο όνομα της χώρας και πρόσθεσε ότι έχει λυθεί και το θέμα των συνταγματικών αλλαγών. “Με ενθουσιάζει ακόμα και η αλλαγή του ονόματος της Εκκλησίας”.

Στις 17 Ιουνίου εάν έχουμε επικυρωμένα τα έγγραφα από τη Βουλή τους, εμείς με χαρά θα ανοίξουμε τον δρόμο τους για την ΕΕ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε πως οι Σκοπιανοί τολμούν να αλλάξουν όνομα για να προχωρήσουν στην Ευρώπη και αναρωτήθηκε: “Εμείς τους θέλουμε Ευρωπαίους ή θέλουμε να κοιτάνε προς Ανατολάς;”

Σκοπιανές πηγές: Σχεδόν έκλεισε η συμφωνία

Κατά 98% έχει κλείσει η συμφωνία για το Σκοπιανό, δήλωσαν διπλωματικές πηγές των Σκοπίων στον ΑΝΤ1, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά να δείχνει κατανόηση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Στα Σκόπια γίνονται διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του προέδρου της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Βερολίνο που ασκούν πιέσεις στο εσωτερικό της σκοπιανής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες, συνεργάτες του Ζάεφ έχουν ήδη μεταβεί στις Πρέσπες, ώστε να αρχίσουν τις διαδικασίες για τον προγραμματισμό της συνάντησης του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

About Author