Παππάς: Στα χέρια της ΔΕΗ το αρχείο με τους καταναλωτές που έχουν εξοφλήσει λογαριασμούς μέσω ΕΛΤΑ

Στα «χέρια» της ΔΕΗ βρίσκεται στο ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταναλωτές που έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους μέσω των ΕΛΤΑ, ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε με την καθυστέρηση απόδοσης των χρημάτων από τα ΕΛΤΑ στη ΔΕΗ.

Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία και επιβάρυνση που υπέστησαν καταναλωτές οποίοι, αν και είχαν εξοφλήσει λογαριασμούς της ΔΕΗ, μέσω των ΕΛΤΑ, τα ποσά καθυστέρησαν να αποδοθούν.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει επιλυθεί διότι επικοινώνησαν οι δύο εταιρείες και το ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους είναι στα χέρια της ΔΕΗ, είπε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι τα ΕΛΤΑ έχουν παραλάβει 22,5 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή από την καθολική υπηρεσία, τις επόμενες ημέρες θα παραλάβουν άλλα 22,5 εκατομμύρια, σύνολο 45 εκατομμύρια, τα οποία έχουν νομοθετηθεί ήδη. Επίσης τα ΕΛΤΑ εισέπραξαν 40 εκατομμύρια από οφειλές από άλλους φορείς του Δημοσίου.

«Ήταν οφειλές που είχαν συσσωρευτεί και δεν υπήρχε μέριμνα αυτές οι οφειλές να καλυφθούν και τις επόμενες ημέρες θα εισπράξουν άλλα 20 εκατομμύρια. Μιλάμε για ένα σύνολο 100 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα διευκολύνουν ώστε να μειωθεί το άνοιγμα των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ», είπε ο Νίκος Παππάς που δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι «βεβαίως, βεβαιότατα και θα έπρεπε οι διοικήσεις πάρα πολύ γρήγορα να επιδείξουν αντανακλαστικά ούτως ώστε κανένας πολίτης να μην ταλαιπωρηθεί για καμία απολύτως μέρα».

Είχε προηγηθεί η βουλευτής της ΝΔ η οποία είπε ότι ενόσω η κυβέρνηση μιλάει για επιστροφή στην κανονικότητα, το 2018, οι πολίτες στήνονται στις ουρές της ΔΕΗ για να βρουν άκρη με τους λογαριασμούς τους που έχουν εξοφλήσει στα ΕΛΤΑ. Και ενώ οι συνεπείς πολίτες πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στα ΕΛΤΑ, τα ΕΛΤΑ δεν αποδίδουν τα χρήματα στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση συνέπειας και πρέπει να πάνε στη ΔΕΗ διότι εμφανίζονται οι οφειλές στον επόμενο λογαριασμό ως ανεξόφλητες». Η βουλευτής είχε ζητήσει από τον υπουργό στοιχεία για το «άνοιγμα» των ΕΛΤΑ και τις αιτίες που οδηγήθηκαν σε αυτό το σημείο.

«Το πρόβλημα των ΕΛΤΑ προέκυψε από το συνδυασμό των τεχνολογικών εξελίξεων και τη μεθοδευμένη εγκατάλειψή τους από την προηγούμενη κυβερνητική πολιτική», είπε ο Νίκος Παππάς.

Η ΠΓΔΜ και η έξοδος από το πρόγραμμα

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η στάση της ΝΔ στο ζήτημα και η έξοδος από το πρόγραμμα, ήταν ζητήματα που ετέθησαν στο περιθώριο της συζήτησης, από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τη βουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αφορμή έδωσε η φράση της βουλευτού της ΝΔ πως «το νέο προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης για την καθαρή έξοδο και την επιστροφή στην πραγματικότητα, συγκρούεται με την πραγματικότητα».

«Η πραγματικότητα πάρα πολλές φορές είναι επίμονη και προσγειώνει τους πάντες. Και όπως τα τελευταία 24ωρα έχετε προσγειωθεί στην πραγματικότητα σε σχέση με τις εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, διότι ακούσαμε ότι αρχηγός σας δεν θα είναι απόλυτος στη λύση η οποία προκρίνεται για το όνομα, και μια μετακίνηση, σας μιλάω ειλικρινώς, θα τη χαιρετίσουμε -τη μετακίνηση δηλαδή, προς τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί τα τελευταία χρόνια -, έτσι θα προσγειωθείτε και με το ζήτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος και της καθαρής εξόδου», απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής και ξεκάθαρος στο ΕΛΚ. Οι πάγιες θέσεις της ΝΔ εξεφράσθησαν για άλλη μια φορά με σαφήνεια στο ΕΛΚ και είναι αστείο να μιλάτε εσείς που καθιερώσατε διεθνώς , λόγω της πολιτικής σας συμπεριφοράς, τον όρο “κωλοτούμπα», είπε η βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μυστικά χωρίς νομιμοποίηση διότι δεν έχει τη στήριξη του κυβερνητικού της εταίρου στο θέμα.

About Author